Hirdetés

Elon Musk alaposan megütheti a bokáját a kék pipa miatt, mivel az EU bekeményít



|

Az Európai Unió szerint a fizetős Twitter/X-hitelesítés félrevezeti a felhasználókat és visszaéléseket generál, ezért komoly bírságot lengetett be.

Hirdetés

Az Európai Unió szerint a fizetős kék pipák a Twitteren/X-en félrevezetik a felhasználókat, és rosszindulatú egyének visszaélnek velük, ezért több millió dolláros bírságokkal fenyegette meg az Elon Musk tulajdonában lévő platformot, hacsak a cég nem hoz változtatásokat.

Az, hogy bármelyik fiók fizethet a hitelesítésért, sérti az EU Digitális Szolgáltatások Törvényét (DSA) - közölték az Európai Bizottság tisztviselői -, mert ez "negatívan befolyásolja a felhasználók lehetőségeit arra, hogy szabadon és tájékozottan dönthessenek a fiókok hitelességéről." A X most lehetőséget kapott arra, hogy válaszoljon az Európai Unió felvetéseire. Ha Musk nem tud megegyezni az EU-val, a cég globális éves forgalmának akár 6 százalékát kitevő bírsággal nézhet szembe.

Hirdetés

A kék pipák, amelyek az X Premium előfizetők fióknevei mellett jelennek meg, vita tárgyát képezik, mióta Musk 2022-ben megszerezte a platformot, és a DSA miatt elérkezett az idő a változtatásra. Thierry Breton, az EU belső piacáért felelős biztosa a következőket nyilatkozta ezzel kapcsolatban: 

"Régen a kék pipák megbízható információforrásokat jelentettek. Most az X esetében előzetes véleményünk szerint félrevezetik a felhasználókat és sértik a DSA-t. Az X-nek most lehetősége van a védekezésre, de ha a feltételezéseink beigazolódnak, bírságokat fogunk kiszabni és jelentős változtatásokat fogunk követelni."

Bár a Twitter/X nem válaszolt az ügyről beszámoló Wired megkeresésére, a platform vezérigazgatója, Linda Yaccarino visszavágott a közösségi médiában: szerinte egy demokratizált rendszer, amely lehetővé teszi mindenkinek Európában a hitelesítéshez való hozzáférést, jobb, mint ha csak a kiváltságos kevesek lennének hitelesítve, és támogatják mindazokat az X-en és Európában, akik hisznek az információ szabad áramlásában és támogatják az innovációt. 

Mielőtt Musk átvette volna a Twittert/X-et, a kék pipákat arra használták, hogy hitelesítsék a befolyásos fiókokat, a platform munkatársai által jóváhagyott kék pipák jelezték, hogy a személyek és szervezetek megbízható információforrásoknak számítanak, és korlátozta a csalók és az imposztorok tevékenységeit. De Musk elitistának és "teljesen korruptnak" nevezte a rendszert, és ellenszerként, "Hatalmat a népnek!" felkiáltással azt találta ki, hogy havi 8 dollárért bárki megvásárolhatja a pipát. Számos botrány és rengeteg imitátor felbukkanása után azonban az X kénytelen volt bevezetni egy bonyolultabb, színkódolt rendszert, amit Musk fájdalmasnak, de szükségesnek nevezett. 

Az EU szerint azonban a változtatások ellenére az X hitelesítési rendszere nem felel meg az iparági gyakorlatnak. A tisztviselők azt is állították, hogy az X nem tartja be a helyi szabályokat a reklámok átláthatóságával kapcsolatban, és nem biztosít megfelelő hozzáférést a kutatók számára a nyilvános adataihoz. A Bizottság szerint az X API-jához való hozzáférés díjai - az üzleti csomagok havi 42 000 dollártól (körülbelül 15 millió forinttól) kezdődnek - vagy eltántorítják a kutatókat a projektektől, vagy arra kényszerítik őket, hogy aránytalanul magas díjakat fizessenek. "Véleményünk szerint az X nem felel meg a DSA kulcsfontosságú átláthatósági feltételeinek" - mondta Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosa.

Az elmúlt hónapban az Apple-t, a Microsoftot és a Metát is megvádolták az uniós szabályok megsértésével. A Metának és az Apple-nek 2025 márciusáig kell megoldania az ügyét, hogy elkerülje a bírságokat, az Apple pedig nemrég közölte, hogy a helyi szabályozói követeléseknek tett legújabb engedményeként a Tap and Go pénztárcatechnológiáját a riválisok számára is elérhetővé teszi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.