Hirdetés

Elhunyt Ward Christensen, akinek óriási szerepe volt az online közösségek fejlődésében



|

Christensen halála egy korszak végét jelzi.

Hirdetés

78 éves korában elhunyt Ward Christensen, a személyi számítástechnika történetének jelentős személyisége. Ő volt az első Bulletin Board System (BBS) informatikai rendszer egyik megalkotója Randy Suess-szel együtt, 1978-ban. Az ő találmányuk kulcsfontosságú szerepet játszott az online közösségek fejlődésében, megelőzve a modern digitális fórumokat és közösségi médiát. A BBS lehetővé tette a modemmel rendelkező számítógép-tulajdonosok számára, hogy csatlakozzanak egy központi géphez, üzeneteket hagyjanak, fájlokat cseréljenek, és részt vegyenek a korai multiplayer játékokban, ezzel megnyitva az utat a közösségvezérelt digitális interakció előtt.

Christensen áttörése a '78-as nagy hóvihar idején következett be, amikor az utazás korlátozott volt. A BBS projekt az Chicago Area Computer Hobbyists' Exchange (CACHE) tagjainak kommunikációs lehetőségeire koncentrált, amikor a személyes találkozók nem voltak lehetségesek. Christensen írta a rendszer szoftverét, míg Suess foglalkozott a hardverrel, és a rendszer hivatalosan 1978 februárjában el is indult. Találmányuk abban az időben forradalminak számított, hiszen a digitális formában működő hirdetőtáblákat szimulálta, számítógépeken, telefonvonalakon keresztül elérhetővé téve.

Hirdetés

A BBS-en végzett munkája mellett Christensen létrehozta az XMODEM-t is, egy fájlátviteli protokollt, amely lehetővé tette az adatok megbízható átvitelét telefonvonalakon. Ez az innováció megalapozta sok fájlmegosztási módszer fejlődését a következő évtizedekben.

Bár munkája jelentős hatással volt a digitális kultúrára, Christensen mindig is alázatos maradt és szerény életet élt. Hosszú karriert töltött az IBM-nél 1968-tól 2012-es nyugdíjazásáig, közben egyáltalán nem kereste a nyilvános elismerést. Munkája elnyerte a Dvorak-díjat, valamint az Electronic Frontier Foundation által adományozott Pioneer Awardot is.

Ward Christensen hozzájárulása alapvető fontosságú volt a korai internet korszakának alakításában, elősegítve az online közösségek, fájlmegosztás és multiplayer játékok fejlődését. Bár a hagyományos BBS mára nagyrészt a múlté, sok rendszer még mindig létezik, gyakran modern internetkapcsolatokat használva a régi tárcsázós modemek helyett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.