Hirdetés

Elhunyt a YouTube korábbi vezérigazgatója, akinek a garázsából indult a Google 1998-ban



|

Az 56 éves Susan Wojcicki két éve küzdött tüdőrákkal.

Hirdetés

Dennis Troper, Susan Wojcicki férje számolt be arról a Facebookon, hogy a Google és a YouTube egykori vezérigazgatójának szervezete két év után feladta a tüdőrák ellen folytatott harcot. Míg ő búcsúzkodásában érthető módon Wojcicki magánéletére fókuszált, az asszonyra, akivel 26 évnyi házasság alatt 5 közös gyermeket neveltek, Sundar Pichai, a Google jelenlegi ügyvezetője már a techvilág egyik legbefolyásosabb nőjének szakmai eredményeit is felemlegette az X-en közzétett posztjában.

"Hihetetlenül szomorú vagyok kedves barátom, Susan Wojcicki elvesztése miatt, miután két évig élt együtt a rákkal. Ő legalább olyan fontos része a Google történetének, mint bárki más, nehéz elképzelni a világot nélküle. Hihetetlen személy, vezető és barát volt, aki óriási hatást gyakorolt a világra, és én egyike vagyok a számtalan Google-ösnek, aki jobbá vált azáltal, hogy ismerhette őt. Rettenetesen fog hiányozni. Gondolatban a családjával vagyunk. Nyugodj békében, Susan."

Hirdetés

Bár Susan Wojcicki nem alapítója a Google-nek, kezdettől fogva része volt a vállalat életének, ugyanis Sergey Brin és Larry Page 1998-ban a tőle bérelt garázsban fejlesztette a piacot máig domináló keresőmotort. Meggyőzték a nőt, hogy csatlakozzon a startuphoz, így ő lett a Google 16. alkalmazottja, aki idővel bekerült az igazgatótanácsba is, és mint arra a The Verge cikke rámutat, a személyes közbenjárása nélkül nem biztos, hogy a Google 2011-ben felvásárolta volna az akkor még masszívan veszteséges YouTube-ra. 2014-től őt nevezték ki ügyvezetőként a platform élére, ezt a pozíciót kilenc évvel később bekövetkezett lemondásáig töltötte be, 2023-ban visszavonult, hogy a családjával és az egészségével foglalkozhasson.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.