Hirdetés

Egy fehérorosz tisztségviselő szerint kémprogram a Pokémon GO



|

A védelmi minisztérium funkcionáriusa konkrétan kémkedéssel vádolja az egykor nagy népszerűségnek örvendett AR-játékot.

Hirdetés

A valaha szebb napokat is megélt Pokémon GO hosszú idő után ismét a hírekbe került, bár ezúttal nem a használatát övező indokolatlan hype miatt. A kiterjesztett valóságra épülő alkotás még megjelenésének évében, 2016-ban futott nagyot azzal, hogy tömegeket bírt rá egy tényleges aktivitást igénylő feladat végrehajtására.

Az akkoriban rendkívül népszerű játék gyorsan felkeltette a paranoiásabb politikusok figyelmét is, és egyes orosz híradások már akkor komoly biztonsági kockázatnak gondolták az applikációt, sőt egyenesen a CIA-t sejtették mögötte. Ezt persze a játék fejlesztője még azon melegében tételesen és tényszerűen cáfolta.

Most évekkel később ismét előkerült ez az elmélet, ám ezúttal a belarusz védelmi minisztérium egy osztályvezetőjének, Alekszandr Ivanovnak a részéről, aki egyenesen nyugati kémeszköznek bélyegezte a Pokémon GO-t. Elméletét igyekezett is konkrétumokkal alátámasztani, hiszen a játék népszerűségének a csúcsán egy minszki légibázis területén is sok Pokémon volt.

Hirdetés

Ezeket főleg a kifutók környékén "rejtették el", ahol a legtöbb katonai felszerelést is tárolta a kelet-európai állam légiereje. Ivanov szerint a népszerű játék ebben az időszakban jó alibit biztosíthatott azoknak, akik szerették volna felkutatni a haderő érzékenyebb célpontjait. Ez alkalmassá tehette az applikációt kémtevékenység támogatására.

A játék készítője azzal védekezett a gyanúsítás ellen, hogy a "pokémonok" a világ számos szegletében - szinte mindenhol - megtalálhatók, és azok helyét véletlenszerűen jelölték ki. Nem teljesen tiszta, hogy ezzel miért most jött elő a fehérorosz tisztviselő, hiszen a játék iránti lelkesedés már rég alábbhagyott a fejlesztők folyamatos megújulási próbálkozásai ellenére, továbbá Belaruszban és Oroszországban sem lehet már vele játszani az orosz-ukrán háború kezdete óta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.