Hirdetés

Egy 30 dolláros kontroller miatt indul per a Titanichoz lemerülő tengeralattjáró üzemeltetője ellen



|

Bő egy éve történt a tragédia, amelyben öt ember vesztette életét. A hozzátartozók most jogi úton rendeznék az ügyet, ugyanis több szereplőt is hibásnak tartanak.

Hirdetés

Tavaly júniusban érkeztek a hírek, miszerint egy olcsó kontrollerrel irányították a Titanichoz lemerült és eltűnt, Titan névre keresztelt tengeralattjárót. A merülőhajón egészen pontosan a Logitech F710-es vezérlőjét használták, és bár a katasztrófa ennél jóval összetetteb okokra vezethető vissza, most egy súlyos per tárgya lehet a szóban forgó kontroller.

Továbbra is kitartanak igazuk mellett a Titan merülőhajón utazó egyik szakember, Paul-Henri Nargeolet hozzátartozói, ezért most egy perben 50 millió dollárt követelnek a tengeralattjárót birtokló OceanGate-től, elsősorban azért, mert lényegében egy 30 dolláros kontrollerre bízták a hajó irányítását, és szerintük ez nevetséges.

Hirdetés

Egy 2022-es interjúban az Ocean Gate tulajdonosa, Stockton Rush - aki a tragédiában szintén életét vesztette - büszkén mesélt arról, hogy a vezeték nélküli, Bluetooth-kapcsolattal működő Logitech F710 játékvezérlő az egyetlen módja a Titanic roncsainak felfedezésére induló Titan merülőhajó irányítására.

Nyilvánvalóan túlzás lenne azt állítani, hogy a kontroller mint egyetlen vezérlőeszköz teljesen biztonságos megoldás volt. Többen is szóba hozták a másodlagos vezetékes irányító hiányát, ám Rush rendre eloszlatta a kételyeket, így végül csak a 30 dolláros Logitech F710 társaságában merültek a mélybe.

Miután 2023 júniusában az ereszkedés után nem sokkal a Titan öt emberrel a fedélzetén felrobbant, egyértelmű volt, hogy a kontroller idővel egy perben is felbukkan majd. A felperesek persze nemcsak ezt, hanem a hajó vitatható tervezési és konstrukciós megoldásit is felhozták, amelyek szerintük együttesen vezettek a tragédiához.

A perben továbbá a Titan elektronikai rendszerét tervező mérnököket is megnevezték, tekintve, hogy a csapatot többnyire a Washingtoni Állami Egyetem jelenlegi vagy nemrégiben végzett hallgatói alkották. A felperesek szerint a szakemberek ebből kifolyólag nem rendelkeztek valós tapasztalattal a mélytengeri búvárkodás terén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.