Hirdetés

Döntött a Meta: teljesen átalakul az Instagram a tinédzserek számára



|

A közösségi platform több millió fiatal fiókját fogja automatikusan privátra állítani a közeljövőben.

Hirdetés

A minap jelentette be a Meta, hogy fokozott adatvédelmi és szülői felügyeletet vezet be a 18 év alatti felhasználók Instagram-fiókjaiban. A döntéssel a vállalat elsődleges célja, hogy visszaszorítsa a közösségi média ezen korosztályra gyakorolt negatív hatásait. A változás lényegében teljesen átalakítja majd az Instagramot a fiatal felhasználók számára.

A vállalat közleménye szerint hamarosan az összes érintett profil automatikusan privátra vált - úgynevezett "Tini-fiókká" alakul -, ezeknél pedig az érzékeny tartalmak szűrése is a legszigorúbb fokozaton történik majd. Fontos továbbá, hogy az új profilokkal rendelkező fiatalokkal csak azok a felhasználók léphetnek online kapcsolatba - jelölhetik és követhetik be, valamint küldhetnek üzenetet nekik -, akikkel már korábban online kapcsolatban álltak a platformon.

Hirdetés

A szabályozás részeként a 16 év alatti felhasználók csak szülői engedéllyel módosíthatják az alapértelmezett beállításokat, a szülők pedig korlátozhatják a fiók használatát egy olyan beállítási felületen, ami kizárólag csak a számukra látható. Ezen az oldalon nyomon követhetik a gyermekek tevékenységét - többek között azt is, hogy kivel lépnek kapcsolatba a platformon.

A frissítés életbe lépésével a 18 év alatti Instagram-felhasználók felszólítást kapnak arról, hogy napi 1 óra használat után zárják be az applikációt. A fiókokban alapértelmezés szerint az alvó üzemmód is aktiválva lesz, ami éjszakára elnémítja az értesítéseket.

A Meta közleménye szerint az érintett fiókok beállításai az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában 60 napon belül, az Európai Unióban az év végéig, a világ többi részén pedig januárban kerülnek átállításra.

A törvényhozók és különböző érdekvédelmi csoportok nyomására korábban már szó volt arról, hogy az Instagram automatikusan privátra állítja a 16 év alatti új regisztrálók fiókját, de a Meta ekkor végül felhagyott a kifejezetten tinédzsereknek szánt verzió fejlesztésével.

A közelmúltban ismét megszaporodtak a közösségi média káros hatásait hangsúlyozó tanulmányok. Ezek rámutattak, hogy ezen oldalak használata kifejezetten problémás lehet a fiatalok körében - hozzájárulhatnak többek között a mentális és pszichés tünetekhez, például a depresszió, a szorongás és a tanulási zavarok kialakulásához, illetve súlyosbodásához.

Tavaly több amerikai állam is keresetet nyújtott be a Meta ellen a nyilvánosság félrevezetése miatt platformjainak veszélyeiről. A Facebookot is működtető vállalat mellett egyébként a Google és a TikTok ellen is számos pert indítottak az elmúlt években azzal, hogy platformjaik jelentős negatív hatást gyakorolnak a fiatalok mentális egészégére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.