Hirdetés

Döntött a bíróság: a Google visszaélt erőfölényével a keresők piacán, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat



|

Alaposan körbejártuk a témát, amellyel kapcsolatban több érdekelt is határozott álláspontot képvisel.

Hirdetés

A hét elején hivatalosan is pont került a Google régóta húzódó, ám kulcsfontosságú ügyének a végére: az amerikai bíróság úgy ítélte meg, hogy a techóriás törvénytelenül élt vissza a keresők piacán kiharcolt monopolhelyzetével. Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) még 2020-ban indított pert a Google, egészen pontosan annak anyavállalata, az Alphabet ellen, amiért a keresőpiac mintegy 90 százalékát kontrollálja.

"A tanúvallomások és a bizonyítékok gondos mérlegelése után a bíróság arra jutott, hogy a Google monopolhelyzetben van, és ennek fenntartása érdekében versenyellenes magatartást tanúsított. Megsértette a Sherman-törvény [versenyjogi törvény - a szerk.] 2. szakaszát."  

- olvasható Amit Mehta, amerikai kerületi bíró határozatban.

Hirdetés

A Google életében mérföldkőnek számító döntés súlyos (az ügyet ismerők szerint akár katasztrofális) következményekkel járhat a vállalat számára, nem beszélve arról, hogy jelentősen átalakíthatja a technológiai vállalatok üzleti tevékenységét, amely végső soron kihatással lehet a böngészési szokásokra is.

Mire számíthat a Google?

A bírósági döntés egyelőre nem tartalmazta a Google viselkedésére irányuló lehetséges jogorvoslati lehetőségeket. Egyes szakértők szerint az erre vonatkozó döntés arra kényszerítheti a vállalatot, hogy jelentős változtatásokat eszközöljön a működésében, de akár a cég egy részének eladása - lényegében szétdarabolása - is szóba kerülhet.

Nem sokkal az ítélet után a Google bejelentette, hogy fellebbezni kíván a döntés ellen.

"A döntés elismeri, hogy a Google kínálja a legjobb keresőmotort, de arra a következtetésre jut, hogy nem szabad megengednünk, hogy könnyen elérhetővé tegyük."

- fogalmazott Kent Walker, a vállalat globális ügyekért felelős elnöke.

A techóriás egy, a The New York Times által nyilvánosságra hozott, 277 oldalas dokumentumban a fentiekhez hasonló módon dicsérte a keresőmotorját, amelyben említésre került többek között, hogy a Google "régóta a legjobb keresőmotor, különösen a mobileszközökön", illetve, hogy "folyamatosan újít a keresésben".

"Tekintettel erre, valamint arra, hogy az emberek egyre több módon keresnek információt, az tervezzük, hogy fellebbezünk. Miközben ez a folyamat folytatódik, továbbra is arra fogunk összpontosítani, hogy olyan termékeket készítsünk, amelyeket az emberek hasznosnak és könnyen használhatónak találnak."

- folytatta Walker.

Az Igazságügyi Minisztérium nem reagált azonnal a vállalat fellebbezésére, viszont Letitia James, a perben részt vevő egyik főügyész X/Twitter-bejegyzésben kifejtette gondolatait az üggyel kapcsolatban.

James az ügyet "jelentős győzelemnek nevezte", és kitért arra, hogy a döntés kulcsfontosságú a jövőre nézve, hiszen ezzel "megállíthatjuk az ellenőrizetlen vállalati hatalmat a verseny megfojtásában, valamint adataink és magánéletünk ellenőrzésében".

Végül, de nem utolsósorban, egy konkurens keresőmotor, a DuckDuckGo mögött álló cég vezető alelnöke, Kamyl Bazbaz is színre lépett, aki határozott véleményt fogalmazott meg a bíróság döntésével kapcsolatban.

"A Google több mint egy évtizede használja monopolhelyzetét arra, hogy megakadályozza az érdemi versenyt a keresőpiacon azáltal, hogy fojtogatja a főbb terjesztési pontokat. Így annak ellenére, hogy a DuckDuckGo valami értékeset nyújt, amire az emberek vágynak, és amit a Google nem nyújt - valódi online adatvédelmet -, a Google alapértelmezés szerint megnehezíti a DuckDuckGo használatát. Üdvözöljük ezt a mérföldkőnek számító döntést, valamint az Igazságügyi Minisztérium és az állami főügyészeknek a trösztellenes törvények betartatása érdekében végzett fontos munkáját."

- nyilatkozta Bazbaz.

Nem ez az első eset

A Google hosszúra nyúlt ügye mellett számos másik techóriást is betalált az Igazságügyi Minisztérium a közelmúltban. Az Apple-t az év elején a szerv és 16 állam főügyésze trösztellenes perrel sújtotta, amelyben azzal vádolták a gyártót, hogy túl szigorúan ellenőrzi prémium kategóriás készülékeinek működését, és megakadályozza, hogy más cégek olyan alkalmazásokat hozzanak létre, amelyek versenybe szállhatnak a sajátjaikkal.

Az Amazont még tavaly perelte be a minisztérium és 17 állami főügyész, ugyanis azt találták, hogy a vállalat kizáró és versenyellenes magatartást tanúsít, de a Google maga is számos perbe keveredett már korábban, többek között a Chrome böngésző adatkezelésével összefüggésben.

A mostani ügy kapcsán - elsősorban a Google-re vonatkozó kötelezettségek ismeretének hiányában - nehéz megmondani, hogy milyen változások léphetnek életbe. A bíróság minden bizonnyal foggal-körömmel ragaszkodik majd a mostani döntéshez, amit ha sikerül végigvinniük, akkor jelentősen átalakulhat a keresőmotor, illetve annak működése. A Google jelenleg 91 százalékos globális piaci részesedéssel uralja a szektort, de az esetleges retorziók a jövőben alaposan átalakíthatják az erőviszonyokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.