Hirdetés

Creative Zen Hybrid SXFI headset teszt – aktív zajszűrés és szép hangzás fájdalmasan magas ár nélkül



|

Sallangmentes, jó hangminőségű headsetet készített a Creative, ami jól néz ki, kellemes meglepetéseket tartogat és még csak nem is drága.

Hirdetés

Ha valaki régóta otthonosan mozog a PC-k világában, egészen biztosan megdobban a szíve a Creative név hallatán (ennél nagyobbat csak a GUS-ra dobbanhatna, vagyis Gravis UltraSoundra, de tőlük sajnos már el kellett búcsúznunk). A '90-es évektől kezdődően ettől a cégtől érkezett a Sound Blaster, amely hamar a PC-k egyik legfontosabb komponensévé vált, ugyanis ennek hatására volt képes megszólalni a gép. A hangkártyák ideje azonban mára lejárt, a felhasználók 99%-a az alaplapi vezérlőt használja, aki pedig hangkártyára szavaz, az a high-end minőséget, sok esetben a külső megoldásokat keresi. Ez azonban nem tántorította el a Creative-ot attól, hogy hangeszközöket tervezzen és gyártson, azonban már jó ideje más kulcstermékekkel versenyez a cég. A hangfalak, DAC-ok, soundbarok mellett webkamerát és headseteket is találni a termékek között, ahogy kifejezetten mobil felhasználáshoz tervezett fül- és fejhallgatókat is. A Bluetooth-kapcsolatos Zen család legújabb tagját, a Creative Zen Hybrid SXFI-t néztük és hallgattuk meg közelebbről.

Semmi csicsa, csak a technológia

Bár hazánkban messze elmarad a népszerű fejhallgató-márkák ismertségétől a Creative neve, ez nem jelenti azt, hogy sereghajtó lenne, vagy termékei maximum a kínai névtelen cégek kacatjaival lennének egy szinten. A Creative Zen Hybrid SXFI 100 eurós ára is mutatja, hogy egy középkategóriás, minőséginek tervezett fejhallgatóról van szó, sőt, a gyártó a kötelező alapszolgáltatások mellett jó néhány egyedi extrával is igyekszik felhívni magára a figyelmet.

Hirdetés

Az egypántos, ovális fülkagylókkal szerelt fejhallgató fém váza kellőképpen rugalmas, a memóriahabos párnák pedig kényelmesek akár tartós viselet esetén is. A Zen Hybrid SXFI mobil, utcai használatra tervezett modell, így nem is kérdéses a zárt kialakítás és a kompakt méret. Az ovális kagylók ennek ellenére kellőképpen nagyok, nem nyomják a fülcimpát, ha viszont szállítanod kell, behajthatod őket a pánthoz, sőt, 90 fokban elfordíthatod őket, így nyakba téve is kényelmesek. Dizájnelem nem igazán található ezen a fülesen, nem a gamerek igényeit vették figyelembe, így például a miniatűr LED-ek is csak a bekapcsolt állapotot, valamint a BT-párosítást jelzik.

Semmi csicsa, semm gamerkülső, csak ergonómia és kényelem
Semmi csicsa, semm gamerkülső, csak ergonómia és kényelem

A bal kagylóra mindössze egy Type-C töltőport került, minden más vezérlő a jobb oldalon található. Itt van digitális hangerőszabályzó, ANC- és SXFI-kapcsoló, valamint bekapcsoló gomb. Szintén itt találsz egy jack portot is, vagyis a füles analóg forráshoz is csatlakoztatható.

Okostelefon vagy tablet esetén nem egy, hanem két appot is le kell töltened a gondtalan használathoz, ami furcsán hangzik, de érthető. A Creative appban a fejhallgató főbb funkcióját szabályozhatod, továbbá itt tudod a firmware-t is frissíteni.

Töltéshez bal oldalon Type-C portot kapsz, minden más a jobb fülkagylóra került
Töltéshez bal oldalon Type-C portot kapsz, minden más a jobb fülkagylóra került

Mutasd a füled a személyre szabott hangzáshoz

A másik applikáció az SXFI-hez szükséges. A Super XFI egy speciális hangzástuningoló technológia, ami fejhallgatón keresztül is megteremti a többhangfalas, magával ragadó hangzást. Az ígéret szerint sokkal nagyobb lesz a színpad, a hangzás sokkal szellősebb lesz, miközben nem színezi el felismerhetetlenné a zenét az SXFI. Ehhez bonyolult számításokat végez a fejhallgató, ám mielőtt ezt megtenné, néhány paraméteredre szüksége van. Ilyen például a füleid formája, valamint a fejformád, amiket az applikációban le kell fotóznod, hogy az kielemezhesse a számodra ideális SXFI-hangzást. A Zen Hybrid SXFI-ben a negyedik generációs technológia és chip dolgozik, amely a jelenlegi legfejlettebb verzió.

Az SXFI-technológia leginkább filmekhez, játékhoz lehet ideális, de a legfontosabb, hogy először kalibrálj a mobil app segítségével
Az SXFI-technológia leginkább filmekhez, játékhoz lehet ideális, de a legfontosabb, hogy először kalibrálj a mobil app segítségével

A fejhallgató többi paramétere is kellően modern. Például egyszerre két forrást is használhatsz, ha pedig játszol, aktiválhatod az alacsony késleltetési módot. A támogatott BT-kodekek listája sajnos nem túlzottan hosszú, mindössze az SBC-t és az AAC-t ismeri a füles. A Pro verzió ezen túlmenően az LC3 kodeket is támogatja, ami még alacsonyabb késleltetést nyújt azonos hangminőség mellett, ám ott az SXFI-ről kell lemondanod, ráadásul mielőtt az LC3-at választanád, érdemes utánanézni, hogy a forráseszközöd támogatja-e a viszonylag új és még nem túl elterjedt szabványt.

A Creative Zen Hybrid SXFI egyik legfontosabb funkciója az aktív zajelnyomás. A zárt kialakítás már önmagában is szépen izolálja a kültéri zajokat, azonban az aktív zajszűréssel kiváló eredmény érhető el, ráadásul tesztünk során túlzottan feltűnő hangzáselváltozást sem érzékeltünk. A zajelnyomásból többfélét is választhatsz. A teljes szűrés mellett ambient mód és adaptív, a külső zajok szintjéhez alkalmazkodó mód is elérhető. Az applikációban és a jobb fülkagylón egy dedikált gombbal is válthatsz az üzemmódok között, ám az appban a zajszűrés szintjét is megadhatod.

Mobilitásból jeles: a kagylók behajthatók és 90 fokkal el is fordíthatod őket, ha táskába, vagy a nyakadba tennéd
Mobilitásból jeles: a kagylók behajthatók és 90 fokkal el is fordíthatod őket, ha táskába, vagy a nyakadba tennéd

Szintén érdemes a hangszínkeverőt is elindítani az alkalmazásban, ahol a hangzáson változtathatsz. Érdekesség, hogy a manuális beállítás mellett rengeteg profil közül választhatsz, itt pedig temérdek játékprofil is található. Az egyik kedvencünk a lépéshang-kiemelő, ami a zajt szűri ugyan, de a lépések zaját kifejezetten felerősíti. Ez hasznos lehet, ha nem szeretnéd, hogy rajta kapjanak ilyen-olyan tartalmak fogyasztásakor, ha pedig horrorfilmnél, horrorjátéknál aktiválod, még tovább növelheted az élményfaktort.

Ami szükséges, megkapod

A Creative Zen Hybrid első generációjához is volt szerencsénk, ám az sajnos nem sikerült túl jól: az aktív zajszűrés minimális volt és a hangerő is elmaradt az elfogadhatótól. A legújabb Creative Zen Hybrid SXFI füles ezzel szemben egy kiválóan összerakott, nagyon jó hangminőséget nyújtó fejhallgató. Kis mérete, tömege, valamint összehajthatósága folytán kellően mobilis, ám ez nem ment a hangzás rovására. A 40 mm-es neodímium mágnessel szerelt driverek szép, tiszta hangzást nyújtanak, ami mindenféle hangszínszabályzás és SXFI-effektek nélkül is élvezhető. Az aktív zajszűrés simán felveszi a versenyt az ismer márkák hasonló árazású modelljeivel, sőt, akár a felsőbb kategóriában is megállja a helyét. A finomhangolás, az adaptív és az ambient mód egyaránt hasznosak.

A Zen Hybrid SXFI összesen öt mikrofont tartalmaz, és természetesen hívásfogadásra is alkalmas. A beszédhangot rögzítő mikrofon is kapott aktív zajelnyomást, hogy a háttérzajok helyett a te hangodat hallja a másik fél. Tesztünk során erre nem is volt panasz, városi forgatagban is tisztán hallgató maradt a beszédhang, minimális zaj szűrődött be csupán. Miután minden adott hozzá, nem is meglepő, hogy a mobilodon aktivált digitális asszisztenst is támogatja a fejhallgató, legyen az akár a Siri, akár a Google Asszisztens.

Az üzemidőt 70 órára ígéri a gyártó kikapcsolt zajszűréssel. Mi legtöbbször aktív zajelnyomással használtuk a Zen Hybrid SXFI-t, így ez az üzemidő nagyjából a felére esett, de a 30-35 óra nem lehet gond (gyárilag 40 óra az ígéret), a töltés pedig egyszerű és nem kimondottan lassú (de nem is villámtöltés).

Játékhoz az alacsony késleltetési módot is aktiválhatod, de nekünk normál üzemmódban sem volt gondunk ezzel (AAC kodek mellett)
Játékhoz az alacsony késleltetési módot is aktiválhatod, de nekünk normál üzemmódban sem volt gondunk ezzel (AAC kodek mellett)

Persze vannak azért hiányosságok is. Például az AAC-nél modernebb és jobb BT-kodeknek örültünk volna, továbbá a magyar nyelvű applikáció sem ártana, hogy könnyebben elterjedhessen hazánkban a Creative új fülese. Nem dobta volna meg túlzottan az árat az sem, ha viselés-érzékelés is került volna a tulajdonságok listájára - most ha leveszed a fejhallgatót, a zene vagy film megállás nélkül folytatódik. Bár az üzemidővel különösebb gondunk nem volt, azért az zavaró, hogy ha töltőre teszed a fülest, közben nem tudod használni.

Az applikációra is ráfér még némi fejlesztés. Tesztünk során minden egyes taskváltáskor, vagy appindításkor sok-sok másodpercnek kellett eltelnie, hogy az androidos mobillal már párosított és összekapcsolt Zen Hybrid SXFI fejhallgatót a Creative app is megtalálja.

Az SXFI beállítás látványos, de mindenképpen két ember szükséges hozzá - igen macerás a saját füleidet oldalról éppen jó távolságtól lefotózni. A behangolást követően a hangzástér sokat nő, a térhangzásra utazik a technológia, de ez azért mesterkélt, így zenéhez kevésbé, inkább filmekhez, sorozatokhoz és talán játékhoz ajánljuk.

Városban az ambient vagy adaptív mód a praktikusabb, hogy azért valamennyit halljunk a körülöttünk zajló történésekből
Városban az ambient vagy adaptív mód a praktikusabb, hogy azért valamennyit halljunk a körülöttünk zajló történésekből

Érdemes hallgatni rá

Szerencse, hogy a Creative az első generációs Zen Hybrid után nem adta fel a harcot, a második változat és a Pro család is nagyot léptek előre. A most tesztelt Zen Hybrid SXFI megkapta a legújabb fejlesztéseket, mindössze az LC3 kodek támogatásáról kell lemondanod, viszont cserébe megkapod az SXFI-t. 40 ezer forintért (99 EUR) egy szépen, tisztán szóló, használható aktív zajszűréssel rendelkező fülesed lehet, aminek a főbb paramétereit applikációban is szabályozhatod. Az üzemidő, a kényelem, a hordozhatóság mind nagyszerűek, a hangminőség ebben a kategóriában jó, az aktív zajszűrés pedig jól kizárja a külvilágot, ha tényleg a zenére/filmre/játékra szeretnél koncentrálni. Az árazással is meg vagyunk elégedve, de ezen az árszinten azért sokkal ismertebb gyártók készülékeivel is fel kell vennie a harcot a Zen Hybrid SXFI-nek. Érdemes a gyártó európai webshopját is figyelni, szinte mindig van valamilyen akció, aminek keretében olcsóbban megszerezheted leendő ANC-s fülesedet.

Creative Zen Hybrid SXFI

Ár: 39 990 Ft
A Creative Zen Hybrid SXFI 100 eurós ára is mutatja, hogy egy középkategóriás, minőséginek tervezett fejhallgatóról van szó, sőt, a gyártó a kötelező alapszolgáltatások mellett jó néhány egyedi extrával is igyekszik felhívni magára a figyelmet.
  • 40 mm driverek
  • zárt kialakítás
  • ovális fülkagylók
  • BT 5.3, jack
  • SBC, AAC kodekek
  • Type-C töltőport
  • 500 mAh akkumulátor, 70 óra üzemidő (ANC-vel 40 óra)
  • 5 mikrofon
  • aktív zajszűrés
  • négyféle zajszűrő üzemmód
  • digitális asszisztensek támogatása
  • fizikai vezérlőgombok a jobb fülkagylón
  • SXFI technológia
  • mobil applikáció
  • fekete és fehér színben
  • 184,2×151,2×80,7 mm, 271 g
  • 3 év garancia
PRO
  • tiszta hang
  • kompakt és kényelmes
  • szabályozható aktív zajszűrés
  • jack és mobil app
  • alacsony késleltetési mód
  • két eszköz együttes kapcsolódása
  • jó árazás
Kontra
  • csak két kodeket támogat
  • lassú applikáció
  • töltés közben nem használható
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8867
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Creative Zen Hybrid SXFI
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 193
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-06-24 15:09:49
    [gameinfo_webpage] => https://en.creative.com/p/headphones-headsets/creative-zen-hybrid-sxfi
    [gameinfo_tags] => creative, zen hybrid sxfi, fejhallgató, bluetooth, headset, anc, teszt
    [gameinfo_url] => creative-zen-hybrid-sxfi
    [gameinfo_pro] => tiszta hang
kompakt és kényelmes
szabályozható aktív zajszűrés
jack és mobil app
alacsony késleltetési mód
két eszköz együttes kapcsolódása
jó árazás
    [gameinfo_kontra] => csak két kodeket támogat
lassú applikáció
töltés közben nem használható
    [gameinfo_data] => 40 mm driverek
zárt kialakítás
ovális fülkagylók
BT 5.3, jack
SBC, AAC kodekek
Type-C töltőport
500 mAh akkumulátor, 70 óra üzemidő (ANC-vel 40 óra)
5 mikrofon
aktív zajszűrés
négyféle zajszűrő üzemmód
digitális asszisztensek támogatása
fizikai vezérlőgombok a jobb fülkagylón
SXFI technológia
mobil applikáció
fekete és fehér színben
184,2×151,2×80,7 mm, 271 g
3 év garancia
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => 39 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Creative Zen Hybrid SXFI 100 eurós ára is mutatja, hogy egy középkategóriás, minőséginek tervezett fejhallgatóról van szó, sőt, a gyártó a kötelező alapszolgáltatások mellett jó néhány egyedi extrával is igyekszik felhívni magára a figyelmet.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 193
            [manufacturer_name] => Creative Labs
            [manufacturer_url] => creative-labs
            [manufacturer_link] => http://en.europe.creative.com/
            [link] => /gyarto/creative-labs
        )

    [link] => /termekinfo/creative-zen-hybrid-sxfi-8867.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => tiszta hang
            [1] => kompakt és kényelmes
            [2] => szabályozható aktív zajszűrés
            [3] => jack és mobil app
            [4] => alacsony késleltetési mód
            [5] => két eszköz együttes kapcsolódása
            [6] => jó árazás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => csak két kodeket támogat
            [1] => lassú applikáció
            [2] => töltés közben nem használható
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Szoftver:

    6

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.