Hirdetés

Bankkártya vékonyságú mobiloké lehet a jövő egy különleges akkumulátornak köszönhetően



|

Komoly áttörést hozhat a Chalmers Műszaki Egyetem kutatóinak fejlesztése.

Hirdetés

Az évek során egyre vékonyabbak lettek az okostelefonok, és amikor már kezdtük azt hinni, hogy a technológiai korlátok egy időre gátat szabnak a további zsugorodásnak, megjelentek a svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatói, akik bemutatták szénszálas akkumulátorukat, amely elhozhatja a bankkártya vékonyságú mobilok korát.

A strukturális akkumulátorok olyan energiatárolók, amelyek nem képeznek különálló egységet, hanem szervesen beépülnek az adott eszközbe, például egy elektromos autó vázába. Ha a mostani, kifejezetten biztató fejlesztések jól haladnak, nemcsak az elektromos autók hatótávolsága nőhet meg akár 70 százalékkal, hanem az okostelefonok is majdhogynem papírvékonyak lehetnek.

Hirdetés

Az ilyen jellegű akkumulátorokkal kapcsolatos fejlesztések élvonalában mindig is a svédországi Chalmers Egyetem állt. Leif Asp anyagtudós már 2007 óta dolgozik a technológián, valamint azon, hogyan és miként lehetne hatékonyabbá tenni azt. Asp ennek érdekében egy ideje már a szénszálak felhasználásának lehetőségét vizsgálja.

2018-ban csapatával már megerősítették, hogy a szénszálak képesek eltárolni az elektromos energiát, sőt, elektródaként is használhatók a lítium-ion akkumulátorokban. 2021-ben sikerült létrehozni az első, 24 wattóra/kg energiasűrűségű egységet, amelyet most 30 wattóra/kg-ra sikerült növelni. Tény, hogy ez jócskán elmarad a szabványos lítium-ion akkumulátorok energiasűrűségétől, azonban ezeknek az akkumulátoroknak nem is kell elérniük azt ahhoz, hogy ténylegesen hatékonyabbak legyenek.

A most kifejlesztett akkumulátor kompozit anyagból készült, míg elektródaként a korábban említett szénszálakat használja. Mivel utóbbi lényegében az egység minden más részében is felhasználható, nincs szükség alumíniumra vagy rézre - így lehetnek ezek az akkumulátorok jóval vékonyabbak a hagyományos megoldásoknál.

A legfőbb probléma jelenleg, hogy az akkumulátor egyelőre nem képes nagy teljesítményt leadni, így a jövőben a csapat ennek a problémának a megoldására fog fókuszálni. Elképzelhető, hogy a bankkártya vékonyságú telefonok belátható időn belül valósággá válnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.