Hirdetés

Az X képtelen hatékonyan fellépni a bosszúpornó ellen egy új tanulmány szerint



|

A kutatók meglehetősen lehangoló képet festettek az X-felhasználók lehetőségeiről.

Hirdetés

A közelmúltban készült tanulmány rávilágított arra, hogy az X (korábban Twitter) platformján a nem beleegyezésen alapuló intim képek (NCII), mint például a bosszúpornó eltávolítása meglehetősen problémás. A Michigani Egyetem kutatói kimutatták, hogy ezeknek a káros tartalmaknak az eltávolítása jelentősen gyorsabb, ha a sértettek a Digitális Millenniumi Szerzői Jogi Törvény (DMCA) szerinti panaszt nyújtanak be, mint ha az X saját, nem beleegyezésen alapuló meztelenséghez kapcsolódó bejelentési mechanizmusát használnák.

A kutatók kísérletük során két X fiókot hoztak létre, amelyek mesterséges intelligencia által generált meztelen képeket posztoltak, majd jelentették azokat két különböző módon: az egyik a platform NCII jelentési rendszere, a másik pedig a DMCA alapú panasz volt. Az eredmények szerint a DMCA mechanizmus minden esetben gyors eltávolításhoz vezetett, míg a platform saját rendszerén keresztül egyetlen kép sem került le az oldalról.

Hirdetés

Ez a jelentős különbség azért aggasztó, mert a DMCA-féle megoldás csak akkor alkalmazható, ha a sértett személy maga készítette a képet, vagy bizonyítani tudja, hogy ő a szerzői jog tulajdonosa. Sok esetben azonban a képek áldozatai nem rendelkeznek ilyen jogi védelemmel, így a platformra hárul(na) a gyors reagálás.

A kutatók megjegyezték, hogy az ilyen jellegű tartalmak az első 48 órában okozzák a legnagyobb kárt, és az NCII egyre elterjedtebb, különösen az AI által generált képek esetében. Az FBI is figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligenciával készített hamisított meztelen képek elterjedése tovább növeli az áldozatok számát, akiket képi alapú szexuális visszaélés érhet. A jelenlegi rendszer nem megfelelő, és egy külön törvényre lenne szükség, amely hasonlóan a DMCA-hoz, gyors és hatékony eltávolításokat biztosítana az ilyen tartalmak esetén, szankciókat is kilátásba helyezve azok számára, akik ezeket a tartalmakat közzéteszik.

Az X legutóbbi átláthatósági jelentése szerint 2024 első felében több mint 150 000 posztot távolítottak el a nem beleegyezésen alapuló meztelenség szabályainak megsértése miatt, és több mint 50 000 fiókot függesztettek fel. Azonban a kutatás rámutatott, hogy az eltávolítások többsége emberi moderátorok által történt, ami azt sugallja, hogy az emberi munkaerő kulcsfontosságú lehet a gyors reagálásban.

Összességében a kutatás világossá tette, hogy a platformok jelenlegi rendszerei nem elegendőek az áldozatok védelmére, és jogi lépésekre lenne szükség a probléma hatékonyabb kezelése érdekében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.