Hirdetés

Az újonnan felfedezett exobolygónak záptojás szaga lehet



|

Legalábbis a James Webb űrtávcső adatai alapján készített kutatás szerint.

Hirdetés

Miközben a különböző nemzetek azon vannak, hogy minél előbb visszatérhessenek a Holdra (élen az amerikaiakkal, valamint kínaiakkal és oroszokkal), sőt ott megvessék a lábukat és megkönnyítsék az emberiség dolgát a Marsra való eljutáshoz, fáradhatatlanul dolgoznak a tudósok azon is, hogy egyre több bolygót fedezzenek fel, amelyek alkalmasak lehetnek a szerves élet kialakulására.

A NASA műholdja, a TESS pár hónapja például 60 naprendszeren kívüli planétát fedezett fel újonnan, és nem lazsált a James Webb űrtávcső sem, amely nemrég egy Földszerű exobolygót talált tőlünk 40 fényévnyire, amelyen valószínűleg jelen lehet folyékony víz. Akadnak azonban olyan felfedezések is, amikkel nehéz lenne bármit is kezdenünk a bolygón uralkodó körülmények miatt. 

Hirdetés

Tökéletes példa erre a Nature című folyóiratban megjelent tanulmány tárgya, a James Webb űrtávcső által felfedezett HD 189733 b nevű távoli exobolygó, amely a beérkezett adatok alapján aligha lenne alkalmas arra, hogy felhőtlenül éljünk rajta, ugyanis szörnyű időjárás uralkodik rajta: perzselő a hőmérséklet és üvegre hasonlító csapadék esik, de ami a legérdekesebb, hogy a feltételezések szerint záptojás szagú lehet a légkör. Minderről a Jupiteren is megtalálható hidrogén-szulfid, avagy kénhidrogén tehet, mivel ez alkotja a HD 189733 b a légkörének nagy részét - ez az a gáz, amely szellentéskor is kibocsátódik, szóval a kutatást vezető asztrofizikus, Dr. Guangwei Fu elmondta, hogy ha az orrunk 1000°C-os hőmérsékleten működne, akkor záptojásszagot éreznénk ott. 

A találat és egyúttal a tanulmány mégis fontos az emberiség számára, mviel a HD 189733 b az első exobolygó, amin hidrogén-szulfidot feltételeznek, ami az egyike azon gázoknak, amelyek arra utalnak, ha a távoli bolygókon idegen élőlények élhetnek. Ennek ellenére a kutatók nem keresik élet nyomát a bolygón, mivel a Jupiterhez hasonlóan egy gázóriásról van szó, ami túl forró, viszont a hidrogén-szulfid megtalálása itt egy újabb lépés a bolygók kialakulásának megértése felé. 

Dr. Fu elmondta, hogy a James Webb űrtávcső új távlatokat nyitott meg a távoli bolygók vegyi anyagainak elemzése terén, sőt a technológia forradalmasítja a csillagászat területét, és azt tervezi, hogy az űrteleszkópból származó információkat további bolygók tanulmányozására használja fel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.