Hirdetés

Az Apple szerint nincs az a pénz, amiért leváltaná a Google-t a böngészőjében



|

A Bing régóta szeretne már a Safari alapértelmezett keresőmotorjává válni, de hiába.

Hirdetés

Évek óta megy a huzavona az Apple és a Microsoft között, ugyanis a redmondiak szeretnék, ha meg tudnának egyezni arról, hogy a Bing legyen a Safari alapértelmezett keresőmotorja, de úgy tűnik, hogy egyelőre biztosan nem lesz egyezség. Az Apple egyébként is exkluzív szerződésben áll a Google-lel, de a gyengébb keresési minőséget és pénzügyi potenciált is felhozta a döntés okaként.

A generatív mesterséges intelligencia, amiben a Microsoft lényegesen előrébb tart, egy nap talán felülírhatja ezt a döntést, de egyelőre ennek még semmi jelét nem látni. A legfőbb indok egyébként elég egyértelmű: a Google 91,04 százalékos részesedéssel bír a keresők piacán, míg a Bing ennek csak a töredékével, 3,86 százalékkal.

Pedig az Egyesült Államok kormánya még trösztellenes pert is indított a Google ellen, arra hivatkozva, hogy vagyonokat költ a saját monopol helyzetének fenntartására. Annak ellenére, hogy az ügyben elnöklő bíró is megerősítette ennek tényét, az Apple a nagyobb jó érdekében marad a Google-nél.

Hirdetés

A perben bizonyítást nyert, hogy a keresőóriás közel 15 milliárd dollárt költött elsősége fenntartására. Ezen felül csak az Apple-nek 26 milliárd dollárt fizetett azért, hogy továbbra is az ő terméke legyen az alapértelmezett keresőmotor a Safariban, amit a legtöbb almás számítógép felhasználója preferál.

Az Apple szerint nincs más, az igényeiknek megfelelő alternatíva. Eddy Cue, az Apple szolgáltatásokért felelős vezető alelnöke szerint nem tud a Microsoft annyi pénzt ajánlani, hogy kötélnek álljanak. A trösztellenes ügyben eljáró Mehta bíró is elismerte, hogy az Apple döntése a Google megtartása mellett a piaci realitást tükrözi.

A sztori eredete egyébként egészen 2018-ig megy vissza, amikor már a küszöbön volt egy megállapodás arról, hogy az Apple megveszi a Binget. Ettől végül azért állt el a cupertinói vállalat, mert a Bing lényegesen rosszabbul teljesített a keresés minőségének szempontjából, mint a nagy múltú piacvezető, a Google.

Erre néhány évvel később ráerősített az Apple saját tanulmánya is, amely a két keresőmotor közötti teljesítmény- és minőségbeli különbségeket vizsgálta. Ekkor az asztali felhasználói felület kategóriájában már jobban teljesített a Bing, de tulajdonképpen minden másban alulmaradt, ami továbbra sem mozdította előre a Microsoft ügyét.

A tavalyi év során a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella azt nyilatkozta, hogy szerinte a Google nem játszik tisztességesen, mint piacvezető ágazati szereplő. Azt állította, hogy a vállalat Apple-lel kötött exkluzív szerződése ellehetetlenítette a Bing esetleges növekedését. Ehhez hozzátette azt is, hogy hajlandók lennének 15 milliárdot fizetni, ha a vállalat velük is hasonló módon szerződne.

A végső ajánlat szerint a Bing teljes bevételét felajánlották Cupertinónak, de ez sem bizonyult elégnek az üzlet megkötéséhez. A döntésben értelemszerűen közrejátszhat az is, hogy az Apple-nek ebben az esetben szerződést kellene bontania a Google-lel, ami - mindamellett, hogy komoly pénzügyi hátrányokkal járna - nem valószínű, hogy hosszútávon jó döntésnek bizonyulna üzletileg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.