Hirdetés

Az Apple Intelligence-t is jogvédett tartalmak felhasználása miatt támadják, de a vállalat ezt kikéri magának



|

Állításuk szerint a YouTube videókkal betanított modelljük csak kutatási célokat szolgál.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia terjedésével a technológiában érdekelt cégeknek rendezniük kell majd elmaradásukat a közeljövőben. A jogi háttér - bár világszerte vannak irányadó törvények, rendeletek - jelen állapotában nem képes maradéktalanul szabályozni a modellek betanításának folyamatát és forrásait.

A kortárs szerzők egymás után perelik be az AI-cégeket tartalmaik jogosulatlan felhasználásáért, és ugyan még nem született igazán mérvadó döntés az ügyben, csak idő kérdése, hogy mikor fogja ellehetetleníteni egy precedens értékű ítélet az érintett vállalatok kézenfekvő gyakorlatát. Mivel azonban az AI-modellek képzése rendkívül adatigényes folyamat, egyelőre jobb híján - a sok mellébeszélés és ködösítés ellenére - a legtöbben ezt a módszert alkalmazzák.

A legújabb célkeresztbe került vállalat még új a terepen, bár a legnagyobbak egyike. Az Apple ugyan jelentős lemaradásban van más cégekhez képest, de a közeljövőben készül saját platformjának megjelentetésével faragni a hátrányból.

Hirdetés

A piacvezető techvállalat Apple Intelligence néven induló AI-fejlesztését is azzal támadják, hogy a vállalat engedélyek és ellentételezés nélkül használ jogvédett tartalmakat, de a cég ezt természetesen tagadja. Állításuk szerint ők csak kutatási célokkal használtak egy olyan adatbázist, mely számos YouTube videó leiratát tartalmazza.

A nyílt forráskódú modellt többek között 48 ezer csatorna 173 ezer videójának szöveges változatával tanították be. A napokban megjelent jelentés szerint mindezt engedély nélkül tették. A kérdéses adatbázist egyébként egy EleutherAI nevű nonprofit cég hozta létre, és az Apple-ön kívül más vállalatok, például az NVIDIA is felhasználta hasonló célból.

Az almás cég egyébként - saját állítása szerint - tényleg nem közvetlenül az Apple Inteligence képzéséhez használta fel az adatbázist, hanem a nyílt forráskódú OpenELM-modelljeihez, melyeket még áprilisban adtak ki, állításuk szerint csupán kutatás céljából. Kijelentették, hogy az iOS idén debütáló 18. változatában megjelenő új AI-platform nem erre támaszkodik majd működése során, és abból új változat sem készül már.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.