Hirdetés

Az AI segítségével újra a saját hangján szólalhat meg egy néma amerikai képviselő



|

Az ElevenLabs jóvoltából ismét tud beszédeket tartani Jennifer Wexton, és nem az alap robothangon lehet majd őt hallani.

Hirdetés

Jennifer Wexton amerikai kongresszusi képviselőnő a Parkinson-kórhoz hasonló progresszív szupranukleáris paralízis (PSP) miatt mostanra elvesztett beszédhangját, és a felszólalásai során - sorstársaihoz hasonlóan - egy robothangú beszédszintetizátorra támaszkodik. Az ElevenLabs nevű cég innovációja most segíthet neki visszanyerni a hangját, legalábbis részben.

Az ElevenLabs vette fel a kapcsolatot a képviselőnő munkatársaival, és felajánlotta segítségét. Wexton beleegyezésével a csapata több mint egy órányi hangfelvételt bocsátott az ElevenLabs rendelkezésére a diagnózis előtti időkből.

A képviselőnő és csapata szerint az ElevenLabs néhány nap alatt sikeresen elkészítette Wexton hangjának digitális változatát, jól megragadva a beszédére egykor jellemző hanglejtést, hangszínt és más egyéni jellemzőket. A debütálás sikeresen zajlott egy bizottsági vita során, az új módszer sokkal természetesebb hangot biztosított Wextonnak.

Hirdetés

A PSP-ben szenvedő nő az új eszköz segítségével tartott első nyilvános beszéde óta számos biztató üzenetet kapott más fogyatékossággal élő személyektől és hozzátartozóiktól, amik megerősítették abban, hogy az ő mondanivalója sem ér kevesebbet attól, hogy nem tudja használni a saját hangját. Wexton egy nyilatkozatában méltatta az AI technológiát, és annak a betegek érdekében történő kreatív felhasználását.

A képviselőnő beszédében kitért arra is, hogy az AI által generált új beszédhangját nemcsak személyes győzelemként éli meg, hanem a hasonló problémákkal küzdő személyek közös sikereként. Szerinte a most kapott lehetőséggel jobbak az esélyei arra, hogy ne a hangjára, hanem a mondandójára figyeljenek az emberek.

Az ElevenLabs gyorsan ért el sikereket az AI hangtechnika terén azáltal, hogy alapos munkát végzett a hangszín és hanglejtés pontos, részletes modulálásában, ezáltal élethűbb és természetesebb hangzást biztosítva. A vállalat nemrégiben mutatta be ismert elhunyt személyek általuk generált beszédhangját. Többek között James Dean, Burt Reynolds, Judy Garland és Sir Laurence Olivier hangját fogják használni a Reader App nevű felolvasó programhoz.

A mesterséges intelligencia által generált hangok sikeres alkalmazása egyre gyakrabban terjed ki a segítő technológiák fejlesztésére. Ez előrelépés a fogyatékkal élő személyek életminőségének javításában, hiszen a természetesebb kommunikáció lehetővé teszi a köztük és a velük interakcióba lépő egészséges személyek közt lévő szakadék áthidalását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.