Hirdetés

Átütemezték Elon Musk Mars-expedícióját, de van új céldátum



|

A következő két év során még elindítana néhány autonóm utat, mielőtt embert küld oda.

Hirdetés

Elon Musk minden érdekeltségében igyekszik a vizionárius szerepét betölteni, és lehetőleg azzal mozdítani előre a fejlődést, hogy "nagyot álmodik". Ez a legtöbb téren jól kommunikálható eredményeket produkál, de talán egyik terület sem hoz a milliárdosnak olyan látványos sikereket, mint a SpaceX nevű magán-űrcége.

A 2002-ben indult vállalat olyan eredményeket tudhat már most maga mögött, mint a Falcon rakéták, a Dragon űrhajó, a Starship rakétarendszer kifejlesztése, valamint a covid évei alatt 422 műholddal indult a Starlink kísérleti internetszolgáltatása.

Van azonban ezeken felül is egy terve Musknak, ami azonban már tényleg inkább egy Bradbury-novellába illik, mint a hírekbe: elszántan szeretné egyszer kolonizálni a Marsot, ennek érdekében pedig mielőbb embert is juttatna oda a Starship segítségével. Most azonban azt nyilatkozta, hogy ezt meg kell még előznie néhány legénység nélkül végrehajtott útnak.

Hirdetés

Úgy gondolja, hogyha ez problémamentesen sikerül, akkor 2028-ig elindulhat az első emberes küldetés, de ha valamilyen probléma lépne fel, ez a dátum további két évvel is csúszhat. Ez nem meglepő, hiszen aki ismeri a dél-afrikai származású milliárdos munkásságát, tudhatja, hogy nála a dátumok gyakran változnak, és szinte minden ilyen bejelentést érdemes fenntartással, illetve rugalmasan kezelni.

Korábban már 2018-ra tervezte az első SpaceX-rakéta landolását a vörös bolygón, majd úgy gondolta, hogy 2022-ben már embert vinne a távoli bolygóra a Starship segítségével. Azonban ez utoljára akkor került szóba, mikor a SpaceX a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) engedélyére várt a Starship ötödik orbitális tesztje kapcsán.

Az FAA jelenleg vizsgálja a Starship repülésének környezeti hatásait, és egy sor új biztonsági intézkedést is bevezetnek. Amíg azonban hatósági eljárás nem zárul le, nem kap engedélyt a SpaceX további repülésekre. Emiatt komolyan bosszús a vállalat vezetése, hiszen legalább november végéig húzódhat még a procedúra.

Az ezzel kapcsolatos kritikákra reagálva az FAA azt nyilatkozta, hogy bár a jelenleg is érvénybe lévő engedéllyel ugyan mehettek volna többször is a külön eljárás mellőzésével, de ez esetben nem változtathattak volna a jármű konfigurációján és a küldetés profilján. Mivel azonban mindkettőhöz hozzá kellet nyúlni, ezt nem tudták végül megspórolni.

Míg sokan talán megértik Musk csalódottságát az újabb csúszást illetően, az is érthető, hogy a kérdéses szabályozás pontos követése elengedhetetlen a közbiztonság garantálásához. Szükség van az ipari szabványok betartására ahhoz, hogy csökkentsék a katasztrofális események kockázatát, és védjék az ökoszisztémákat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.