Hirdetés

Áram nélkül működik a számítógép, amit egy japán papírművészeti technika ihletett



|

Egy új mechanikus számítógép a japán kirigami technikával működik, és nem igényel áramot.

Hirdetés

Egy új, különleges számítógépet ihletett a japán kirigami művészeti technika. A gép jelentős előrelépést hozhat bizonyos feladatok elvégzésében, akár a hagyományos számítógépek helyettesítésére is alkalmas lehet. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem (NCSU) kutatói olyan mechanikus számítógépet fejlesztettek, amely nem igényel elektromosságot és a hagyományos tranzisztorok helyett a kirigami elvén működik. Ez az újfajta számítógép nemcsak az adatokat tárolja és manipulálja, hanem a feltörésétől sem kell tartani, mivel nincsenek benne biztonsági rések, és távolról sem lehet meghackelni.

A kirigami, amely egy japán papírművészeti technika, vágásokkal és hajtásokkal térbeli formákat hoz létre sík papírból. Ezt az ötletet alkalmazták a kutatók, amikor egy 64 műanyag kockából álló mechanikus számítógépet fejlesztettek ki. Minden kocka 1 centiméteres élű, és rugalmas szalagokkal van összekapcsolva. Az adatokat a kockák geometriája reprezentálja, és ezek felfelé vagy lefelé tolásával lehet módosítani, amit akár mágneses mező segítségével is el lehet érni.

Hirdetés

A kirigami számítógép célja egy stabil, mechanikus adatkezelési rendszer létrehozása. Még egy egyszerű, 9 kockás konfiguráció is több mint 362 ezer lehetséges állapotot kínál, így a 64 kockás rendszer hihetetlen számú konfigurációra képes. A kutatók szerint a kirigami számítógép jövőbeli fejlesztései lehetővé tehetik, hogy az elektronikus számítógépeket helyettesítse bizonyos feladatokban, például adatmentésben, mivel ez a rendszer immunis a kiberbiztonsági fenyegetésekkel szemben, és nem igényel karbantartást.

A kutatók a Science Advances folyóiratban publikálták a felfedezést, és azt remélik, hogy a jövőben még több lehetőség nyílik a mechanikus számítógépek terén, amelyek nemcsak energiatakarékosak, hanem a biztonság terén is kiemelkedők.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.