Hirdetés

AI-t kimaxoló iPhone 16, átdolgozott Apple Watch, új AirPods fülesek - bemutatkoztak az Apple újdonságai



|

Nem idén fogja a konkurenseket beérni az Apple az AI-megoldásával, de enélkül sem rosszak az új telefonok.

Hirdetés

Miközben a Samsung és más androidos gyártók már nem az első AI-alapú funkciókat vezetik be, az Apple még csak angol nyelven tervezi elérhetővé tenni az Apple Intelligence-t - így nehéz lesz rávenni az iPhone 14 Próval vagy újabb készülékkel rendelkező felhasználókat a váltásra, de még az iPhone 13 Prósoknak is csak akkor éri meg előrelépni, ha nagyon szeretnék kihasználni a Dynamic Islandet. Viszont legalább nem lesz USA-exkluzív a szolgáltatás.

Ugyanakkor ha nem fontos neked az AI, csak már elöregedő mobilodat cserélnéd valami újra, akár az iPhone 16 alapmodell is jó választás lehet. Frissültek az AirPodsok, változott egy kicsit a Watch-kínálat; alább minden, amit érdemes tudni.

Hirdetés

iPhone 16 és 16 Plus

Az új iPhone-ok már természetesen mind támogatják az Apple Intelligence-t, ami az olcsóbb modelleknél az A18 chipnek köszönhetően valósul meg - nincs tehát generációs lemaradás. A kijelző Ceramic Shield bevonata azt ígéri, hogy 2x olyan strapabíró lesz, mint bármely más készüléké, emellett örülhetünk a nagyobb akkumulátornak és a jobb hőelosztásnak is, amik hosszabb üzemidőt eredményeznek.

A némítókapcsoló helyét itt is átveszi az akciógomb, amihez számos funkciót hozzárendelhetünk, illetve megjelenik a Camera Control, egy érintős gomb, amivel gyorsan megnyithatjuk a kamerát, majd abban válogatott, hasznos funkciókat vezérelhetünk, például a zoomot, az expozíciót vagy a mélységélességet. Ha ezzel fotózunk le például egy éttermet, megtekinthetjük az értékeléseit, vagy ha egy tárgyról lövünk képet, rákereshetünk, mennyibe kerül.

A kamerarendszer egy 48MP-es, 2x-es optikai zoomot engedélyező lencséből, valamint egy 12MP-es ultraszélesből áll, ami 2,6x több fényt enged be. Megjelennek a fotóstílusok, amikkel jobban kihangsúlyozhatjuk a fontos részleteket.

Az A18-as processzor 16-magos Neural Engine-e 2x gyorsabban futtatja a nyelvi modelleket, mint az A16 Bionic, és 30/-kal kevesebb energia kell neki ugyanazon feladatok végrehajtásához. A GPU 5-magos, 40%-kal gyorsabb elődjénél.

Megjelenés szeptember 20-án, kezdőár 399 990 Ft az alapmodellnél és 449 990 Ft a Plusnál. A kínálatban fekete, fehér, rózsaszín, ultramarin és récezöld színek lesznek megtalálhatók

iPhone 16 Pro és Pro Max

Némi csavarral már A18 Pro-nak hívják az iPhone 16 Prót és Pro Maxot hajtó, 3 nm-es, 16 magos Neural Engine-nel, 6-magos, 20%-kal gyorsabb GPU-val és 6-magos CPU-val dolgozó és 17%-kal jobb memória-sávszélességgel bíró chipet, pedig az elődje még az A16 Bionic nevet viselte. Ami viszont igazán fontos, hogy a készülékek könnyebbek és strapabíróbbak lettek, minden eddiginél nagyobb nagyobb, 6,3"-es és 6,9"-es kijelzővel, Ceramic Shield borítással és titán házzal. A hőelvezetés és a javított belső dizájn 20%-kal jobb állandó teljesítményt garantál, a szoftveres bűvölettel együtt pedig javul az akkumulátor üzemideje is.

Ahogy azt pletykálták, a készülékre kerül egy érintős gomb, amivel gyorsan elérhetjük a kamerát, illetve állíthatjuk a fényt, elérhetünk hasznos funkciókat. A fotózás összességében lesz izgalmasabb ezáltal. Emellett ha megnyomjuk a gombot és gyorsan lefotózunk vele valamit, az AI-nak köszönhetően információkat kaphatunk a tárgyról, legyen az egy kerékpár, egy növény, vagy valami más, sőt, azt is megmondja, adott helyszín alkalmas-e későbbi fotózáshoz.

A kamerarendszer éke egy 48MP-es Fusion kamera, ami gyorsabb szenzorral dolgozik, képes 4K-ban 120 fps-sel Dolby Vision videót rögzíteni, és azonnal lekattintja a ProRAW vagy HEIF fotókat is. Ezt egy ugyancsak 48 MP-es ultraszéles kamera kíséri autofókusszal, és egy 5x-ös telefotó kamera került mind a kisebb, mind a nagyobb változatba. Az egészet stúdió minőségű mikrofonok támogatják meg, az Audio Mixszel pedig a felvett hangokat a felhasználók szerkeszthetik később.

A telefonok megjelenése szeptember 20-ára várható, az iOS 18 pedig szeptember 16-án érkezik. Az iPhoen 16 Pro ára 499 990 Ft-tól indul, a Pro Maxból a legolcsóbb 599 990 Ft lesz, így az árak a tavalyiakhoz képest itt sem változtak.

Apple Intelligence

Jövő hónapban debütál majd az Apple Intelligence, egyelőre csak amerikai angol nyelven, aztán decemberig más, regionális angol nyelveken is használható lesz, jövőre pedig kínaiul, franciául, japánul és spanyolul is megtanul - a magyar annyira hátul van a sorban, hogy talán évekig nem lesz, ha akkor egyáltalán (a Siri máig nem tanulta meg a nyelvünket). A szolgáltatás legtöbb funkciója a készüléken fut, amihez felhő kell, azt privát módon intézi.

Első körben jönnek az íráshoz hasznos eszközök, az e-mail-, jegyzet- és dokumentumgenerátor, valamint a fotók hatékony keresése és azokról a zavaró objektumok eltávolításának lehetősége, a hangjegyzetek leiratozása és összegzése, az értesítések összegzése, a gyors válaszok, illetve az okosabb Siri, ami tippeket is ad a készülékek használatához. A képgenerátorok majd később érkeznek, ahogy a ChatGPT is.

Apple Watch Series 10

Gyönyörű új dizájnról mesélt Tim Cook, de valójában csak vékonyabb, könnyebb lett az Apple Watch Series 10 elődeihez képest, és megnövelték a kijelzőjét, 30%-kal nagyobb, mint a Series 6-é, és még az Ultrát is felülmúlja. A kijelző szélei jobban lekerekítettek, és 40%-kal fényesebbnek tűnik, ha nem szemből nézzük. Kisebb lett a hangszóró, és már zenét, podcastot is hallgathatunk rajta keresztül. A rozsdamentes acél tokot titán váltja, ezt vihetik haza, akik igazán elegáns órát akarnak viselni.

Gyorsabb lesz a töltése, 30 perc alatt 80%-ra tudjuk táplálni. Frissül a processzor, az S10 egy 4-magos Neural Engine-t tartalmaz a villámgyors gépi tanuláshoz.

A WatchOS 11-gyel a legjobb fotókat használhatjuk óraszámlapnak (a rendszer dönti el, melyek a legjobbak), előhúzhatjuk a Translate alkalmazást, és lesz egy új egészségfigyelő alkalmazás is, ami egy helyre gyűjti az összes egészségügyi adatunkat. Tudja majd jelezni az óra (a Series 9 és az Ultrák is) az alvási apnoét is, és megállapítja, mennyire súlyosan szenvedünk tőle.

A Watch 10 már 6 méterig vízálló, és így az Ultra modelleken elérhető Depth appot erre is elérhetővé fogják tenni.

Fekete, rózsaarany és ezüst színben lesz elérhető szeptember 20-ától, 189 990 Ft-os indulóárral az alumínium és 329 990 Ft-tól a titán esetében. Az Apple Watch Ultra 2-ből készül fekete változat is.

AirPods

Gyakorlatilag minden AirPods frissül végre. Az AirPods 4 az új alapmodell, aminek dizájnját tovább finomították, hogy még kényelmesebb legyen viselni. A H2 chip és az új architektúra gazdagabb basszust és tiszta magas hangokat ígér, támogatja a Personalized Spatial Audiót, bólogatással és fejrázással kommunikálhatunk a Sirivel, valamint fogadhatunk hívást, és sokat javul a zajszűrés is. A töltőtok USB-C-s, kisebb, mint bármelyik korábbi volt, és összesen 30 órán át használhatjuk egy töltéssel. Ez 59 990 Ft-ba fog kerülni.

A drágább, 84 990 Ft-os változatában aktív zajszűrés is lesz, hogy a környezeti hangok ne zavarjanak minket, és automatikusan aktiválódik, ha zajos területre érünk. Ehhez olyan tok lesz, ami támogatja a vezeték nélküli töltést.

Az AirPods Pro 2 esetében három funkcióval kívánják megelőzni a halláskárosodást, illetve segíteni a halláskárosodsásban szenvedőket: a füles automatikusan csökkenti a hangos környezeti zajokat, lesz egy klinikailag elismert hallásteszt, és személyre szabott hallássegítő eszközként is használhatjuk.

Az AirPods Max új színekben lesz elérhető, és USB-C-n keresztül tölthejtük. Az ára változatlan marad.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.