Hirdetés

Acer Swift Go 16 teszt – félig tele a pohár



|

Tisztességesen összerakott, nem kifejezetten gyenge gép a 2024-es Swift Go, de meglepetésekből sajnos nem csak pozitív létezik.

Hirdetés

Az elmúlt időszakban is számtalan csodaszép, innovatív és tényleg izgalmas laptop és hibrid PC fordult meg tesztlaborunkban, de ha megnézzük a hazai piacot, azért az értékesített notebookok 90-99%-a hagyományos, kagyló kialakítású, nem kimondottan egyedi külsejű modell. Az Acer Swift Go 16 is egy ilyen gép, ami külsőre lehet, hogy nem dobogtatja meg a szíveket, nem vonzza a szemet vagány vonalaival, de tudásban, erőben és árban igyekszik ezt kompenzálni - legalábbis a gyártó állítása szerint. Megnéztük, hogy mire képes ma egy 500 ezer forintos notebook.

Búcsú a pixelesedéstől

A 16 colos kijelzők megjelenésével párhuzamosan a laptopgyártók is elértek egy olyan fejlettségi szintet, hogy a készülékházak befoglaló méretében növelése nélkül tudták alkalmazni ezeket a nagyobb paneleket, így nem csoda, ha ma a szaküzletekben szinte már csak 16-os számmal jelzett modelleket találsz, a 15-ös pedig szépen lassan kikopik. Az Acer is így tett 2024-es Swift Go 16-os modelljénél, és ha már szintet lépett a kijelző terén, a panel típusánál is igyekezett nagyot álmodni. Ennek köszönhetően egy 16 colos, 3200×2000 pixeles nagyfelbontású, 120 Hz-es OLED-panel néz vissza rád, amely Pazar részletességet és kontrasztot kínál. A 100%-os DCI-P3 színtér-lefedettség mellett VESA DisplayHDR True Black 500 hitelesítést is kapott és alacsony kékfény-kibocsátású szemkímélő módra is képes.

A Swift Go 16 számtalan processzorral és konfigurációban elérhető. Hozzánk egy alacsony fogyasztású Intel Core Ultra CPU-ra épített modell járt, amely ennek köszönhetően a Copilot+ PC matricát is büszkén viselheti. Ez azt jelenti, hogy a billentyűzeten ott a Copilot gomb, valamint a processzorba integrálva egy célzottan AI-számításokra dedikált NPU, a Windows 11 alatt pedig elérheted az NPU-t kihasználó szolgáltatásokat.

Hirdetés

Kívülről ugyanakkor egyáltalán nem tűnik futurisztikusnak vagy extravagánsnak a laptop. Az ezüst fedlap alumínium és mindössze egy szerény Acer-felirat található rajta. A gép oldalán a kötelező portok fogadnak, alul pedig műanyag borítás, vagyis még azt sem mondhatjuk, hogy prémiumról van szó. A két szélső zsanéron akár 180 fokban is elforduló fedlapot egy kézzel is könnyedén fel tudod nyitni, a középen kiszélesített káva erre ideális és az is jó hír, hogy a gép alja ilyenkor sem indul meg felfelé a kijelzővel. Kinyitáskor a zsanér egyben a gép alját is elemeli néhány milliméterrel az asztal lapjától, ami a szellőzést tekintve ideális, ölben használva a gépet már megoszlanak a vélemények a kényelemről. Érdemes arra is figyelni, mekkora erővel mozgatod a fedlapot a sarkánál fogva, ugyanis ilyenkor meghajlik ez a rész, vagyis nem tökéletesen merev. A fényes felületű kijelzőt kétoldalon vékony, alul és felül valamivel vastagabb kávák keretezik, felül középen pedig egy fizikálisan is letakarható, 1440p-felbontásra képes webkamera várja, hogy bekapcsolódj egy videóhívásba (de Windows Hello-kompatibilis arcfelismerésre nem alkalmas).

A gép alsó felét faltól falig a teljes kiosztású, numerikus résszel ellátott billentyűzet, valamint egy átlagos, nem a mai divat szerint megnövelt méretű touchpad foglalja el. A billentyűzet gombjai átlagos méretűek, felületük teljesen sima és lapos, a lenyomáskor pedig puha, membrános ellentartást érezhetsz, nem konkrét, kattanó - mechanikus-szerű taktilis visszajelzést. Van háttérvilágítás és teljes az Fn-sor is, viszont az Ű és Í osztott gombokra kerültek. A jobb felső sarokba került a normál gomboknál nehezebben lenyomható bekapcsoló, aminek felülete egy ujjlenyomat-olvasót is rejt.

A gép oldalán ismerős portokat találunk. A két Type-C USB Thunderbolt 4 és USB4-kompatibilis, vagyis adatátvitelen felül töltésre és videókimenetként is bevethetők. Ezek mellett azért egy HDMI 2.1-et is találsz, jutott hely 2 normál USB portnak, jacknek és ráadásként egy mSD kártyaolvasónak is. A hálózatos részen Wi-Fi 6E szabvánnyal kompatibilis vezérlőt találsz, van BT-vevő is, mobilnetes modul viszont nincsen. A sztereó hangzás pontosan illik a gép külsejéhez: inkább irodai, mintsem gamer. A hangerő közepes alatti, mélyek nincsenek, dobozhangzást kapsz, ami videóhíváshoz még elmegy, de filmet ne nézz így.

AI-belépő

Alacsony fogyasztású, de ma már előző generációsnak számító Intel Core Ultra CPU-ra építkezik a 2024-es Swift Go 16 modell. Ez esetünkben egy Intel Core Ultra 5 125H központi egységet jelent, amely leginkább a takarékos üzemre lett kihegyezve. Ennek értelmében csupán 4 Performance maggal dolgozik, amelyek 4,5 GHz-ig tudnak gyorsulni, azonban az alacsony fogyasztású magokból 8+2 is van (2 ultra-alacsony fogyasztású), ráadásul az órajel akár 700 MHz-ig is csökken, ha éppen nem terheled a PC-det. Azért ha teljesítményre van szükség, a 14 mag képes egyszerre is harcba indulni, ilyenkor a 28 W TDP-s CPU akár 115 Wattig is elmerészkedhet. Ebben 16 GB LPDDR5 memória és egy 1 TB-os NVMe PCIe 4.0 x4-es SSD is segíti a Go 16-ot. Dedikált GPU nincsen a gépben, a grafikus feladatokért egy Intel Arc Graphics integrált modul felelős.

Az Intel-féle AI Boost elnevezésű NPU is megtalálható ebben a chipben, erre építve igyekszik az Acer is számos AI-alapú funkciót kínálni. Ezek közül az érdekesebbek az Acer PurifiedView, ami az eddigieknél sokkal szebb háttérelmosást végez a videóhívások során, korrigálja a szemedet, hogy mindig a kamerába nézz, és a gyengébb fényviszonyokon is igyekszik némiképp javítani. Ehhez passzol az Acer PurifiedVoice 2.0 is, ami zajszűrést végez, ráadásul ezzel nem terheli a CPU-dat. Persze ez még nem minden, a Copilot+ PC platform minden extráját is élvezheted az előtelepített Windows 11 rendszeren, rögtön azt követően, amint majd ezeket a Microsoft elérhetővé tette (várhatóan a 24H2 frissítéssel érkeznek meg ezek a funkciók).

Az előtelepített Windows 11 beállítása a szokásos módon történik, azonban a folyamat végén nem egy nyers, tiszta rendszer fogad, ami készen áll arra, hogy telepítsd kedvenc programjaidat és belakd gépedet. Az Acer úgy gondolta, hogy az lesz a legjobb, ha rögtön az első teljes indítást követően számtalan ajánlattal, felhívással és újabb appok telepítésével kezd bombázni. Sőt, nem csupán az ajánlatok elől nehéz kitérni, ha tényleg tiszta alaprendszert szeretnél, bizony el kell távolítanod jó néhány feltelepített szoftvert.

Kéretlen szoftverekből nincs hiány - sajnos
Kéretlen szoftverekből nincs hiány - sajnos

A Mcafee védelme például csak mutatóban van fent, ha használni is szeretnéd, meg kell vásárolnod (vagy legalábbis a kipróbálási időszakot aktiválni). De van itt a Tálcán Booking.com és Dropbox ikon, a Start menüben játékok, Microsoft 365, Evernote, Spades, ExpressVPN és még sorolhatnánk. Azért egy hasznos segédprogram is akad, az AcerSense, amely modern felületen segít beállítani új géped legfontosabb funkcióit. Ezt érdemes alaposan átbogarászni és kipróbálni a szolgáltatásokat. Tesztünk során ez roppant hasznosnak bizonyult, viszont a frissítési modul még nem megbízható - bár a program azt jelezte, hogy nincsen frissebb BIOS, a támogatási weboldalon már a telepítettnél 3-mal újabb is létezett.

Nem rossz, de tud az Acer jobbat is

Átlagos, 2024-es AI PC a Swift Go 16 mondhatni unalmas külsővel és középkategóriába sorolható teljesítménnyel. Az alumínium fedlap jól mutat, a portokból sem szenved hiányt és az OLED-kijelző is az az extra, amit ebben az ársávban már egyre több felhasználó elvár. Nagyon szépen mutat a specifikációk között a Copilot+ PC-jelölés, a dedikált, hardveres NPU is, sőt, a 10 órás üzemidő is csábító, de azért néhány konkrétum árnyalja a hurráoptimizmust.

Az új AcerSense modern és hasznos is
Az új AcerSense modern és hasznos is

Hiába írunk 2024-et és hiába kerül több mint fél millió forintba a gép, az alja továbbra is műanyag, ami csalódás. A gép vastagsága és tömege sem kirívó, ezen a szinten már vékonyabb és könnyebb vetélytársakat is lehet találni. A 1440p-s webkamera és az ujjlenyomat-olvasó hasznosak, de a billentyűzet nem túl modern és nem is a legkényelmesebb, ahogy a touchpad is lehetne nagyobb.

Általános munkára a gép ereje megfelelő, de érdemes észben tartani, hogy ez még a tavalyi Intel Core Ultra generáció, a 200-as széria megjelenése már küszöbön van és hoz néhány igen fontos újdonságot. Apropó üzemidő: az általunk mért 7 és fél óra (PCMark 10 alatt) nem annyira csapnivaló, de azért ekkora gépházba már igazán szerelhettek volna 50 Wh-snál nagyobb kapacitású akkut is. Szintén nem tudunk kibékülni azzal a megoldással, hogy a meleg levegőt a kijelző alsó felére fújja a hűtőrendszer. Egyrészt ez csökkentheti az OLED-panel élettartamát, másrészt a képernyőről visszaverődő meleg nem minden esetben kellemes. Amúgy a hűtéssel komoly gondjaink nem voltak, viszonylag csendes, ám a ventilátor-szabályzáson még lehetne tuningolni, hogy alacsony terhelés alatt például ne kapcsoljon be közepes körüli fordulatszámra. Szintén nem mehetünk el szó nélkül a rengeteg kéretlen szoftver mellett. Ma már nem feltétlenül az a hozzáadott plusz, ha egy új eszköz rogyásig van tömve kipróbálható szoftverekkel és 30 napos ajánlatokkal - sokaknak ez inkább negatívumként jelenik meg.

Az Acer Swift Go 16 (SFG16-72-514B) ára jelenleg 549 900 forint, ami a gép erősségeit és gyengeségeit összevetve igen magas. Ilyen CPU-val és főkomponensekkel, de IPS-panellel szerelt notebookot a konkurenciánál már 320-350 ezer forintért találsz, bár az igaz, hogy az OLED-paneles, 16 colos modellek azért ennél jelentősen drágábbak a többi gyártónál is (viszont 14"-os méretben már 400 alatt is kapsz ilyen belsővel szerelt, OLED-es laptopot). Ha megtetszett ez a laptop, csalódni egészen biztosan nem fogsz benne, de azt javasoljuk, várd meg a 200-as szériával szerelt példányokat is, hosszabb üzemidőre és jobb AI-teljesítményre számíthatsz.

Acer Swift Go 16 (SFG16-72-514B)

Ár: 549 900 Ft
Átlagos, 2024-es AI PC a Swift Go 16 mondhatni unalmas külsővel és középkategóriába sorolható teljesítménnyel.
  • Intel Core Ultra 5 125H CPU
  • Intel Arc Graphics iGPU
  • 16 GB RAM, 1 TB SSD
  • 16", 3200×2000, OLED, 120 Hz, 400 nit, HDR kijelző
  • Wi-Fi 6E, BT5.3, 1440p webkamera
  • ujjlenyomat-olvasó
  • TB4 Type-C, USB4 Type-C, 2×Type-A USB
  • HDMI 2.1, mSD kártyaolvasó, jack
  • 50 Wh akku, gyorstöltés
  • 356×242,6×14,9 mm, 1,6 kg
  • 6533 pont PCMark10
  • 2059 pont PCMark10 SSD
  • 7 óra 27 perc üzemidő (PCM)
  • 3581 pont 3DMark Time Spy
  • 682 pont CineBench R24
  • 5021/4603 MB/s CrystalDiskMark olvasás/írás
  • 2240/11001 pont GeekBench 6
PRO
  • Copilot+ PC
  • nagyfelbontású OLED-kijelző
  • 180 fokos zsanér
  • jó webkamera
  • TB4+USB4
Kontra
  • tavalyi CPU
  • nem kimondottan modern dizájn
  • gyenge iGPU
  • csak közepes üzemidő
  • rengeteg kéretlen szoftver
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8980
    [topic] => 1
    [group] => 1
    [gameinfo_name] => Acer Swift Go 16 (SFG16-72-514B)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 74
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-10-03 11:35:16
    [gameinfo_webpage] => https://www.acer.com/hu-hu/laptops/swift/swift-go-16
    [gameinfo_tags] => acer, swift go 16, notebook, laptop, windows, intel, copilot+ pc, teszt
    [gameinfo_url] => acer-swift-go-16-sfg16-72-514b
    [gameinfo_pro] => Copilot+ PC
nagyfelbontású OLED-kijelző
180 fokos zsanér
jó webkamera
TB4+USB4
    [gameinfo_kontra] => tavalyi CPU
nem kimondottan modern dizájn
gyenge iGPU
csak közepes üzemidő
rengeteg kéretlen szoftver
    [gameinfo_data] => Intel Core Ultra 5 125H CPU
Intel Arc Graphics iGPU
16 GB RAM, 1 TB SSD
16", 3200×2000, OLED, 120 Hz, 400 nit, HDR kijelző
Wi-Fi 6E, BT5.3, 1440p webkamera
ujjlenyomat-olvasó
TB4 Type-C, USB4 Type-C, 2×Type-A USB
HDMI 2.1, mSD kártyaolvasó, jack
50 Wh akku, gyorstöltés
356×242,6×14,9 mm, 1,6 kg
6533 pont PCMark10
2059 pont PCMark10 SSD
7 óra 27 perc üzemidő (PCM)
3581 pont 3DMark Time Spy
682 pont CineBench R24
5021/4603 MB/s CrystalDiskMark olvasás/írás
2240/11001 pont GeekBench 6
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 6
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 15
        )

    [gameinfo_price] => 549 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Átlagos, 2024-es AI PC a Swift Go 16 mondhatni unalmas külsővel és középkategóriába sorolható teljesítménnyel.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 74
            [manufacturer_name] => Acer
            [manufacturer_url] => acer
            [manufacturer_link] => http://www.acer.hu/
            [link] => /gyarto/acer
        )

    [link] => /termekinfo/acer-swift-go-16-sfg16-72-514b-8980.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Copilot+ PC
            [1] => nagyfelbontású OLED-kijelző
            [2] => 180 fokos zsanér
            [3] => jó webkamera
            [4] => TB4+USB4
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => tavalyi CPU
            [1] => nem kimondottan modern dizájn
            [2] => gyenge iGPU
            [3] => csak közepes üzemidő
            [4] => rengeteg kéretlen szoftver
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 6.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    6

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    6

  • Akkumulátor:

    6

  • Kinézet:

    6

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.