Hirdetés

A Patreon-felhasználók nagyon rosszul járhatnak az Apple nem éppen barátságos üzlei húzásával az EU-ban



|

Magasabb díjakra készülhetnek az alkotók és a támogatók is.

Hirdetés

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy az EU nyomására az Apple módosítani kényszerült az App Store szabályzatát, ezzel pedig engedélyezte a fejlesztőknek az alternatív fizetési megoldásokhoz vezető linkek elhelyezését az alkalmazásokban. Igen ám, azonban ezzel párhuzamosan a vállalat egy teljesen abszurd, erősen korlátozó díjstruktúrát is bevezetett, amellyel lényegében ellehetetlenítette a külső fizetéseket. Miközben az EU és a fejlesztők sem elégedettek az Apple szabályzatával, a cupertinóiak továbbra is kitartatanak megosztó politikájuk mellett.

Az Apple tehát nem tágít, így a minap az App Store fizetési díjai alól egészen eddig ügyesen kibúvó Patreont is megkörnyékezte, majd szólította fel arra, hogy használja az App Store 30 százalékos jutalékot jelentő vásárlási rendszerét. Tudniillik az elsősorban tartalomgyártók, alkotók és művészek körében népszerű tagsági platform eddig a saját fizetési megoldását alkalmazta, azonban ez a jövőben változni fog.

Hirdetés

A Patreon egy nemrégiben közzétett blogbejegyzésében azt írta:

"Az Apple megköveteli tőlünk, hogy minden iOS-es tranzakció esetében térjünk át az alkalmazáson belüli vásárlási rendszerükre, különben azt kockáztatjuk, hogy teljesen kirúgnak minket az App Store-ból."

Az új feltételek az iOS-alkalmazáson keresztül vásárolt összes új tagságra kiterjednek, azoknak az alkotóknak pedig, akik havi vagy alkotásonkénti számlázási terveket használnak, át kell állniuk az előfizetéses számlázásra, ha továbbra is keresni szeretnének az iOS-es alkalmazásban.

Az átállás megkönnyítése és a költségek ellensúlyozása érdekében a Patreon bevezetett egy opcionális eszközt, amely az iOS-alkalmazáson belül automatikusan 30 százalékkal megemeli az árakat, így a tartalomgyártók elkerülhetik a bevételkiesést. A beállítás alapértelmezés szerint engedélyezve lesz, de az alkotók nyilvánvalóan bármikor kikapcsolhatják majd.

Remélhetőleg sikerül az Apple-nek és a Patreonnak valamilyen kompromisszumos megoldást találnia, elvégre a mostani helyzet az alkotókat és a támogatókat is hátrányosan érinti.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.