Hirdetés

A mesterséges intelligencia segítségével csalt és szerzett napi 1 millió forintot egy kamuzenész



|

Az "alkotó" 2017 és 2024 között végezte napi szinten a törvénybe ütköző tevékenységet.

Hirdetés

Súlyos vádakkal néz szembe egy 52 éves amerikai zenész, Michael Smith, miután kiderült, hogy egy csalássorozat részeként több mint 10 millió dollárt gyűjtött be jogdíjként a Spotify-tól, az Amazon Musictól, az Apple Musictól és a YouTube Musictól. Az "előadó" a mesterséges intelligencia segítségével generáltatta le a számokat, majd töltötte fel a platformokra, ahol több ezer bottal hallgattatta meg azokat. Smith már 2017-ben belekezdett az "alkotásba", és a nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint egy meg nem nevezett zenei promóter, illetve egy AI-alapú zenegyártó cég fejese is segítette a munkáját.

A visszaélésben résztvevő tagoknak írt levelében Smith kiemelte, hogy jelentős mennyiségű tartalomra van szüksége ahhoz, hogy ne derüljön fény az akcióra. Abból a célból, hogy megkerülje a streamingplatformok csalás elleni rendszereit, arról is gondoskodott, hogy botjai virtuális magánhálózatokon (VPN) keresztül férjenek hozzá a szolgáltatók alkalmazásaihoz.

Hirdetés

Az értesülések szerint a férfi 2024-ig bezárólag összesen 4 milliárd zeneszám-meghallgatást hozott össze, amihez több mint 1000 botot alkalmazott. Ezeknek 24 óra alatt 636 számot kellett végighallgatniuk, ami így több mint 661 ezer streamet jelentett naponta.

A férfi bevallotta, hogy ebben a tempóban számítása szerint több mint 3300 dollárnyi (1,17 millió forintnyi) jogdíjat szedett be naponta. Ez havi szinten meghaladta a 99 216 dollárt (35,2 millió forintot), míg éves szinten az 1,2 millió dollárt (425,8 millió forintot). A csalás miatt a férfit akár 20 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.