Hirdetés

A gyorséttermi AI túl sokat hibázik - volt, aki 100 doboz nuggetset kapott tévedésből



|

A McDonald's-nál már visszahívták, de a többi egység is követheti a példáját.

Hirdetés

Azt elmúlt években megjelenő mesterséges intelligenciás rendszerek egy sor dologban hoztak újat az élet számos területén. Egyre több ember használja már ezeket a mindennapjai során, és bár szép sikereket tudhatnak magukénak, még mindig vannak olyan területek, ahol azelőtt kezdik alkalmazni őket, mielőtt teljesen kiforrott lenne a technológia.

Egyelőre úgy tűnik, hogy ezeknek a számát gyarapítja az az IBM által fejlesztett gyorséttermi rendeléstámogató rendszer is, mely arra hivatott, hogy az autósok rendelését értelmezve - egy emberi alkalmazott munkáját megspórolva - továbbítsa a leadott rendelést a konyhán dolgozó kollégáknak.

Az ezzel kapcsolatos tesztek már 2022 óta zajlanak, de úgy tűnik, hogy ezt a feladatkört még korai volt egy gépi entitásra bízni. A több szolgáltató körében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az esetek több mint 10 százalékában hibáznak.

Hirdetés

A próbaüzem több gyorsétteremláncnál is zajlik 2022 óta, de a McDonald's egyelőre elállt az eddig mintegy 100 Egyesült Államokbeli éttermében alkalmazott rendszer használatától. Az, hogy miért léptek vissza és állítottak egy embert ismét a rendelésfelvételhez, egyelőre nem nyilvános, ugyanakkor azt nyilatkozta a cégvezetés, hogy továbbra is látnak fantáziát a rendelésfelvétel automatizálásában, ám a jövőben mással lépnének partnerségre ez ügyben.

Az USA-ban rendkívül népszerű Wendy's egy nyilvános jelentésében 14 százalékos hibaarányról beszél, ami már valóban alkalmas lehet arra, hogy érdemben rontsa a hálózat reputációját. A New York Times beszámolója szerint volt olyan vendég, aki több száz doboz nuggetset kapott az AI hibájából.

Ilyen esetekben emberi beavatkozásra van szükség a hiba kiigazítására, ami jó eséllyel lassítja a többi munkafolyamatot is. Az érintett vállalatoknak a Mekihez hasonlóan mérlegelnie kell az AI rendelésfelvételben való használatának előnyeit és hátrányait, hiszen amit nyernek a rendszer használatával, el is bukhatják a hibákból adódó vásárlói elégedetlenség miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.