Hirdetés

5 biztonságos fájltörlő PC-re és mobilra, ha valamit nagyon el szeretnél tüntetni



|

Minden operációs rendszerhez mutatunk egy-egy alkalmazást, amivel az adathordozókon lévő fájlokat biztonságosan, garantáltan visszaállíthatatlanul törölheted.

Hirdetés

Gyakori figyelmeztetés, hogy adathordozót (vagy notebookot, számítógépet adathordozóval) csak akkor szabad másoknak eladni vagy odaajándékozni, ha előtte gondoskodsz arról, hogy az eszközön korábban tárolt fájlokat még véletlenül se tudja senki visszaállítani. A fapados út ilyenkor az, ha felmásolsz pár filmet (vagy más nagyobb méretű fájlt), majd törlöd őket - ennél azonban vannak kényelmesebb és biztonságosabb megoldások is. A direkt erre a célra kifejlesztett szoftverek automatikusan véletlenszerű információkkal írják felül a teljes tárhelyet, vagy csak az üres részt, akár több menetben is, hogy még laboratóriumi körülmények között se lehessen az adatokat visszanyerni. Öt ilyen programot mutatunk.

Eraser

Egy fájltörlő programokat listázó összeállításnak megkerülhetetlen szereplője az Eraser, amely otthoni felhasználók számára ingyenes - nem véletlenül szerepel ez szoftver a Windows mesterkészletben is. A törléshez többféle algoritmust is használhatsz, attól függően, hogy inkább a gyors vagy a nagyon alapos munkát részesíted előnyben. Utóbbi esetben akár olyan metódust is használhatsz, ami a katonai szabványok erősségével vetekszik. Az Eraser projektalapon működik, ami azért nagyon hasznos, mert akár arra is van lehetőséged, hogy a merevlemezek, SSD-k és memóriakártyák "karbantartását" automatikusan és rendszeresen végezd el.

Próbáld ki itt

Hirdetés

Permanent Eraser

Persze nem mindenki használ Windowst. Ha te is az Apple-ösök táborát erősíted, MacOS alatt próbáld ki a Premanent Erasert - ez egy nyílt forráskódú és ingyenes alkalmazás, amely szintén többféle törlési algoritmust támogat. Az egyik legbrutálisabb ezek közül a 35 ismétléssel működő Gutmann rutin, ami a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelel. A program tervezői a kezelhetőséget illetően az egyszerűségre törekedtek, ezért túl sok beállítás nincsen - a fájlok biztonságos törlése viszont egyszerűen a program ikonjára való fájlhúzással működik.

Próbáld ki itt

BleachBit

Linux alá az egyik legjobb alternatíva a BleachBit, amely természetesen - csakúgy, mint a Linuxra írt programok többsége - ingyenes. Nemcsak telepíthető, hanem hordozható változatban is létezik, igaz ez utóbbi inkább azoknak előny, akik nem Linux, hanem Windows alatt használnák. A BleachBit ráadásul nemcsak a biztonságos törlésről tud gondoskodni, hanem arról is, hogy törölje a PC-ről azokat a fájlokat, amelyekre már nincs szükség - például azokat az átmeneti fájlokat, amelyek internetezés közben kerülnek a számítógépre. A fájlok biztonságos törlése és a szabad tárhely biztonságos törlése mellett a program arra is lehetőséget ad, hogy a más programokkal törölt fájlok nyomát is eltüntesse.

Próbáld ki itt

Shreddit

Mobil eszközökre - főleg Apple termékekre - inkább a fizetős alkalmazások közül érdemes választani. iOS-re, iPad OS-re kiváló alternatíva a Shreddit, amely nagyjából 5 ezer forintért vásárolható meg. A program teljesen önállóan, a telefonon/tableten fut, tehát nincsen szükség olyan trükkökre és bűvészkedésekre, mint például a Windowson keresztül használható Dr.Fone esetében. Természetesen megválasztható a törlő algoritmus és az is, hogy hányszor fusson le a felülírás - az app a DoD 5520, a DoE és a 35 szakaszos Gutmann eljárást egyaránt támogatja.

Próbáld ki itt 

Secure Erase iShredder

Androidon a Secure Erase iShreddert ajánljuk, amely félig ingyenes - ez azt jelenti, hogy a reklámokkal is tarkított szabad változatban csak az egyszerűbb algoritmusokat használhatod. Persze ez is megfelelő lehet sok esetben, vagy ha mégsem, akkor még mindig ott a lehetőség a Pro változatra ugrani. A programmal törölhető a belső tárhely felhasználói része, biztonságosan felülírható véletlenszerű adatokkal az üres tárhely, továbbá van lehetőség csak egyes fájlok "likvidálására", vagy a cserélhető adathordozó megtisztítására is.

Próbáld ki itt

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.