Hirdetés

Ez az androidos malware olyan ügyesen lopkodja el az adataid, hogy még drukkolsz is neki



|

Kifinomult módszerekkel dolgozik a kártevő szoftver, így érdemes elővigyázatosnak lenni.

Hirdetés

Bár a Google általában résen van és kigyomlálja a Play Store-ba esetlegesen beszivárgó rosszindulatú szoftvereket, akadnak olyan támadók, akik a védelmi rendszerek megkerülésével sikerrel járnak, és bejuttatják malware-jeiket az androidos áruházba. A Cleafy kutatói nemrégiben egy nagyon hasonló alkalmazásra lettek figyelmesek, ami az úgynevezett "smishing" technikával próbál érzékeny adatokra szert tenni.

Lényegében arról van szó, hogy a program egy ártatlan üzenet - leggyakrabban SMS - formájában egy rosszindulatú szoftverrel megspékelt weblinket juttat el a gyanútlan áldozat készülékére, amelynek segítségével aztán alattomos módon feltelepíti a BingoMod nevű alkalmazást. A felhasználók gyakran észre sem veszik, hogy a veszélyes program felkerült a mobiljukra, ugyanis sok esetben - hamis névvel és ikonnal - olyan biztonsági alkalamzásnak álcázza magát, mint például az AVG AntiVirus & Security.

A telepítés során az alkalmazás hozzáférést kér a készüléken tárolt képekhez, névjegyekhez és egyéb, érzékeny adatokhoz, amiket aztán a belépési adatok ellopására és üzenetek fogadására használ fel. Mindezeket egy külön csatornán keresztül továbbítja a támadóknak is, akik így szinte valós időben férhetnek hozzá az eszköz funkcióihoz.

Hirdetés

A Cleafy jelentésében kitért tovább arra is, hogy a rosszindulatú szoftver a megjelenített információk összegyűjtéséhez az Android képernyőkép-kérések kezeléséért felelős API-jára támaszkodik, ami segít a rosszindulatú szereplőknek megkerülni az olyan biztonsági intézkedéseket, mint a kétfaktoros hitelesítés (2FA).

A BingoMod jelenleg a képernyőn megjelenő hamis értesítésekkel leplezi a támadásokat a felhasználók elől, miközben a háttérben pénzt és adatokat lop tőlük. Az alkalmazás vélhetően román eredetű, de nagy valószínűséggel a világ más részein tartózkodó fejlesztők is részt vehetnek az üzemeltetésében.

A jelentés alapján a malware jelen pillanatban elsősorban az olaszországi androidos készülékeket támadja, viszont a Cleafy szakértői attól tartanak, hogy a kártevő hamarosan más piacok eszközeit is célba veheti, ugyanis az alkalmazás aktív fejlesztés alatt áll. A rosszindulatú szoftver által alkalmazott kitérő technikák már most komoly fejtörést okoznak a szakembereknek, így érdemes elővigyázatosnak lenni.

Az első és legfontosabb lépés adataink védelmének érdekében a megelőzés. Kerüljük a Play Áruházon kívüli forrásból származó alkalmazások telepítését, továbbá a gyanús SMS-eket, e-maileket és az ezekben található linkeket ne nyissuk meg, lehetőség szerint jelentsük azokat. Amennyiben egy alkalmazás hozzáférést kér eszközeinken tárolt adatainkhoz, győződjünk meg róla, hogy minek és mire adunk engedélyt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.