Hirdetés

A Kazaa titkos parancsa a bíróságon



|

Hirdetés

A hanglemezkiadók által kezdeményezett per során a fájlcserélő-program készítőjének, a Sharman Networks-nek a vezető technológiai igazgatója, Phil Morle beütötte a "kazaa.exe /_kmdcounter" parancsot a Kazaa szoftvert futtató laptopba a bíróságon. A bírósági kijelzőn ezután megjelentek a csatlakozott számítógépek statisztikái. Morle azt állítja, eddig sohasem látta működés közben a parancsot, de tudott arról, hogy Rob Sanders, a Sharman egyik programozója kifejlesztette azt. A "titkos parancs" csak a Kazaa 2.6-s verziójával működik, a múlt héten kiadott Kazaa 3.0-s verziójával nem lehetett megjeleníteni a statisztikákat. Morle szerint a megjelenített adat bármikor bármely Kazaa felhasználó számára rendelkezésre álltak. "Ezek pontosan ugyanazok a statisztikák, amelyeket egy felhasználó a [the Kazaa Media Desktop]-on láthat." mondta Morle said. "Ezt akár 5 másodpercenként leírhatnák. Ez egy nagyon adminisztratív, jelentéktelen funkció." A titkos Kazaa utasítást korábban csak a Sharman alkalmazottai ismerték, akik pillanatképeket készítettek a felhasználói aktivitásáról. A bíróságnak ezután bemutatták a monitoron, hogy a laptop segítségével el lehetne küldeni az adatokat a Sharman dániai szervereinek. A Sharman eddig tagadta bármilyen központi Kazaa-szerver létezését. A hanglemezkiadó vállalatok szerint bármely központi szerver létezése azt jelentené, hogy a Sharman felügyelte a hálózatot, és így tudott a felhasználók jogsértő magatartásáról. "Nem mondta korábban, hogy a Sharmannak nincsenek szerverei Dániában?" - kérdezte Bannon. Morle erre a kérdésre igennel válaszolt.

A Sharman egyik alkalmazottját már hónapokkal előtte utasították: költöztesse el az összes dániai webszervert. Morle elmondása szerint nem volt tisztában azzal, hogy egy szerver maradt Dániában. Bannon szerint ez a szerver alkalmas arra, hogy statisztikai kimutatásokat készítsen a titkos Kazaa utasítást alkalmazó számítógépekről. Morle szerint ez nem így van. Ha sok számítógépről küldtek volna ilyen jellegű adatokat, a szerver összeomlott volna. A szoftver ezen részét csupán egy fiatal programozó készítette, aki "jó benyomást akart tenni".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.