Finoman szólva is döcögősen indul a Copilot+ PC-k startja



|

Megérkeztek az első Snapdragon példányok, a mindennapi használat és az operációs rendszer állapota miatt azonban kissé káoszosnak tűnik az új kategória bemutatkozása.

Kicsit turbulens időszakba került a Microsoft az iskolaszünet kezdetére, a Copilot+ notebookok piaci megjelenése ugyanis nem várt (illetve valamennyire azért sejthető) kellemetlenségekkel tarkított, miközben az operációs rendszer új képességeire vágyó felhasználók épp a hardverkötöttség újabb jelét tapasztalják meg.

Tesztlaborunkat megjárta ugyan az Asus legújabb Vivobook S gépe, és egészen kellemes ízelítőt adott az állítólagos jövőből, de azért bőven akad negatívumokból is; nem biztos, hogy így képzelték el annak idején az AI-képességekkel felturbózott PC-kategória színre lépését. Kicsit sok tehát a probléma, és a felhasználóknak nem lesz egyszerű elmagyarázni, mi miért történik, a versenytársakkal történő éles összehasonlítások pedig még sok fejfájást okozhatnak a Microsoft gyártópartnereinek.

Viharos Windows frissítés közeleg

A Windows 11 24H2 frissítéssel kapcsolatban sok az ellenszenv, a Recall funkció tipikusan "ördögi" fejlesztésként vonul be a történelembe, de most úgy fest, hogy az aktuális kiadás előtti verzió (ami ismét elérhetővé vált) csak és kizárólag a Copilot+ PC-kre jelenik meg. Alapvetően ez nem lenne világrengető hír, a gépek kereskedelmi forgalomba kerüléséhez muszáj véglegesíteni az operációs rendszert, de azért ez most kissé szerencsétlenül jött ki, tekintve, hogy az AI-funkciók miatt mindenki szeretné látni, merre tart a rendszer fejlesztése.

Ígéretek vannak, egyik-másik esetében meghallgatva a fejlesztői, közösségi visszajelzéseket, de jelenleg nem tudni, hogy ez a bizonyos nagy frissítés mikor lesz elérhető azok számára, akik nem lépnek be az Arm-alapú PC-k világába. Elképzelhető, hogy megvárják az új AMD Ryzen és Intel Core Ultra 200 processzorokkal szerelt laptopok megjelenését? Lehetséges, mert a Snapdragon Elite X és Plus önmagában kevés lesz ahhoz, hogy segítse a Microsoft AI-megoldásainak elterjedését.

Az Asus Vivobook tesztünkből kiderült például, hogy a játékos képességekben még nagyon sokat kell fejlődnie a platformnak, csak a tesztidőszak alatt több frissítés érkezett a gépre; várhatóan az elkövetkezendő fél év a hibák, akadások és fagyások kijavításáról fog szólni. Mások, más típusú Copilot+ gépekkel pedig a beígért általános teljesítmény miatt adnak hangot nemtetszésüknek, egyes előrendelők a kézhez kapott laptopoknál látványosan alacsonyabb teszteredményeket kapnak a Qualcomm számaihoz képest.

Szó sincs természetesen globális átverésről vagy a Snapdragon köré épített gyártói hazugságról, csupán az történik, ami a hordozható PC-k velejárója. Egyrészt a partnergyártók maguk dönthetik el, milyen TDP-keretek mellett működtetik az Elite SoC-kat, másrészt a beszámolók szerint a gépek egy része nem végleges firmware-rel érkezik a boltok polcaira; nem csoda, ha nincsenek meg az álomszerű számadatok, pontszámok. Hovatovább, az energiagazdálkodási profilok kapcsán sincs meg a tökéletes működés, bedugott töltővel sincsenek meg a lapka maximális órajelei, és ezen a Kiegyensúlyozott és Teljesítménycentrikus profilváltás sem segít.

Nehéz és drága kezdés

Hogy hazánkban népszerű lesz-e a Copilot+ kategória? Nos, most még biztos nem, a fél millió Ft feletti kezdő árcédulák láttán vélhetően még azoknak is elmegy a kedves a vásárlástól, akik egyébként nagyon várták az Arm-alapú gépek megjelenését. A Microsoft Surface-hívők sem lehetnek túlzottan boldogok, a június 18-i érkezéssel, illetve előrendeléssel elérhető Surface Laptop típusok már inkább a 600-900 ezer Ft-os sávba esnek bele. Ugyan azt senki sem kérte, hogy az új platform fele annyiba kerüljön, mint bármely Intel vagy AMD processzorral szerelt notebook, de ezekkel az árakkal nagyon nehéz lesz szembe menni az újgenerációs Lunar Lake és Ryzen AI fejlesztésekkel.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.