Az Nvidia napjai meg vannak számlálva? Azért nem ilyen egyszerű a helyzet...



|

Egyre több piaci elemző szerint közeleg az AI-lufi kidurranása, ami az Nvidia számára rendkívül fájdalmas lehet. De vajon készül vészforgatókönyvvel a cég erre az eshetőségre?

Bámulatos, amit az egykoron videokártyáiról, ma már sokkal inkább AI-gyorsítóiról ismert Nvidia az elmúlt néhány évben elért. A mára az egyik legértékesebb céggé vált Nvidia elérte az Apple és a Microsoft szintjét, és a tőzsdei szereplése azt sugallja, még nem érkezett el a megtorpanás, a részvényárfolyam töretlenül nő. A cég éves növekedése legutóbb elérte a 262%-ot, ami hihetetlen tempó.

A siker legfőbb - és egyetlen - oka a világ olthatatlan szomja a hardveres mesterséges intelligencia-gyorsítók iránt, márpedig ebben az Nvidia a konkurensei előtt jár. Ugyanakkor van néhány, sőt, több jele is annak, hogy a piac, ha nem is az Nvidia teljes bukására, de konszolidációjára készül. Például a Reuters cikke rámutatott, hogy az Nvidia részvényeit közel kétszer nagyobb értékben shortolták (34 milliárd USD) az utóbbi időszakban, mint például az Apple-ét (19 milliárd USD). Ez azt jelzi, hogy a befektetők nem számítanak tartós növekedésre az Nvidia esetében, vagy legalábbis nem ebben a tempóban.

Ki keres az AI-őrületen?

A mesterséges intelligencia, főként a generatív AI számos területen mutatott már olyan eredményt, amitől a laikusoknak és a szakembereknek egyaránt elállt a lélegzetük. Valóban egy fontos mérföldkőről, nagy változásról van szó, ám ha a meglepődést egy pillanatra félretesszük, mit látunk? Az AI-őrületből nem sokan profitálnak egyelőre, csupán a hardvergyártók zsebelnek be óriási összegeket.

A szoftverfejlesztők, a techóriások, mint például a Microsoft vagy a Google egyelőre ölik a pénzt a mesterséges intelligenciába, ami persze nem is lehet kérdéses, hiszen az tisztán látszik, hogy aki kimarad, lemarad. Viszont az is jól látszik már most, hogy ezért az extra szolgáltatásért a felhasználók többsége nem szívesen fizetne felárat. Idővel a beruházások lassulnak, az adatközpontok árát vissza kell termelni fizetős szolgáltatásokkal, amiből ma még kevés igazán meggyőző és nélkülözhetetlennek tűnő létezik. Azt még a techóriások sem tudják, hogy pontosan mennyi pénz sajtolható ki a végfelhasználókból és cégekből az extra AI-funkciókért.

Veszélyek minden oldalról

Bizonyítottan működő elméletek léteznek, amelyek szerint semmi sem nőhet örökkön örökké a végtelenbe, és ez igaz az AI-ra és az Nvidiára is. Piaci elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy jelenleg ez teljesen szabályozatlan terület, ami nem maradhat így, már készülnek azon jogszabályok és törvények, amelyek jobban kontrollált környezetet teremtenek a mesterséges intelligencia alkalmazásának. Amint ezek életbe lépnek, az a techóriásokat is realisztikusabb (és a mostanihoz képest mérsékeltebb) jövőkép és növekedési ütemterv felé tereli majd.

A másik oldalon a felhasználók, dolgozók egy olyan, nem elhanyagolható tömege áll, akik a munkájukra, privát szférájukra, akár magánéletükre nézve is veszélyes tényezőként tekintenek az AI technológiákra.

Jensen Huang nagyszerű szakember és cégvezér, kiváló előadó, éppen ezért biztosan látja, hogy a féktelen AI-őrület ellenére a hihetetlen tempójú növekedés már nem tartható fenn hosszútávon
Jensen Huang nagyszerű szakember és cégvezér, kiváló előadó, éppen ezért biztosan látja, hogy a féktelen AI-őrület ellenére a hihetetlen tempójú növekedés már nem tartható fenn hosszútávon

Végül azt sem szabad elfelejteni, hogy a technológia fejlődéséhez még több, még erősebb hardverre, vagyis szerverközpontokra van szükség, márpedig hiába az Nvidia erőltetett ütemterve, hogy akár évente kétszer-háromszor hatékonyabb hardvereket dobjanak piacra, jelenleg ökológiai katasztrófa a generatív AI. Annyi energiát használ a tartalomelőállítás, ami már most is komoly gondot okoz, ha pedig általánossá válik az élet több területén is, a számítások mennyisége exponenciálisan nőni fog. Azt már most látni, hogy nagyon sok, rendkívül bonyolult AI-számítás, amiket a szerverfarmok végeznek, tulajdonképpen adatszemetet gyárt: több milliárdnyi kép és szöveg születik a nap 24 órájában, ami végül hibásnak, feleslegesnek bizonyul és megy a virtuális kukába.

Persze, készül az RTX 50-es széria, de a gamerek már évek óta a hátsó ülésre szorultak
Persze, készül az RTX 50-es széria, de a gamerek már évek óta a hátsó ülésre szorultak

Lehetséges megoldások

Csak találgatni lehet, hogy mit hoz a jövő, azt még az AI sem látja. Ha az Nvidia komolyabb bukás nélkül szeretné megúszni a generatív AI konszolidációját, illetve a nyitott szabványok és API-k térnyerését, egészen biztosan változtatnia kell néhány dolgon. Több elemző szerint a saját, zárt szabványaik megnyitásával, illetve a nyílt szabványok támogatásával jól járnának a felhasználók és a cég is.

Szintén jó irány lehetne, ha az Nvidia saját maga jelenté ki, hogy mérsékeltebb fejlődési pályára lép, ami hosszabb távon fenntartható. A hatóságokkal való együttműködés, a környezetvédelem előtérbe helyezése is jó iránynak tűnik. Sajnos egyelőre egyetlen szempont szerint működik a cég: profitmaximalizálás mindenek felett. Ebben egyelőre bámulatosan jók, de az biztos, hogy amennyiben sürgősen nem változtatnak, magasról fognak fájdalmasan nagyot esni, és ezért mindent meg fognak tenni a konkurensei (remélve, hogy az Nvidia zuhanása nem rántja magával az AI-t).

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.