Hirdetés

Lenovo Legion 5 16” teszt – így rejts el egy gamergépet az irodában



|

A Lenovo gamer laptopja kívülről szerény, szürke igavonó, csak a matricák árulják el, hogy gaming terén is megállja a helyét.

Hirdetés

Mindig élmény megcsodálni, kipróbálni, tesztelni az 1,5 millió forintért kapható csúcslaptopokat, de a valóságban nem ilyen PC-ket vesz a felhasználók többsége, hanem elérhető árú, pontosabban jó ár/érték arányú modelleket. Az már csak külön öröm, ha egy-egy ilyen, megfizethető gépben megjelenik néhány, eddig csak a prémium kategóriában látott funkció, vagy egyéb megoldás.

A Lenovo Legion sok-sok generáció óta sikeres gaminglaptop-család, amelynek egy új tagja érkezett most tesztlaborunkba. A modell és a konfiguráció abszolút középkategória, így jól mutatja, mire számíthat az, aki manapság észszerű összegért szeretne gamerlaptopot vásárolni.

Kívül irodai, belül gamer

A megszokott Legion-formavilágot kapta a 2024-es Legion 5 16IRX9-es modell is, amelyből tesztlaborunkban a Luna grey, szürke változat járt, az alábbi modellszámmal: 83DG0038HV. Az alumínium fedlap abszolút minimalista, mindössze egy Legion felirat árulkodik a gép besorolásáról. A zsanér - ahogy azt a korábbi modelleknél megszokhattuk - a ház élétől közel 2 cm-rel beljebb található, így a kijelző nem hajlik rá a hátsó részre. Ez ideális, így ide került két fontos port és jó néhány szellőzőnyílás is. A Lenovo dizájnerei itt egy apró extrát is megengedtek maguknak: a dobozban találunk egy kék színű dekorlapot, amit ide, a gép hátsó oldalára tudunk felpattintani. Oldalt nincsenek szellőzők, csak portok, abból viszont szinte minden fontosat megkapunk.

Kívülről irodai igavonónak is nézhetik
Kívülről irodai igavonónak is nézhetik

A gép alsó fele műanyag borítású, a billentyűzet teljes értékű néhány osztott gombbal, ez alatt pedig egy átlagos méretű touchpad található. A bekapcsológomb az alsó rész közepére került, amelyet háromfelé osztott LED-világítás keretez. Ennek színe az éppen aktivált üzemmód függvényében változik, ami ötletes megoldás. A billentyűzet természetesen magyar szitázású, kényelmes és háttérvilágítást is kapott, ám ez nem gombonkénti, csupán 4-zónás RGB.

Hirdetés

A kijelző immáron 16"-os átlójú, a keretek kellemesen vékonyak, felül középen pedig, a webkamera résznél könnyedén bele tudod akasztani az ujjadat, amikor felnyitod a fedelet. Az IPS-panel 16:10-es képarány mellett 2560×1600-as felbontású, akár 500 nit fényerőre is képes és 240 Hz-es frissítésű, amelyhez G-Sync támogatás is jár. A HDR-mód sem maradt el (VESA DisplayHDR 400), és a késleltetéssel sem lesz gondod játék közben.

Jó kijelző nagy felbontással, de ez extra terhet ró az RTX 4060-as GPU-ra
Jó kijelző nagy felbontással, de ez extra terhet ró az RTX 4060-as GPU-ra

A gyorsaságról Intel® Core™ i7-14650HX CPU gondoskodik, ami ugyan nem a legerősebb, de a középkategóriában játékhoz ideális választás. Ehhez 16 GB DDR5 RAM csatlakozik, ám még egy SO-DIMM foglalat üresen várja, hogy egyszerűen bővítsd rendszermemóriádat. SSD-ből is kettőt képes elnyelni a gépház, de van benne egy kis trükk: a gyári 2280-as méretű, 1 TB-os PCIe 4.0 ×4 SSD mellé már csak egy 2242-es méretű fér el.

Miután gamergépről beszélünk, a dedikált GPU sem maradt el. Esetünkben ez egy Nvidia GeForce RTX 4060 chip, amelyhez 8 GB VRAM csatlakozik, de a Lenovo Legion 5 kérhető RTX 4070-nel (vagy gyengébb. 4050-es) GPU-val is. A hűtést úgy tervezték meg, hogy 140 W TGP-vel gazdálkodhat a GeForce chip, ez elegendő kell, hogy legyen a teljes teljesítmény kihajtásához.

A gép hátuljába a 230 wattos tápegységet csatlakoztathatod, valamint HDMI-n egy monitort. A két oldalra került 2 Type-C és 3 Type-A csatlakozás, amelyek közül az USB-C-k 10 Gbit/s sebességre képesek, videokimenetként is használhatod őket (DP 1.4), az egyik pedig gyorstöltésnél is bevethető. A jack természetesen nem hiányzik, viszont az mindenképpen üdítő, hogy - bár van Wi-Fi 6E-vezérlő - egy gigabites LAN-t és egy microSD kártyaolvasót is kapunk. Ezeken felül még egy érdekesség került ide: egy apró kapcsoló, amivel a webkamerát tudod lekapcsolni a rendszerről. A 2,36 kg-os, legvastagabb pontján 25,2 mm-es számítógépbe egy 4-cellás, 80 Wh-s akkumulátor, valamint két darab, egyenként 2 wattos hangszóró fért.

A Lenovo Legion 5 16"-hoz nem sok extra jár: a dobozban lapul (szó szerint) egy gaminghez is ideális Legion egérpad, a laptopon előre telepített Windows 11 Home vár, ha pedig beléptél, egy McAfee védelmet is kipróbálhatsz 30 napig. Ez utóbbit, ha nem tetszik, egyszerűen el lehet távolítani.

Bőkezűen osztotta a portokat a Lenovo, de TB4 vagy USB4 sajnos nincsen
Bőkezűen osztotta a portokat a Lenovo, de TB4 vagy USB4 sajnos nincsen

Gyors, de a játékoknál nem árt vigyázni, és legyen nálad töltő is

A Lenovo Legion 5 16" beállításakor és a tesztprogramok, játékok telepítésekor semmiféle szokatlan zajt, akadást, fagyást nem tapasztaltunk - de nem is vártunk ilyesmit. A gépben teljesítő Intel Core i7 CPU (8+8 mag) számára nincsen lehetetlen, ráadásul a hűtés is megfelelően robosztus ahhoz, hogy az 55 W TDP ne okozzon gondot. A 16 GB RAM-ról már nem tudunk csak szépet és jót állítani: alapszintű feladatokhoz és a játékok jelentős részéhez elegendő lesz, de komolyabb címeknél, illetve komolyabb videó- és képszerkesztés során ez a kapacitás már kevésnek bizonyulhat. Szerencsére a bővítés egyszerű és gyors. A kijelző ebben a kategóriában tökéletes választás, már ami a képminőséget illeti: jó a fényerő, nagy a felbontás, a 240 Hz-es adaptív frissítés bőségesen elegendő hardcore gaminghez is. Az SSD-t is kiválóan választotta meg a Lenovo, mind olvasás, mind írás terén az egyik leggyorsabb PCIe 4.0 x4-es modellt sikerült beépíteni, amely a kisebb méretű fájloknál sem lassul be érezhetően.

A beállítás során alaposan áttanulmányoztuk a Lenovo Vantage programot, amit minden leendő tulajnak melegen ajánlunk, ugyanis itt minden fontos beállítást megtalálhat, sőt, a garanciális infók is hasznosak lehetnek. A McAfee-t ajánljuk gyorsan eltávolítani a gépről, viszont a játékokat egy csokorba fogó Legion Arena segédprogram jól jöhet.

Az üzemmódváltásról a bekapcsológombot körülölelő LED-ek színe is árulkodik
Az üzemmódváltásról a bekapcsológombot körülölelő LED-ek színe is árulkodik

A valós használatot szimuláló, valamint a szintetikus tesztek során a Legion 5 jól teljesített, bizonyította, hogy szinte mindenféle feladathoz kellőképpen erős. A tesztek futtatása során a throttling sem okozott nagy problémát, a CPU 87, a GPU 69 Celsius fokig melegedett tartós terhelés mellett, amikor pedig a CPU-t mégis visszafogta a vezérlés, hogy ne melegedjen túl a rendszer, a számításban tapasztalt lassulás nem volt számottevő. A hűtés abszolút elfogadható szélzajt produkált csupán, nem fluktuált a fordulatszám, indokolatlanul nem pörögtek fel a ventilátorok - ennél sokkal-sokkal zajosabb gamerlaptopokkal is volt már dolgunk.

A Lenovo Legion zsanérja 180 fokos nyitást enged
A Lenovo Legion zsanérja 180 fokos nyitást enged

Játékok alatt már egészen más a helyzet. A mobil RTX 4060 lassan kétéves GPU, ám ettől függetlenül mind a mai napig lehet ajánlani, mert ray tracing során is lehet rá számítani, a DLSS pedig a megfelelő képkockasebesség elérésében segít. A régebbi címek futtatásakor nem is várható akadozás még a kijelző natív, 2560×1600-as felbontásában sem, viszont újabb játékoknál már más a helyzet. Amellett, hogy a GPU nem elég erős a natív WQXGA-felbontáshoz, a 8 GB VRAM is nagyon kevés, és ez utóbbi egyre csak fájdalmasabb lesz. Azért egy jó hírünk is van: a gép az Advanced Optimus technológiát támogatja, vagyis képes az alacsony fogyasztású iGPU és az erősebb, de sokat fogyasztó dGPU között a gép újraindítása nélkül váltani. Ha akadozást, alacsony képkockaismétlési sebességet tapasztalsz, a DLSS óriási segítség, illetve érdemes 1080p-re visszaváltani, ekkor még közepes ray tracinggel is megpróbálkozhatsz. Ha kompetitív játékokkal játszanál, a 240 Hz-es kijelzőtől megdobbanhat a szíved, azonban a mobil RTX 4060 ilyen sebességre nem igazán képes.

A Lenovo Vantage segédprogram minden opcióját érdemes alaposan kitanulmányozni, sok hasznos funkcióra bukkanhatsz
A Lenovo Vantage segédprogram minden opcióját érdemes alaposan kitanulmányozni, sok hasznos funkcióra bukkanhatsz

Csatlakozásokkal szépen megszórta a Lenovo ezt a Legion 5-öt, a Type-C-s gyorstöltés, a LAN és a mSD is örömteli, de sajnos sem USB4, sem Thunderbolt 4 nem fért bele. Szintén hiányoltuk a biometrikus azonosítást - sem ujjlenyomat-olvasó, sem arcfelismerős kamera nem került a Legion 5-be, pedig ezek egy gamergépen is hasznosak. Ha munkáról van szó, a gép akkumulátoros üzemideje sajnos fájdalmasan rövid: PCMark 10 alatt mérve 2 óra 42 percet sikerült elérnünk, vagyis egészen biztos, hogy egy 8-órás munkaidőt nem húzol ki töltés nélkül. Még szerencse, hogy Type-C töltővel is telepumpálhatod az akkumulátort, ami kisebb és könnyebb, mint a vaskos, gyári, 230 wattos tégla.

A billentyűzet nagyon kényelmes, de az RGB-világítás nem gombonkénti (4-zónás)
A billentyűzet nagyon kényelmes, de az RGB-világítás nem gombonkénti (4-zónás)

Álcázott gamer prémium áron

Nem nehéz megkedvelni a Legion 5 16"-ot, mert visszafogott dizájnja jól átgondolt, a billentyűzet, a kijelző és a portok is kiszolgálnak egy nappal dolgozó gamert. A processzor igazán erős, a RAM bővíthető, és azért az RTX 4060 sem olyan nagyon reménytelenül gyenge - DLSS mellett még a ray tracinggel is kacérkodhatsz. A gond a 8 GB VRAM lesz az újabb játékoknál, valamint egy Thunderbolt 4-nek és biometrikus azonosításnak, továbbá teljes alumínium háznak is örültünk volna, illetve a rendkívül rövid akkumulátoros üzemidő minket is meglepett. Ugyanakkor cserben egészen biztosan nem hagy ez a gép komolyabb munkák, vagy egész napos játékszeánszok során sem, sokáig hű társad lehet.

Ami még meggátolhat abban, hogy akár már ma elszaladj egy szaküzletbe lecsapni egy ilyen Lenovo Legion 5 16" gépre, az a viszonylag magas ára: ez a konfiguráció 688 888 forintba kerül, ami szédítően sok pénz egy középkategóriás gamerlaptopért. Ha tisztán csak a grafikai teljesítményt nézzük, 15"-os FHD-kijelzős gamerlaptopot RTX 4060 GPU-val kapsz már 320 ezer forintért is (Asus TUF Gaming A15). Ha beéred 13. generációs Intel Core i7 CPU-val, a Lenovo Legion Pro 5-öt kapod 640 ezer forintért azonos kijelzővel, ha pedig beéred 165 Hz-es kijelzővel (és külön vásárolsz Windowst), 100 ezer forintot spórolhatsz, miközben 16 helyett 32 GB RAM-ot kapsz (Lenovo Legion 583DG0036HV). A tesztelt konfiguráció kétségkívül tetszetős külsejű és egyáltalában nem gyenge, viszont a népszerűséghez kb. 100-150 ezer forinttal alacsonyabb ár is szükséges lenne.

Lenovo Legion 5 16IRX9 (83DG0038HV)

Ár: 688 888 Ft
Nem nehéz megkedvelni a Legion 5 16”-ot, mert visszafogott dizájnja jól átgondolt, a billentyűzet, a kijelző és a portok is kiszolgálnak egy nappal dolgozó gamert, de sajnos néhány gyenge ponttal számolnod kell.
  • Intel Core i7-14650HX CPU
  • 16 GB DDR5 RAM, 1 TB PCIe 4.0 x4 SSD
  • Nvidia GeForce RTX 4060 8 GB (140 W TGP)
  • 16" IPS 16:10 WQXGA kijelző, 500 nit, HDR400, Dolby Vision, 240 Hz
  • WI-Fi 6E, GbE LAN, mSD, HDMI
  • 2×Type-C Gen2 (+DP), 3×Type-A USB 3.2 Gen1
  • 4-zónás magyar billentyűzet
  • 80 Wh akku, gyorstöltés
  • 359,7×262,3×19,7-25,2 mm, 2,36 kg
  • Windows 11 Home
  • 7215 pont PCMark 10
  • 2781 pont PCMark SSD benchmark
  • 1049 pont CineBench R24
  • 40 fps Cyberpunk 2077 (RT:Medium, DLSS)
  • 68 fps Black Myth: Wukong (RT-Mid)
  • 10 147 pont 3DMark Time Spy
  • 2384 pont 3DMark Speed Way
  • 2334/12 807 pont GeekBench 6
  • 60 fps Godfall (RT: Balanced)
  • 2:42 óra:perc üzemidő (PCMark10)
PRO
  • visszafogott, elegáns külső
  • jó kijelző
  • kényelmes billentyűzet
  • LAN, mSD-kártyaolvasó, 3 videokimenet
  • jó hűtés
Kontra
  • részben műanyag készülékház
  • nagyon rövid akkus üzemidő
  • csak 8 GB VRAM
  • nincsen USB4/TB4
  • nincsen biometrikus azonosítás
  • túlárazott
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8929
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Lenovo Legion 5 16IRX9 (83DG0038HV)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 77
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-08-19 22:06:46
    [gameinfo_webpage] => https://www.lenovo.com/hu/hu/p/laptops/legion-laptops/legion-5-series/lenovo-legion-5i-gen-9-(16-inc
    [gameinfo_tags] => lenovo, legion 5, intel core i7, nvidia, geforce rtx, notebook, laptop, gaming, gamer pc, teszt
    [gameinfo_url] => lenovo-legion-5-16irx9-83dg0038hv
    [gameinfo_pro] => visszafogott, elegáns külső
jó kijelző
kényelmes billentyűzet
LAN, mSD-kártyaolvasó, 3 videokimenet
jó hűtés
    [gameinfo_kontra] => részben műanyag készülékház
nagyon rövid akkus üzemidő
csak 8 GB VRAM
nincsen USB4/TB4
nincsen biometrikus azonosítás
túlárazott
    [gameinfo_data] => Intel Core i7-14650HX CPU
16 GB DDR5 RAM, 1 TB PCIe 4.0 x4 SSD
Nvidia GeForce RTX 4060 8 GB (140 W TGP)
16" IPS 16:10 WQXGA kijelző, 500 nit, HDR400, Dolby Vision, 240 Hz
WI-Fi 6E, GbE LAN, mSD, HDMI
2×Type-C Gen2 (+DP), 3×Type-A USB 3.2 Gen1
4-zónás magyar billentyűzet
80 Wh akku, gyorstöltés
359,7×262,3×19,7-25,2 mm, 2,36 kg
Windows 11 Home
7215 pont PCMark 10
2781 pont PCMark SSD benchmark
1049 pont CineBench R24
40 fps Cyberpunk 2077 (RT:Medium, DLSS)
68 fps Black Myth: Wukong (RT-Mid)
10 147 pont 3DMark Time Spy
2384 pont 3DMark Speed Way
2334/12 807 pont GeekBench 6
60 fps Godfall (RT: Balanced)
2:42 óra:perc üzemidő (PCMark10)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 688 888
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nem nehéz megkedvelni a Legion 5 16”-ot, mert visszafogott dizájnja jól átgondolt, a billentyűzet, a kijelző és a portok is kiszolgálnak egy nappal dolgozó gamert, de sajnos néhány gyenge ponttal számolnod kell.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 77
            [manufacturer_name] => Lenovo
            [manufacturer_url] => lenovo
            [manufacturer_link] => http://www.lenovo.com/hu/en/
            [link] => /gyarto/lenovo
        )

    [link] => /termekinfo/lenovo-legion-5-16irx9-83dg0038hv-8929.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => visszafogott, elegáns külső
            [1] => jó kijelző
            [2] => kényelmes billentyűzet
            [3] => LAN, mSD-kártyaolvasó, 3 videokimenet
            [4] => jó hűtés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => részben műanyag készülékház
            [1] => nagyon rövid akkus üzemidő
            [2] => csak 8 GB VRAM
            [3] => nincsen USB4/TB4
            [4] => nincsen biometrikus azonosítás
            [5] => túlárazott
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    5

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.