Hirdetés

Így védheted meg okostelefonodat a nyári hőségtől



|

Az embert próbáló kánikulában nemcsak magunkra, hanem mobilunkra is érdemes odafigyelni.

Hirdetés

Évről évre melegebbek a nyarak, egyre elviselhetetlenebb a forróság, ami nemcsak minket, hanem elektronikus eszközeinket is megviselheti. Nemrégiben megmutattuk, hogy miként óvhatod meg a PC-det a melegtől, most viszont a mobilok következnek. A túlmelegedés a zsebünkben lapuló eszközök esetében is kellemetlen következményekkel járhat, ezért adunk pár tippet, melyekkel megvédheted mobilodat az embert próbáló hőségtől.

Az egyik legrosszabb amit tehetsz, hogy kint hagyod a telefonodat a tűző napon. A mobil ezzel lényegében igazi sütővé válik, ami komoly próbatétel elé állítja a benne található alkatrészeket. A telefonok passzív hűtőrendszere normál hőmérsékleten természetesen képes megelőzni a túlmelegedést, viszont a közvetlen napsugárzással és az ezáltal keletkezett belső hővel már nem tud hatékonyan megbirkózni.

Hirdetés

Amennyiben elkerülhetetlen a napfénynek kitett használat, próbáld meg minimalizálni az aktív képernyőidőt. Lehetőség szerint csak rövid ideig használd, ezt követően pedig árnyékos helyre tedd a telefont. Fontos, hogy ne takard le semmivel, hiszen ezzel hő keletkezik a mobil körül, ami szintén túlmelegedéshez vezethet. A GPS-navigációra külön érdemes odafigyelni, hiszen a funkció már alapjáraton is sok hőt termelhet - a készüléket nem célszerű a napsütötte műszerfalon elhelyezni.

Az energiaigényes, processzort erősen terhelő folyamatok - például a videószerkesztés, a mesterséges intelligencia által végrehajtott feladatok, a nagy felbontású videók streamelése és a kamera folyamatos használata - még a legmodernebb készülékeket is képesek megszorongatni, olykor túlmelegedésre késztetni. Az ilyen és ehhez hasonló tevékenységek az akkumulátort is gyorsan merítik, ám a töltéssel kapcsolatban is érdemes tudatosan eljárni.

Mondanunk sem kell, hogy az energiafelvétel megnövekedett hőtermeléssel jár, ezért a töltést is érdemes kerülni. A lehető legrosszabb amit tehetünk, ha vezeték nélküli töltéssel próbálkozunk, hiszen ennek közel sem optimális a hatásfoka. A töltés során felhasznált energia hozzávetőlegesen 20-50 százaléka távozik - a folyamat során hővé alakul át -, ezzel jelentősen növelve a külső hőmérsékletet.

A képernyő fényerejével is érdemes vigyázni. A legtöbb okostelefon - az alapértelmezett beállítások szerint - maximális fényerőt állít be, amikor közvetlen napfény éri, hogy jobban lehessen látni a kijelzőt. A megnövelt fényerő (vagyis az összes képpont tápellátása) túlmelegedéshez vezethet, ezért a napfénynek kitett használat során ezt érdemes manuálisan állítani. Célszerű minél kisebb fényerővel, a lehető legrövidebb ideig használni a mobilt, ezzel elkerülve a túlmelegedésből fakadó meghibásodásokat.

Ha minden jel arra utal, hogy megtörtént a baj, a telefon túlmelegedett, akkor próbáljunk valamilyen hűvös környezetet találni, ahol elhelyeztethetjük a készüléket. Amennyiben tokban tartjuk, azt mihamarabb távolítsuk el róla, ezzel teljes szellőzést biztosítva a mobilnak. Zárjuk be az összes futó alkalmazást, kapcsoljuk be a repülőgépes üzemmódot, végső soron pedig az alacsony töltöttségű akkumulátor-üzemmód beállítását is vegyük fontolóra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.