Hirdetés

Hackertámadás érte az AMD-t, felhasználói adatok is veszélybe kerülhettek



|

Az elkövető állítólag birtokába jutott forráskódoknak és az AMD jövőbeni termékeire vonatkozó információknak is.

Hirdetés

Látványosan elszaporodtak a hackertámadások az utóbbi években, és ezt az érzetet erősíti, hogy a rendszerint adatvédelmi incidensekkel járó akciók közül egyre több kap sajtónyilvánosságot. A nem ritkán állami háttérrel dolgozó csoportok a közelmúltban célba vették a francia kormányt, meghackelték az Europolt, zsarolták a Boeinget, valamint hatalmas kárt okoztak a magyar Pepcónak is.

Az áldozatok köre most egy újabb fajsúlyos szereplővel gyarapodott az adatközpontokba, munkaállomásokba, személyi számítógépekbe és játékkonzolokba egyaránt kulcsfontosságú komponenseket, köztük processzorokat és videokártyákat szállító AMD (Advanced Micro Devices, Inc.) képében. A vállalat a hatóságokkal együttműködve jelenleg is vizsgálatot folytat annak a támadásnak az ügyében, amely során céges és személyes adatok is illetéktelenek kezébe kerülhettek.

Hirdetés

Még június 17-én jelezte az állítólagos elkövető, hogy jó pénzért túladna a birtokában lévő érzékeny információkon, ha minden igaz, az AMD jövőbeni termékeire vonatkozó részleteken túl pénzügyi adatokkal, forráskódokkal, firmware-ekkel szolgálhat az érdeklődőknek, de az alkalmazottak és az ügyfelek adatbázisait is kész átadni. Az alkalmazottaké elég részletes, a teljes név mellett a telefonszám és a cégnél betöltött pozíció is kiolvasható belőlük, s bár nem biztos, hogy így van, de azért félő, hogy a felhasználóké is ugyanilyen aranybánya a kiberbűnözők számára.

A vállalat, amit legutóbb 2022-ben ért hasonló támadás, az ilyenkor megszokottnak mondható válságkommunikációs panelekkel élve csupán annyit közölt a sztorit elsőként megíró Bloomberggel, hogy jelenleg is folyik a vizsgálat, valamint kijelentette, hogy ha történt is egyáltalán adatlopás, az biztosan jelentéktelen.

Ettől persze aligha alszik nyugodtabban, aki potenciálisan érintett lehet az incidensben, az pedig különösen aggasztó, hogy hiába törekszünk egyénileg a maximális biztonságra, alkalmazunk bonyolult jelszavakat, kétfaktoros azonosítást, ha közben úgy jönnek-mennek a hackerek az adatainkat gyűjtő, és azokkal számos módon sáfárkodó cégek rendszereiben, mintha csak plázázni mennének. Az AMD szempontjából pedig a legnagyobb gondot az idáig titokban tartott terveinek kiszivárgása okozhatja, valamint az, hogy a megszerzett forráskódok megkönnyítik a termékek sérülékenységei után kutató rosszindulatú szereplők dolgát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.