Hirdetés

Ezért a kártyáért őrültek meg a PC-sek a 2000-es évek elején



|

Manapság jól meghatározott funkciói vannak egy PC-nek, például irodai munka vagy játék. Régebben viszont más volt helyzet, a gyártók azon fáradoztak, hogy az asztali gépek mindenre képesek legyenek, tévézésre és műsorok rögzítésére is.

Hirdetés

Az idő bizony megszépíti az emlékeket. Kellemes nosztalgiával gondolunk vissza komponensekre, komplett gépekre, miközben anno legszívesebben a pokolba kívántuk volna ezeket. Temérdek termék rendelkezett olyan hibákkal, amiket soha nem orvosoltak, inkább gyorsan elküldték a süllyesztőbe. A TV-tunerek hazai térnyerése nem ennyire tragikus, de aki annak idején beleásta magát a kategóriába, megízlelhette a pocsék felhasználói élményt.

Vitathatatlan tény, hogy bő két évtizeddel ezelőtt teljesen más fogyasztói, nézői szokások voltak hazánkban, a televíziós, rádiós piac sem úgy nézett ki, mint ma. Az elérhető tartalmak választéka meg sem közelítette a mostani szintet, a streamingről pedig még csak nem is hallott a világ. A számítógépes szokások is jócskán eltértek attól, ahogy most gondolunk rájuk, az otthoni környezetbe helyezett masina gyakran kiemelt helyet foglalt el olyan műszaki ingóságként, aminek tudása fontos és feltérképezésre vár.

Hirdetés

TV-zni egy PC-n? Miért is ne!

Tulajdonképpen egy első körös digitalizáció részesei lehettünk, tétova toporgás volt ez az analóg és a digitális világ között, kapocsként pedig a jellemzően fehér vagy szürke házba szerelt "központ" szolgált, ami berobbantotta a multimédiát, és új szintre emelte az akkoriban népszerű tévés szappanoperák napi követését. A videokártyák kimenete csak a legszükségesebbre volt képes, aki ennél többre vágyott, annak a TV-tunerek jelentették a továbblépést.

Filléres belépési pont volt a Genius egyik analóg adások vételére alkalmas kártyája, ami egyébként tökéletes volt arra, hogy a felhasználó eldöntse, tényleg érdekli-e a PC-s tévézés, vagy csak múló szeszélyről van szó
Filléres belépési pont volt a Genius egyik analóg adások vételére alkalmas kártyája, ami egyébként tökéletes volt arra, hogy a felhasználó eldöntse, tényleg érdekli-e a PC-s tévézés, vagy csak múló szeszélyről van szó

A '90-es évek második felétől, vagyis a multimédia berobbanásától egészen a 2010-es évek végéig temérdek variációban jelent meg tévéadás vételére alkalmas komponens: egyáltalán nem volt könnyű dönteni a dedikált tunerkártyák és a mindent egyben kínáló videovezérlők között. Az árazásban óriási volt a szórás, viszont két funkcióhoz ragaszkodni kellett: a hardveres MPEG-2 kódoláshoz és a jól megírt, stabil szoftverekhez. A tapasztalatok és a fórumok alapján a Leadtek neve merült fel a legtöbbször, mint ajánlható vétel, a Pinnacle, Terratec és AverMedia hármasa szintén vonzó opciókat kínált, alsóbb kategóriákban pedig a névtelen és tipikusan olcsó megoldásokra fókuszáló márkák (pl. Genius, Trust) igyekeztek piaci részesedéshez jutni. Ha volt egy üres PCI- vagy PCIe-foglalatod és egy szabad antennakábeled, máris beléphettél a PC TV világába.

A Media Center sötét árnya

Természetesen a Microsoft felismerte a multimédiában rejlő lehetőségeket, és a Windows XP-ből készített egy Media Center kiadást is, sőt a Media Center PC önálló kategóriává vált. A tévéadások kezelése, rögzítése, illetve a rádiózás egészen futurisztikusnak és vonzónak tűnt, ám ehhez egyes gyártók részéről hiányzott a kellő támogatás és a stabil működés. Jó példa erre az akkor még ATI márkanév alatt futott Radeon All-in-Wonder kártya, amely a saját készítésű Catalys Media Center csomaggal és programmal jól működött, de szinte minden más alkalmazással összeakadt, vagy csak szimplán a képminőség romlott le.

A legnépszerűbb modell annak idején a Leadtek WinFast TV 2000 Expert volt, ezt a gyártó több generáción át sikeresen fejlesztette tovább. A mellékelt programok is feltűnően stabilak és funkcióban gazdagok voltak, érthető módon sokan ezt részesítették előnyben a Microsoft XP Media Center ellenében. A Leadtek szoftvere ráadásul ingyenes volt, miközben az XP Media Centert igen drágán mérte a Microsoft.

Egyszerű felépítésű kártya parádés tudással felvértezve. A remek segédprogram képes volt egyből DVD-re írni a felvett adást, a széleskörű beállítási lehetőségek miatt abszolút etalonnak számított TV-tuneres körökben
Egyszerű felépítésű kártya parádés tudással felvértezve. A remek segédprogram képes volt egyből DVD-re írni a felvett adást, a széleskörű beállítási lehetőségek miatt abszolút etalonnak számított TV-tuneres körökben

A Media Center elnevezés amúgy sok felhasználó számára zavaros volt, miután rengeteg gyártó használta a termékeire, de azt már nem pontosították, hogy ez pontosan milyen funkciókat is takar. A hardveres MPEG-2 dekódolás volt a könnyebb falat, ellenben kódolás már nem volt része mindegyik ajánlatnak, és ilyenkor a szoftveres teher a CPU-ra hárult. Rengeteget számított az integrált tuner minősége is, mint ahogy a videós feldolgozást végző központi lapka fajtája sem volt elhanyagolható: a legjobbnak a Connexant és Philips chipeket szavazták meg a felhasználók. Kulcskérdés volt még a zajszűrés, különösen a számítógépházon belül, de a kábelezés minőségére sem lehetett legyinteni, különösen akkor, ha a szolgáltató lakáson belüli jelszűrést alkalmazott.

Kihalásra ítélve

A tévénézési és rádióhallgatási szokások megváltozása erősen hatott a tunereket gyártó cégekre, és a multimédiás igények sem ugyanazok már, mint 20 évvel ezelőtt. Az egykoron piacvezető Leadtek jó ideje más területekre fókuszál, a megszámlálhatatlan gyártóból mindössze 2-3 olyan maradt csak meg, akik a hazai fogyasztók számára még elérhetők. A set-top-boxok, Chromecastek korában nem csoda, hogy a kereslet kámforrá változott, illetve ma már a hagyományos asztali PC sem épp úgy néz ki, mint két évtizede.

Van még egyáltalán olyan, aki TV-t néz? A kérdés jogos, és az alfa-generáció arcára rá is fagyna a fura, kérdő tekintet, amikor mesélnénk nekik a PC TV-s élményekről. Se YouTube, se streaming, se közösségi média… így tévéztünk mi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.