Hirdetés

Ducky Zero 6108 teszt – kívül puritán, belül high-tech



|

Semmi csicsa, semmi felvágás, csak vegytiszta high-tech moddolhatóság - a Ducky Zero ezzel a recepttel igyekszik meghódítani a PC-s gamereket.

Hirdetés

Óriási csőrrel megrajzolt kacsát választott anno a Ducky címeréül, amit azóta a modderek és gamerek jól meg is jegyeztek, hiszen ha valamire ilyen logó kerül, az garantáltan tud valami olyan extrát, ami a játékok alatt hasznos lehet, emellett pedig garantáltan strapabíró és minőségi billentyűzet kerül az ujjbegyeik alá. A Zero 6108 sem kivétel ez alól, a kapcsolók, a gombsapkák és még a készülékház is rendkívül strapabíró, a moddolhatóság pedig szinte határtalan. Viszont kívülről semmi olyasmire ne készülj, amivel el tudod bűvölni barátaidat.

Strapabíróság és moddolhatóság

A Ducky Zero 6108 az egyik legstrapabíróbb billentyűzet, ami az elmúlt időszakban hozzánk került, ám ennek ellenére teljes mértékben műanyagborítású házra kell készülnöd. Nincsenek fémbetétek, alumínium borítás, fémszerkezet - csupán jól megtervezett, minőségi műanyag, valamint a kapcsolók alatti NYÁK-lapnál zajelnyelő Q-Bounce réteg.

Ami viszont van, az egy teljes értékű és méretű billentyűzet, amelybe a legújabb Cherry MX2A mechanikus kapcsolók kerültek. Ezeket forrasztás nélkül építették be, így a dobozban található speciális szerszámmal nem csupán a gombsapkákat, hanem a kapcsolókat is egyszerűen ki tudod húzni a helyükről. Attól nem kell tartanod, hogy egyhamar elkopnak a kapcsolók, viszont ezáltal bármikor tetszőlegesen más kapcsolókra cserélheted a gyári megoldást - ami tesztpéldányunk esetében MX2A Brown kapcsolókat jelentett. Az MX2A a legújabb és legfejlettebb Cherry technológia, ahol a kapcsolók már 100 millió leütésre lettek hitelesítve. A hot swap cserélhetőséget segíti, hogy a Ducky Zero 6108 a három- és az ötérintkezős kapcsolókkal is kompatibilis. A gombsapkáknál sem a csicsa, hanem a minőség dominál. A PBT double-shot sapkák garantáltan nem kopnak, nem fényesednek ki, a világítás pedig teljesen egyenletes a sapka teljes felületén.

Hirdetés

A Zero 6108 - bár teljes kiosztású és méretű - nem tökéletesen szabvány szerinti elrendezésű. A teszt során napokig szokatlan volt, hogy az alsó káva egyenesen fut ki, nincsen az asztallap felé lekerekítve és viszonylag vastag is. Ennél még érdekesebb megoldás, hogy az egyes szekciók között nincsen semmiféle határoló, vagyis az Fn sor közvetlenül a számsor felett kezdődik bármiféle rés nélkül, továbbá nincsen rés a lapvezérlők, a numerikus rész és a kurzorvezérlők között sem. A Ducky mérnökei minden négyzetcentimétert kihasználtak, így a jobb felső sarok is zsúfolt: ide került a háromgombos hangerőszabályzó, valamint a Számológépet indító Cal gyorsbillentyű (átprogramozásra nincsen mód). A három "kötelező" LED a kurzorvezérlők fölött rejtőzik, de feliratot, vagy bármiféle jelzést ne keress. Az egyedüli dizájnelem a billentyűzet keretén, oldalt található a Ducky logóval és típusmegjelöléssel.

Extrák patikamérlegen

A Ducky Zero 6108 prémium és modern komponensekből épül fel, ám a külcsín tekintetében a letisztultság dominál - értsd: ránézésre nehéz megmondani, hogy ez egy csúcsklaviatúra. Azért ne ítélj első látásra, van még pár extra szolgáltatása a moddolhatóság és strapabíró felépítés mellett a 6108-as modellnek. Ez például a háromféle kapcsolódási lehetőség, ami lehet vezetékes, Bluetooth-on keresztüli, vagy a saját 2,4 GHz-es megoldás is. Erre utaló kapcsolót, feliratot, LED-et egyet sem fogsz találni a billentyűzeten. Ha ki szeretnéd használni, bizony a kezelési útmutatót kell előszedned (a termék weboldalán ezt itt találod). Ki kell jelentenünk, hogy

ilyen puritán és egyszerű vezeték nélküli megoldással még nem találkoztunk.

Amennyiben csatlakoztatod a Type-C kábelt, automatikusan kábeles módra vált a billentyűzet, egyben ezzel töltöd is a beépített, 2500 mAh-s akkumulátort. A kábelt kihúzva, majd alul, a fehér alsó lemezen elrejtett kicsi, fehér kapcsolót megnyomva tudod aktiválni a vezeték nélküli üzemmódot. A 2,4 GHz-es csatlakozáshoz a dobozban találod a nano-méretű vevőegységet. Ezt követően a Bluetooth vagy a saját 2,4 GHz-es megoldások között az Fn+F1-F5 kombinációkkal tudsz váltani, vagyis négy BT-eszköz és egy 2,4 GHz-es eszköz között lépkedhetsz. Szintén érdemes megjegyezni az Fn+ALT kombinációt: ezzel nézheted meg az akkumulátor töltöttségét, valamint az aktuálisan használt vezeték nélküli kapcsolatot.

Elsőre roppant nyakatekertnek és problémásnak tűnhet ez a megoldás, de a gyakorlatban könnyen és gyorsan megszokható, sőt, egyenesen kézre is áll. Meglepő módon a szoftver hiánya sem zavart, pedig amikor kiderült, hogy ez is egy olyan Ducky billentyűzet, amihez semmiféle szoftver nem járt, aggódtunk, hogy problémás lesz a konfigurálás.

Miután szoftver nincsen, a makrózásról le kell mondanod és a gombonkénti RGB-világítás programozása is nehézkesebb. Az Fn+ gombokkal tudod a világítási effekteket, a fényerőt, sebességet stb. beállítani, sőt, ugyanezt kell használnod, ha a Windows gombokat letiltanád, vagy resetelnéd az összes beállítást. Sajnos nem minden olyan funkciót kapsz így meg, amiket egy hasonló tasztatúránál elérsz szoftveresen, ez a külcsínre is adó felhasználókat némileg elriaszthatja.

A moddolhatóság nincsen ingyen

Néhány hét használat után nem nehéz elhinni, hogy a Ducky Zero 6108 3-5, vagy akár 8 évig is billentyűzet marad, méghozzá olyan, ami külsőre sem tűnik majd leharcoltnak. Az MX2A kapcsolók, a PBT double-shot sapkák és a teljes vázszerkezet is olyan, ami sokéves nyüstölést is kibír. A háromféle kapcsolódási mód praktikus, és bár furcsán rejtett funkció, gyorsan megszokható a használata. Amit viszont a teljes teszt ideje alatt sem tudtunk megemészteni, az a zsúfolt, határolók nélküli kialakítás - ennek praktikusságát egyszerűen nem tudjuk megérteni. A Zero 6108-at azoknak lehet igazán ajánlani, akik komoly moddolásra készülnek, és ehhez olyan alapokat keresnek, amelyek mindent (is) kibírnak. A Ducky Zero 6108 3- és 5-tűs kapcsolókkal is kompatibilis, könnyedén cserélhető akár a kapcsoló, akár a gombsapkák, a teljes kiosztás munkához is ideálissá teszi, a többgépes használatot és a hordozhatóságot pedig a vezeték nélküli kapcsolat segíti. A speciális csipesz hasznos szerszám a dobozban, emellett még egy sárkánnyal díszített szóköz-gombsapkát is kapsz, ami kedves figyelmesség, de sokaknak még így is nehéz lesz lenyelni a 45 ezer forintos vételárat.

Ducky Zero 6108

Ár: 44 900 Ft
A Ducky Zero 6108 prémium és modern komponensekből épül fel, ám a külcsín tekintetében a letisztultság dominál – értsd: ránézésre nehéz megmondani, hogy ez egy csúcsklaviatúra.
  • teljes US-kiosztás és szitázás
  • Cherry MX2A brown mechanikus kapcsolók
  • gombonkénti RGB-világítás
  • USB/2,4 GHz/BT-kapcsolat
  • 2500 mAh akkumulátor
  • Type-C port
  • gombsapka- és kapcsolókiszedő szerszám
  • 3- és 5-tűs kapcsolók fogadása
  • N-key rollover
  • PBT Double-Shot gombsapkák
  • dedikált hangerő-vezérlő gombok
  • kétféle dőlésszög
  • 435×135×40 mm, 1200 g
PRO
  • strapabíró kialakítás
  • Cherry MX2A kapcsolók
  • PBT Double-Shot gombsapkák
  • 3-féle kapcsolódási mód
  • kiváló modding képességek
Kontra
  • semmi külcsín
  • összezsúfolt gombok
  • limitált RGB-beállítások
  • nincsen szoftver
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8896
    [topic] => 1
    [group] => 2
    [gameinfo_name] => Ducky Zero 6108
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 409
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-07-22 12:32:08
    [gameinfo_webpage] => https://www.duckychannel.com.tw/en/DuckyZero6108
    [gameinfo_tags] => ducky, zero 6108, mechanikus billentyűzet, modding, diy, pc gaming, gamer, teszt
    [gameinfo_url] => ducky-zero-6108
    [gameinfo_pro] => strapabíró kialakítás
Cherry MX2A kapcsolók
PBT Double-Shot gombsapkák
3-féle kapcsolódási mód
kiváló modding képességek
    [gameinfo_kontra] => semmi külcsín
összezsúfolt gombok
limitált RGB-beállítások
nincsen szoftver
    [gameinfo_data] => teljes US-kiosztás és szitázás
Cherry MX2A brown mechanikus kapcsolók
gombonkénti RGB-világítás
USB/2,4 GHz/BT-kapcsolat
2500 mAh akkumulátor
Type-C port
gombsapka- és kapcsolókiszedő szerszám
3- és 5-tűs kapcsolók fogadása
N-key rollover
PBT Double-Shot gombsapkák
dedikált hangerő-vezérlő gombok
kétféle dőlésszög
435×135×40 mm, 1200 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 44 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Ducky Zero 6108 prémium és modern komponensekből épül fel, ám a külcsín tekintetében a letisztultság dominál – értsd: ránézésre nehéz megmondani, hogy ez egy csúcsklaviatúra.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 409
            [manufacturer_name] => Ducky
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.duckychannel.com.tw/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/ducky-zero-6108-8896.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => strapabíró kialakítás
            [1] => Cherry MX2A kapcsolók
            [2] => PBT Double-Shot gombsapkák
            [3] => 3-féle kapcsolódási mód
            [4] => kiváló modding képességek
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => semmi külcsín
            [1] => összezsúfolt gombok
            [2] => limitált RGB-beállítások
            [3] => nincsen szoftver
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.