Hirdetés

Nem kell se konzol, se PC az Xbox játékaihoz, ha ilyen eszközöd van



|

Világos üzenetet küldtek Redmondból, mely szerint az Xbox ökoszisztéma rég túlnőtt az Xbox konzolok és a PC-k határain.

Hirdetés

Rosszul áll a Microsoft a Sonyval folytatott versenyben, ami a kilencedik generációs konzolok eladásait illeti: az első egy-másfél évben még sikerült tartania magát az Xbox Series X|S párosnak a PlayStation 5-tel szemben, aztán 2022 végétől/2023 elejétől elkezdett még jobban szétnyílni az olló, és ez a tendencia azóta is folytatódik. Ebben persze fontos szerepet játszik, hogy az Xbox szárnyai alatt megjelenő játékok kezdettől fogva elérhetők PC-re is, sőt az is gyakran előfordul, hogy a PC-s premier (lásd: Age of Empires 2: Definitive Edition, Age of Empires 4, Ara: History Untold, Gears Tactics, Microsoft Flight Simulator) megelőzi a konzolost.

Emellett pedig a redmondiak elkezdtek nyitni a rivális konzolok (PlayStation 4, PlayStation 4, Nintendo Switch) felé, de közben kitartóan invesztálnak a Game Pass-szel összekötött, a hardveres kötelmeket fellazító felhőszolgáltatásukba is. Mindennek folyományaként aligha okoz bárkinek is meglepetést, hogy a vállalat új filozófiája szerint minden olyan képernyő, amin elindulnak a játékai, tulajdonképpen Xboxnak számít.

Hirdetés

E felfogás szellemében debütált még 2022 nyarán az Xbox alkalmazás a Samsung okostévéin, lényegében feleslegessé téve az Xbox konzolokat és a PC-ket is - egy Xbox Game Pass Ultimate-előfizetésen és egy kompatibilis készüléken kívül nem is kellett más a felhőtlen (bocs) játékhoz. De itt nem álltak meg Phil Spencerék, az Amazonnal nemrég kötött megállapodás következtében jelentősen kitágították a játékra alkalmas képernyők körét.

Már elérhető az Xbox TV alkalmazás Amazon Fire TV Stickekre is, egészen pontosan a Fire TV 4K Max és Fire TV Stick 4K modellek 2023-as kiadásaira, így ennek birtokában már nem korlátozódik kizárólag a Samsung tévéire a konzol- és PC-mentes szórakozás. Ahhoz, hogy a játékokat elfogadható minőségben tudjuk streamelni, 20 Mbps-os internetkapcsolatot és 5 GHz-es Wi-Fi ajánl a Microsoft, az irányítást pedig Bluetooth-os, vezeték nélküli kontrollerrel oldhatjuk meg. Az Xbox Wireless Controller és az Xbox Adaptive kontroller mellett egyébként a PlayStation DualSense is támogatott.

Noha pillanatnyilag csak az Xbox Game Pass Ultimate katalógusában található címeket lehet a felhőből streamelni, nem titok, hogy a Microsoft szeretné elérni, hogy minden, digitálisan megvásárolt játékunkkal megtehessük ugyanezt a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.