Hirdetés

Leállítja az Nvidia a GeForce RTX 4090 gyártását, de jó oka van rá



|

A döntés minden bizonnyal a GPU-k piaci áraira is kihatással lesz.

Hirdetés

Az Nvidia RTX 4090-es kártyája kétségkívül az egyik legnépszerűbb és legjobb GPU jelen pillanatban. Tudjuk ugyanakkor, hogy közeleg az RTX 50-es sorozat érkezése, ami azt jelenti, hogy a gyártó lassan-lassan megkezdi a jelen generációs kártyák kivezetésének folyamatát.

A Wccftech jelentése szerint az Nvidia arra készül, hogy a jövő hónaptól kezdve leállítja az RTX 4090, valamint a kizárólag Kínában értékesített RTX 4090D gyártását, hogy helyet csináljon a következő generációs RTX 50-es sorozatú grafikus kártyáknak. A döntés annyira nem meglepő, tekintve, hogy a zászlóshajó GPU-knak általában nincs túl hosszú élettartamuk az új generáció megjelenése után - ezt ugyebár az RTX 3090 esetében is tapasztalhattuk.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy az Nvidia októberben megkezdi az RTX 4090 kivezetését, ez nem jelenti azt, hogy a kártyák azonnal eltűnnek a boltok polcairól. Sokkal inkább arról van szó, hogy a GPU-k gyártói - többek között az MSI, az Asus és a Gigabyte - októberrel megkezdik a széria utolsó darabjainak gyártását.

A kivezetési folyamat kezdetétől számítva is több hónapba telhet, mire az összes kiskereskedelemben lévő kártya gazdára talál. Példának okán, az RTX 3060-ról nagyon hasonló hírek keringtek a múlt hónapban, de a GPU a legtöbb forgalmazónál még most is elérhető.

Egyelőre nem tudni, hogy az árakat miként befolyásolja majd a kártyák kivezetése. Amennyiben az RTX 4090 iránti kereslet továbbra is erős marad, kezdetben kisebb áremelkedésre érdemes készülni, de hosszú távon nehéz megjósolni, miként reagál majd a piac.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.