Hirdetés

Hivatalos: még idén megjelenik a PlayStation 5 Pro - itt vannak a részletek



|

Végre lerántotta a leplet a Sony a videojáték-ipar legrosszabbul őrzött titkáról.

Hirdetés

Korábban sem számított világra szóló szenzációnak, amikor egy-egy konzolgyártó az adott hardver életciklusa közepe, illetve vége felé közeledve piacra dobta annak némileg lecsiszoltabb, esetleg hatékonyabb hűtéssel és/vagy nagyobb tárhellyel ellátott variánsát, a nyolcadik konzolgeneráció, tehát a PlayStation 4 és az Xbox One idején azonban mind a Sony, mind a Microsoft merészebbet lépett: az addig kaphatónál lényegesen nagyobb teljesítményű konzollal jelentkezett. A PlayStation 4 Pro és az Xbox One X színre lépésének az oka meglehetősen prózai volt, az alapgépek limitációi egyre több nehézséget okoztak a fejlesztőknek, és folyamatosan nyílt az olló a konzolok és a korszerű gamer-PC-k között látvány és futásbeli teljesítmény tekintetében egyaránt.

Most is hasonló jelenségnek vagyunk a tanúi, kezd már kevés lenni a PlayStation 5 és az Xbox Series X ereje, nem is beszélve az olcsóbb, ám szerényebb képességű Series S-ről, ezért a konzolgyártók újfent lépni kényszerülnek. A Microsoftról még csak pletykálják, hogy előállhat az Xbox Series X generációközepi frissítésével, sőt arról is sutyorognak magukat jól értesültnek valló bennfentesek, hogy a redmondiak készek akár a generációváltást is előbbre hozni.

Hirdetés

A Sony erre vonatkozó terveit ellenben nyílt titokként kezeli a szakma több mint egy éve, időközben nem egy stúdióhoz eljutottak a fejlesztői változatok, hogy a Trinity kódnevű PlayStation 5 Pro rajtjára készen álljanak azok a játékok, amelyek a továbbfejlesztett hardver képességeit hivatottak látványosan prezentálni. Kiszivárgott értesülések alapján az új konzol GPU-ja nagyjából 45 százalékkal gyorsabb a PS5-énél, ami nemcsak az eddiginél magasabb és stabilabb képkockaszámot tesz lehetővé, hanem azt is, hogy a fejlesztők jobban kiaknázzák a ray tracingben rejlő lehetőségeket. Sokak számára csalódást okozott viszont, hogy a CPU lényegében ugyanaz, csupán annyi a különbség, hogy képes 3,5 helyett 3,85 GHz-en is ketyegni ami 10 százalékos növekedést jelent. Emellett 28 százalékkal több, 576 GB/s rendszermemóriáról szólt még a fáma, szemben az alapváltozat 448 GB/s-ával.

A játékosok persze érthető módon nem érték be holmi pletykákkal, kiszivárgott dizájnnal, hanem kézzelfogható konkrétumokra, hivatalos információkra vártak, és a Sony a mai napon ezt meg is adta nekik a PlayStation 5 vezető tervezője, Mark Cerny tolmácsolásában. A körülbelül kilenc percet felölelő bemutatót az alapgép képességeinek felidézésével, és az azok segítségével megvalósított élmények ecsetelésével kezdte a konzolgyártó techguruja, majd mielőtt rátért volna a PlayStation 5-re, még egy kicsit lamentált azon, hogy milyen elvárásokat támasztanak vele szemben a fejlesztők: szebb grafikát szeretnének kipréselni a hardverből, méghozzá nagyobb képkockaszám mellett.

Ezen a ponton szóba kerültek a különféle grafikus módok előnyei és hátrányai, tapasztalataik szerint a játékosok zöme a teljesítmény módot választva feláldozza a részletgazdagabb látványt a jobb sebességért cserébe. Cernyék szándéka pedig ebből kiindulva az volt a PS5 Próval, hogy lehetőleg ne kelljen választaniuk a játékosoknak, de legalább jelentősen csökkenjen a különbség a grafikai opciók között. Ezt a következő három területen eszközölt fejlesztésekkel kívánják elérni:

  • 67 százalékkal nagyobb GPU dolgozik az új konzolban, de a RAM is gyorsabb 28 százalékkal, minek következtében a renderelési sebesség akár 45 százalékkal is nőhet.
  • Kétszer-háromszor gyorsabban számol a PS5 pro az alapgépnél, ha ray tracingről van szó
  • Gépi tanulásra épülő, AI-alapú felskálázást vetnek be, ami PlayStation Spectral SuperResolution névre (PSSR) hallgat.

A bemutatóban három játék, a The Last of Us: Part II Remastered, a Marvel's Spider-Man 2 és a Ratchet & Clank: Rift Apart segítségével demonstrálta Cerny, hogy miként teljesít a PS5 Pro a sima PS5-höz képest, de a Horizon Forbidden West, a Gran Turismo 7 és a Hogwarts Legacy is meggyőzőbben fest az új konzolon.

Fontos fejlesztés lesz még - amire Cerny nem tért ki külön az előadásában - a PS5 Pro Game Boost funkció, ami több mint 8500 visszafelé kompatibilis PS4-es játékot futtat stabilabb vagy nagyobb képkockaszámmal, némelyik esetében pedig a látvány is javulni fog.

Azok a PS5-ös játékok pedig, amelyeket Próra is optimalizálnak, megkapják a PS5 Pro Enhanced címkét, így vásárláskor tudni fogjuk, mire számíthatunk. Jelenleg olyan címek szerepelnek a listán, mint az Alan Wake 2, az Assassin's Creed: Shadows, a Demon's Souls, a Dragon's Dogma 2, a Final Fantasy 7 Rebirth, a Gran Turismo 7, a Hogwarts Legacy, a Horizon Forbidden West, a Marvel's Spider-Man 2, a Ratchet & Clank: Rift Apart, a The Crew Motorfest, a The First Descendant és a The Last of Us Part II Remastered, de a választék még bővülni fog.

A Wi-Fi 7-tel, VRR- és 8K- támogatással felvértezett PS5 Pro lemezolvasó nélkül érkezik, de igény szerint csatlakoztatható rá a Ultra HD Blu-ray Disc Drive, és mivel mind magasságban, mind szélességben megegyezik a jelenleg kapható modellekkel, a burkolat cseréje sem ütközik akadályba.

Természetesen maximális kompatibilitásra számíthatunk minden PS5-ös kiegészítővel a PlayStation VR2-től a PlayStation Portalon, a DualSense Edge-en, az Access kontrolleren és a Pulse Elite-en át a Pulse Explore-ig. A felhasználói kezelőfelület, illetve a hálózati szolgáltatások tekintetében nem lehet különbséget tapasztalni.

November 7-én jelenik meg, de ha ezt szánjuk karácsonyi ajándéknak, elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk majd, ugyanis 799,99 euró (317 725 forint) az ajánlott fogyasztói ára. Megkérdeztük a Sony hazai képviseletét, és amint választ kapunk, frissítjük a cikket a magyar árral. Ezért az összegért cserébe 2 TB tárhelyet és egy DualSense vezeték nélküli kontrollert kapunk a gyárilag telepített Astro's Playroom mellett. Az előrendelés szeptember 26-ától indul.

Természetesen vissza is nézhetitek a streamet, ha szeretnétek. Íme:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.