Hirdetés

Fontos dolgokban lett jobb elődjénél az ASUS ROG Ally X – kipróbáltuk, mit tud



|

Továbbra is kissé körülményes PC-s játékokat kézi konzolon futtatni, de a fejlődés egyértelműen látszik.

Hirdetés

Mivel még az egész PC-alapú kézikonzol-hullámot beindító Steam Deck is csak 2,5 éve van piacon, a termékkategória abszolút újnak számít. A gyártók egyelőre kísérletezgetnek, próbálkoznak, mi pedig sokévnyi tapasztalattal a hátunk mögött már eleve úgy készülünk a legtöbb új érkezőre, hogy csalódásra számítunk megvalósult álom helyett. Az ASUS ROG Ally X viszont elődje miatt nem mínuszból indult, egy többnyire jól összerakott gép új változata ez, aminek újításai már papíron is jónak tűntek.

Nagyjából egy évvel ezelőtt, 2023 májusában járt nálunk az ASUS ROG Ally, amit volt miért szeretni, de szoftveres problémái és gyenge akkumulátora jelentősen rontotta az élményt. Várhatóan még a nyár folyamán (ha minden jól megy, júliusban) megérkezik a több szempontból is fejlettebb Ally X, amit most volt alkalmunk még a premier előtt próbálgatni - és bizony tényleg érezhető a változás.

Hirdetés

Fontos fejlesztések

Az Ally X nem egy újgenerációs modell, hanem egy revíziós, nem azért érdemes lecsapni rá, hogy sokkal jobb minőségben élvezhessük a játékokat, hanem azért, mert számos hiányosságot, tervezési hibát kiküszöböltek, összességében javították a felhasználói élményt - igaz, drágább is lett, mint az első Ally. Ugyanaz az AMD Ryzen Z1 Extreme chip dolgozik benne, ami elődjében, de ezt már 24 GB LPDDR5-7000 RAM segíti meg, és a tárhely is nagyobb lett, 1 TB M.2 2280 NvMe PCIe Gen 4 SSD-re telepíthetünk mindent, és MicroSD-vel bővíthetünk tovább. Elvették a ROG XG Mobile portot, amivel a külső videokártyát csatlakoztathattuk, cserébe egy USB 4-es csatlakozó került még rá, így gond nélkül lehet egyszerre tölteni és kikötni egy külső kijelzőre, legyen az tévé vagy monitor. Majdnem 70 grammal kövérebb és egy kicsit vastagabb is lett, de ez nem jelent érdemi változást, semmivel nem kényelmetlenebb használni, sőt, apró átalakításoknak köszönhetően összességében kényelmesebb tartani, játszani rajta.

A módosításoknak hála lényegesen jobb a hűtés, még intenzív terhelés alatt is alig halljuk a ventilátorok hangját, nem érezni a gép melegedését, csak ha az érintőkijelzőhöz érünk. A dizájnt továbbá úgy alakították, hogy kényelmesebb legyen az Ally X-et tartani, mint az Ally-t volt. A markolatok ergonomikusabbak, a D-Padot és az analógokat könnyebb használni, a hátsó, extra gombok pedig lényegesen kisebbek lettek, és távolabbra kerültek a markolattól, hogy ne nyomjuk meg őket véletlenül. Kifejezetten nem tetszett ugyanakkor, hogy ha a rezgőmotorok 100%-ra vannak állítva, bizonyos játékokban olyan hangosak, hogy le kellett vennem a fejhallgatót, hogy megnézzem, fúrnak-e a szomszédban, vagy az Ally X-et hallom - ez szerencsére tompítható, de játékonként más az intenzitás.

Végre tényleg hordozható

További fontos újítás, hogy megnövelték az akkumulátor-kapacitást, 40 Wh-ból 80 Wh lett. Hogy ez valóban üzemidő-duplázást jelent-e (vagy akár még többet), azt majd a végleges változatnál alaposabban teszteljük, de első ránézésre, a konkurenseket ismerve jelentős javulásra lehet számítani.

A szoftver már most jobb, mint amilyen a ROG Ally-nál volt, pedig a nálunk járt gépen még nem a végleges van, nem az, ami majd a boltokba kerülő változatokon lesz, és emiatt például előfordult, hogy újraindításig nem lehetett a gombokat használni, csak az érintőkijelzőt - ezt betudjuk a rendszer félkész mivoltának. A Command Center gyorsan előhívható és reszponzív, az Armoury Crate-en keresztül letölthetjük a játékhoz szükséges klienseket, és egy helyen láthatunk mindent, amit telepítettünk, származzanak azok a Steamről, a Microsoft Store-ból, a Ubisofttól vagy a GOG-tól. Az Epic Game Store kliensét nem ajánlja fel a rendszer, de annak telepítése után listázza, ahogy az azon át telepített játékokat is. Persze még mindig találkozni fogunk a Windows 11-gyel, de ez már nem jelent akkora kényelmetlenséget, mint az előd esetén - hozzá kell tenni, hogy beszámolók szerint az Allyon is sokat fejlődött a szoftver az elmúlt egy évben.

Részletes teszttel néhány hét múlva jelentkezünk, de az első benyomásaink teljesen pozitívak a 379 990 Ft-os áron érkező, az alapmodellnél kb. 70 ezer forinttal drágább ROG Ally X-ről. Minden játék, amit eddig próbáltunk rajta, szépen futott, és mindeközben nem ordított a gép, nem forrósodott fel - azért tűző napon a fekete burkolat miatt még így sem tennénk próbára. Kaphatna még esetleg szélesebb kijelzőt, jöhetne bele jobb processzor, hogy a következő generációs modell még jobb legyen - de ezzel még ráér néhány év múlva foglalkozni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.