Hirdetés

Ünnepi felvételt készített az Odyssey űrszonda a Naprendszer legmagasabb vulkánjáról



|

A NASA 23 éve a Mars körül keringő járműve éppen százezredjére kerülte meg a bolygót.

Hirdetés

Még az új évezred első évében útnak indult az Odyssey, hogy azóta is számos felvételt készítve figyelje meg naprendszerbeli szomszédunkat, a Marsot. Az űrszonda, amelynek rengeteg értékes információt és pótolhatatlan felvételt köszönhetünk, éppen 100 000 alkalommal kerülte már meg a vörös bolygót, aminek alkalmából a Mars egy meglepetéssel készült a csillagászat iránt érdeklődőknek.

Az amerikai űrügynökség egy igazán különleges felvételt készített a Naprendszer legnagyobb vulkánjáról, az Olympus Monsról. Bár korábbi mérések alapján még ennél is nagyobbnak gondolták, 21 283 méter magasságával és közel 600 kilométeres átmérőjével a domborzati képződmény a Tharsis régió egyik ékköve, és a Naprendszer legmagasabb vulkánja.

A térségben található magaslatok több százezer vulkánkitörés eredményeként jöttek létre, és a tektonikus mozgások híján a kitörő láva egyre magasabbra építette a képződményeket. Egyes mérések arra utalhatnak, hogy a vulkanikus tevékenységek a bolygón mindössze 2 millió évvel ezelőtt szűntek meg, vagyis akár a mai napig is fortyoghat a magma a mélyben.

Hirdetés

A NASA csillagászai szerint a most készült felvételen azért látható úgy a magaslat, mint ahogy eddig még soha, mert a szondát úgy kormányozta a földi irányítás, hogy pont a horizont felé nézzen. Mivel eddig a legtöbb képen az Olympc Mons csak felülről volt látható, most egy egészen új perspektívából készült fotó árul el többet róla az érdeklődőknek.

A vörös bolygó körül 23 éve keringő jármű tulajdonképpen a NASA első sikeres küldetése volt, amely a Marsot hívatott megközelíteni. 2001 októberi pályára állása óta számos olyan információ birtokába juttatott minket, melyhez lehetetlen lett volna nélküle hozzájutnunk. Például a Tharsis régió feltérképezését is neki köszönhetjük, illetve azt az értékes tudást, hogy a bolygófelszín alatt jég, a bolygón pedig nagy mennyiségű hidrogén található.

A hasznos munkát végző küldetés a NASA közlése szerint azonban nem sokára a végéhez ér. Az űrügynökség szakemberei szerint valamivel több, mint 23 év után el fog fogyni az Arthur C. Clark híres regénye után elnevezett szonda üzemanyaga.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.