Hirdetés

Újabb techóriást bírságolna meg az EU elképesztően nagy összegre



|

Az Apple után most egy másik hatalmas piaci szereplő is sorra kerülhet.

Hirdetés

Úgy tűnik, hogy az Európai Uniónak nagyon bejött a piacvezető technológiai cégek megbírságolása, hiszen néhány héttel azután, hogy az Apple-lel szemben meghoztak egy nagy horderejű ítéletet a trösztellenes intézkedések égisze alatt, most a Microsoft is terítékre kerülhet ugyanezen okból kifolyólag.

Régóta vita folyik arról, hogy a redmondi cég kommunikációs platformja, a Teams, az Office 365 és a Microsoft 365 csomagjának ingyenes részeként sérti a szabad verseny törvénybe foglalt alapelvét. Ha az uniós vizsgálat a Microsoft üzleti gyakorlatát érintő kérdésben a felperesnek ad igazat, az a Microsoft globális bevételeinek 10 százalékával megegyező mértékű bírság kiszabását is jelentheti.

Ez óriási összeg, majd tízszerese az Apple-lel szemben hozott ítéletben kiszabottnak. Mivel tavaly a Microsoft 21 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el, a most kiróni készült bírság akár 7800 milliárd forint is lehet. Ekkora összegre, még egy üzleti szereplőt sem büntettek ez idáig a maastrichti szerződés megköttetése óta.

Hirdetés

A történet egyébként már többéves múltra tekint vissza, hiszen elsőként 2020-ban a Salesforce által tulajdonolt Slack nyújtott be panaszt az Európai Bizottságnak, de a konkrét vizsgálatot csak tavaly indították el. A beadvány szerint a Microsoft által bevezetett üzleti modell ellehetetleníti azoknak a hasonló célú platformoknak a piaci jelenlétét, amelyek - érthető módon - pénzt kérnek a szolgáltatásukért.

A Slack értő fülekre talált az Európai Bizottságnál, és a tavaly megindított vizsgálat már részeredményeket is elért az ügyben. A Microsoft tavaly ígéretet tett arra, hogy megszünteti a kifogásolt állapotot, ám a végrehajtó szerv addig nem áll el az eljárás lefolytatásától, amíg nem lát konkrét garanciákat a versenyfeltételek rendezésére a Microsoft részéről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.