Hirdetés

Újabb mérföldkő: elkészült a Doom kvantumszámítógépekre szánt változata



|

Itt a Quandoom, minden idők talán egyik legösszetettebb és legérdekesebb Doom-portja.

Hirdetés

31 évvel a megjelenése után lényegében már minden létező eszközre "portolták" az id Software kultikus lövöldéjét, a Doomot - legutóbb például egy szexjátékon bírták működésre, előtte pedig egy elektromos fogkefén is megjáratták. A klasszikus játék a minap újabb mérföldkőhöz érkezett: elkészült a Doom egy olyan változata, amely kvantumszámítógépeken is képes futni.

Bár a port mögött álló spanyol fejlesztő elismerte, hogy jelenleg nem létezik olyan kvantumszámítógép, amely képes lenne végrehajtani (lejátszani) ezt a kódot, a sikeres átültetés ténye még így is egészen lenyűgöző. Tudniillik a kvantumszámítógépek teljesen más elven működnek, mint például a laptopok vagy okostelefonok, ebből kifolyólag pedig a portolás is bonyolult, hosszas folyamat.

Hirdetés

Ahhoz, hogy egy kvantumszámítógépen játszhassunk a Doommal, egy több mint 72 ezer qubittel rendelkező gépre lenne szükség. Viszonyításképpen: ez olyan, mintha azt mondanák, hogy a mostani játékok futtatásához egy RTX 9090-es kártya kell, ami egyszerűen lehetetlen, mivel ilyen GPU még nem létezik.

Nincs azonban minden veszve, mivel a Quandoom néven futó változat egy egyszerű QASM-emulátor segítségével asztali számítógépeken, akár egy szerényebb laptopon is futtatható. A fejlesztő a jövőben szeretne finomítani a Doom kvantumszámítógépekre készült változatán, bár elismerte, hogy kissé belefáradt a projektbe. Több mint 8 ezer sornyi kód van a háta mögött, viszont nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben nyilvánosságra hozza a projekt forráskódját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.