Hirdetés

Új típushibát fedeztek fel a lítiumos akksik működésében



|

A hidrogénionok felhalmozódása rontja az eszköz élettartamát és töltési hatékonyságát.

Hirdetés

Bár még mindig számos háztartási eszközünk működik hálózati feszültség használatával, egyre több hordozható eszközünkben lítium ionos akkumulátort alkalmaz ugyanerre. A telefontól a táblagépen át a fülhallgatóig számos otthoni eszközünknek van szüksége ezekre az energiatároló egységekre a mindennapjaink során.

Ezek - mint azt már tapasztalhattuk - az idő múlásával egyre inkább veszítenek potenciáljukból, és előbb-utóbb tönkre is mennek. Működésüket illetően azt érdemes tudni, hogy a pozitív anód és a negatív katód az a két elektróda, amik a lítium-ionokat tárolják. Az ionok a katódról az anódra elektrolitok segítségével vándorolnak át, amely biztosítja az elektronok felszabadulását.

A Stanfordi Egyetem kutatása szerint a lítium-ionokkal egy időben hidrogén-ionok is átvándorolnak, ami előbb-utóbb felhalmozódáshoz vezethet, és ronthatja az akksi vezetőképességét. Ez hosszútávon rontja az élettartamukat és a töltési teljesítményüket is.

Hirdetés

Egy mostanában közzétett tanulmány szerint ezt a jelenséget számos kémiai reakció együttes történése váltja ki. Gang Wan, az intézmény kutatásában részt vevő fizikus és vegyész tanszékének munkatársa szerint ennek következtében az eszköz használaton kívül is veszít a töltöttségéből. Mivel azonban a hidrogén meglehetősen kicsi, ezt a folyamatot szinte lehetetlen ellenőrizni.

Annak érdekében, hogy valahogy mégis kontrollálni tudják ezeket az eseményeket, a hidrogént lecserélték az egyik izotópjára, a deutériumra. A kutatócsoport ezután egy tömegspektrométer és egy röntgengép segítségével figyelte, hogy zajlanak a folyamatok. A kísérletben bizonyítást nyert az akkumulátor töltési képességének csökkenése.

A továbbiakban még számos egyéb akkumulátortípussal kell hasonló teszteket elvégezni, ahhoz hogy megerősítést nyerjen a feltételezés, hogy ez egy általános probléma az ilyen típusú energiatárolók működésében. Ha erre végül valóban hathatós megoldás sikerül találni, az komoly áttörést hozhat az akkumulátoros technológiákban a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.