Hirdetés

Több mint 160 ezer új vírusfajt fedeztek fel, az AI is segített ebben



|

Kutatók több mint 160 ezer új RNS-vírust azonosítottak mesterséges intelligencia segítségével.

Hirdetés

Kínai és ausztrál kutatók mesterséges intelligencia segítségével több mint 160 ezer új vírusfajt fedeztek fel, ami mérföldkőnek számít a tudományos világban. A kutatás eredményei a neves Cell folyóiratban jelentek meg, és ez az első alkalom, hogy ilyen nagyszámú RNS-vírust sikerült azonosítani. A kutatók összesen 161 979 új vírusfajt írtak le, amelyek közül sok eddig ismeretlen volt a tudomány számára.

A kutatást Edward Holmes, a tanulmány egyik szerzője, vezető virológus, a Sydney-i Egyetem professzora is támogatta. Szerinte a felfedezés azt mutatja, hogy még mindig nagyon keveset tudunk a világunkban élő vírusok sokféleségéről, és ez az eredmény csupán a felszín kapargatása. Holmes szerint még több millió vírus vár felfedezésre, ahogy rengeteg új baktérium és parazita is.

Hirdetés

A tudósok egy olyan gépi tanulási eszközt fejlesztettek ki, amely képes gyorsan és hatékonyan elemezni komplex genetikai szekvenciákat. Ezzel a módszerrel sikerült ráakadniuk az eddig ismeretlen vírusokra. Az MI alapú eszközt a jövőben tovább fogják fejleszteni, hogy még több mikroorganizmust fedezhessenek fel.

Ez a kutatás is rávilágít arra, milyen fontos szerepet játszik a mesterséges intelligencia a biológiai kutatásokban, különösen a komplex adatok elemzésében és a gyors felfedezések elősegítésében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.