Hirdetés

Több millió telefont fertőzött meg egy népszerű képszerkesztő alkalmazás



|

Nagyon úgy tűnik, hogy a hivatalos forrásból letöltött programokkal is érdemes vigyáznunk.

Hirdetés

Nemrégiben egy, a Play Áruházban elérhető, orosz hátterű asztrológiai appról derült ki, hogy kiszivárogtatta a felhasználóinak adatait, a minap pedig egy népszerű - szintén a Google alkalmazásboltjából származó - képszerkesztő programról állapították meg, hogy vírussal volt fertőzve. Az esetet a Kaspersky kiberbiztonsági cég kutatói jelentették, akik felhívták a figyelmet arra, hogy még a megbízható forrásból telepített alkalmazásokkal is érdemes körültekintően bánni.

A Wuta Camera nevű képszerkesztő appot több mint 10 millió felhasználó töltötte le a Play Áruházból. A probléma ezzel csak az volt, hogy az alkalmazás telepítésével egy időben a Necro nevű trójai vírus is felkerült a készülékekre.

Hirdetés

Ez az alattomos kártevő hatékonyan rejtőzik el a vírusirtók elől, ami jelentősen megnehezítheti a felderítését. A Necro képes fájlokat futtatni, alkalmazásokat telepíteni, linkeket megnyitni, de akár még fizetős szolgáltatásokra is regisztrálni a felhasználók nevében.

A kiberbiztonsági kutatók szerint a vírus a Wuta Camera 6.3.2.148-es verzióját fertőzte meg, viszont az újabb, 6.3.7.138-es verzió telepítése már biztonságos. Akinek továbbra is a régebbi verzió van telepítve, érdemes azonnal eltávolítania vagy frissítenie az alkalmazást.

Kiderült továbbá, hogy a szóban forgó kártevőt több, nem hivatalos forrásából származó alkalmazás is terjeszti, így azok telepítését továbbra is ajánlott nagy ívben elkerülni. A Necro egy másik, Max Browser nevű applikációra is rátelepedett a Play Áruházban, de a Google azóta eltávolította azt az alkalmazásboltjából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.