Hirdetés

Tényleg tilos lesz mobilozni a magyar iskolákban - megjelent a rendelet



|

Az internetelérésre képes eszközöket be lehet ugyan vinni az oktatási intézményekbe, csak épp használni nem szabad.

Hirdetés

Július második felében bocsátotta a kormány társadalmi egyeztetésre azt a rendelettervezetet, amely magával hozza az iskolai mobilhasználat korlátozását. A jogalkotó ezt a szándékát az oktatási intézmények területére be nem vihető és bevihető, ám használatukban korlátozott tárgyak egységes szabályozásával kívánja megvalósítani.

Az indoklás szerint a mobiltelefon-használat eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, továbbá lehetőséget teremt az online bullyingra, vagyis az internetes zaklatásra, és ezeknek az eszközöknek a gyors terjedése miatt a kormány úgy gondolja, hogy mindenképpen szükség van egy egységes, az intézmények mindegyikében alkalmazható szabályozásra, amire egy júniusban elfogatott kerettörvény teremtette meg a lehetőséget.

Hirdetés

A korábban említett rendelet időközben megjelent a Magyar Közlönyben, és két kategóriát határoz meg: a tiltott tárgyakét, valamint a korlátozottan használhatókét. Az előbbi halmazba a 8 cm-nél hosszabb pengéjű kés éppúgy beletartozik, mint az ólmosbot, a gázspray, a nyílpuska vagy a lőfegyverek, azaz lényegében minden olyan tárgy, ami fegyvernek számít vagy annak látszik, és ennélfogva veszélyes a közbiztonságra. Értelemszerűen tiltólistán vannak a kábítószerek is hasonlóan azokhoz a termékekhez, amelyeket nem lehet 18 éven aluliak számára értékesíteni (pl. alkohol, dohányáru).

Fontos, hogy a rendelet néhány esetben megengedőbb, és életkor alapján különbséget tesz a diákok között. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 18. évét betöltött tanulónak ugyanúgy le kell adnia a magánál hordott vagy a szekrényében tartott cigarettát, mint egy kiskorúnak, ám ezt később visszakapja.

Ami a korlátozottan használható tárgyakat, köztük a mobiltelefonokkal és egyéb, kép- vagy hangrögzítésre alkalmas, internetelérésre képes okoseszközöket illeti, azokat a szeptembertől életbe lépő rendelet szerint a foglalkozás megkezdése előtt le kell adniuk az általános iskolák, a gimnáziumok és a szakgimnáziumok diákjainak, még a felsőbb évfolyamokon tanulók sem élveznek kivételt. Tárolásuk helyéről az adott intézmény házirendje rendelkezik, ám azt kiköti a jogszabály, hogy olyan állapotban kell visszaadni az átvett tárgyakat, amilyen állapotban az átvételkor voltak.

Nem árt tudni, hogy az intézmény igazgatója vagy pedagógusa szigorú adminisztráció mellett meghatározott időszakra engedélyezheti a korlátozottan használható eszközök órai használatát, de kizárólag egészségügyi vagy pedagógiai célból.

A rendelet betartása a tanárokra hárul, ha valamelyikük azt gyanítja, hogy egy diáknál tiltott tárgy van, olyan, aminek már a birtoklása is szabálysértésnek vagy bűncselekménynek számít, akkor a jogszabály szerint felszólítja  a diákot annak átadására vagy igazolására, hogy nincs a birtokában semmi ilyesmi. Egyúttal értesíti az iskolaőrt vagy a rendészt, a rendőrséget és a tanuló szülőjét.

Végezetül érdemes még hozzátenni az imént leírtakhoz, hogy a kormány egy másik jogszabályban a pedagógusok mobiltelefon-használatát is szabályozni kívánja. Az elképzelés szerint a tanárok csakis a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatnák mobiltelefonjukat és más digitális infokommunikációs eszközeiket a tanórák és foglalkozások alatt. Kivételt csupán a vészhelyzetek és az iskolán kívüli programok képeznének.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.