Hirdetés

Sikeresen zárult a japán SLIM holdmisszió: új korszakot nyithat a holdkutatásban



|

A JAXA SLIM űrszondája sikeresen teljesítette küldetését a Holdon, fontos adatokat gyűjtve a jövő kutatásaihoz.

Hirdetés

A Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) augusztus 23-án hivatalosan befejezettnek nyilvánította a japán SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) űrszonda misszióját, amely 2024 januárjában hajtott végre sikeres leszállást a Hold felszínén. A SLIM küldetését hatalmas sikernek könyvelték el, mivel a szonda nemcsak elérte az előzetesen kijelölt célpontját, hanem túlteljesítette az eredeti küldetési célokat is, annak ellenére, hogy a kezdetekben súlyos nehézségekkel kellett szembenéznie.

A SLIM január 20-án landolt a Hold felszínén, ezzel Japán az ötödik ország lett, amely sikeresen hajtott végre puha leszállást az égitesten. Ez különösen jelentős mérföldkő volt Japán számára, mivel két korábbi holdküldetésük 2022-ben és 2023-ban kudarcot vallott. A SLIM misszió azonban sikerrel járt, annak ellenére, hogy a leszállás után az űreszköz oldalára dőlt, ami miatt napelemei kedvezőtlen szögben álltak, így kezdetben problémák adódtak az energiaellátással. Ennek ellenére a szonda végül működőképes maradt, és képeket is küldött vissza a Földre.

Hirdetés

A JAXA által kiadott közlemény szerint a SLIM küldetése augusztus 23-án hivatalosan véget ért. Bár május óta nem sikerült kapcsolatba lépni az űrszondával, a JAXA szerint a küldetés minden szempontból sikeresnek tekinthető. A SLIM három hosszú, fagyos holdi éjszakát is túlélt, ami kiemelkedő teljesítmény egy ilyen kisméretű űreszköztől. A szonda mérete mindössze 2,4 x 1,7 méter volt, és a Hold Shioli-kráterében végzett kőzetelemzést. Ezek az elemzések fontos adatokat szolgáltathatnak a Hold geológiájáról, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a holdkutatás további fejlesztéséhez. A JAXA tervei szerint a SLIM kutatási eredményeit 2024 őszén hozzák nyilvánosságra, amelyeket nagy érdeklődés övez a nemzetközi tudományos közösségben.

A SLIM űrszonda missziója nemcsak Japán számára jelentett nagy előrelépést a holdkutatásban, hanem globális szinten is jelentőséggel bír, hiszen a világűr felfedezése és a Hold jövőbeli emberi megközelítése iránti érdeklődés egyre növekszik. A sikeres landolás és az ezt követő tudományos kutatások újabb lehetőségeket nyithatnak meg a nemzetközi együttműködés számára, különösen az olyan ambiciózus projektek tekintetében, mint a NASA Artemis programja, amely célul tűzte ki, hogy az emberiség ismét eljusson a Holdra, és ott fenntartható jelenlétet alakítson ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.