Hirdetés

Sikeresen visszatért a Polaris Dawn küldetés űrhajója, videón látható az érkezés az óceánba



|

Az első magánfinanszírozású űrséta sikeresen zárult.

Hirdetés

A Polaris Dawn misszió sikeresen végződött, a SpaceX Crew Dragon űrhajója visszatért a Földre, és vasárnap reggel 9:37-kor leszállt az Atlanti-óceánban, Florida közelében. Az űrhajón négyen tartózkodtak, köztük Jared Isaacman milliárdos, a SpaceX két mérnöke és egy korábbi vadászpilóta, akik közül egyikük sem hivatásos űrhajós. A misszió különlegessége, hogy ez volt az első magánpénzből finanszírozott küldetés, amely során űrsétát is végrehajtottak.

Az űrséta körüli viták a küldetés veszélyességére összpontosultak, mivel a Crew Dragon űrhajó nem rendelkezik légzsilippel. Ez azt jelentette, hogy az űrséta alatt minden legénységi tagnak űrruhát kellett viselnie, mivel közvetlenül ki voltak téve az űr vákuumának.

Hirdetés

Ennek ellenére Isaacman és Sarah Gillis, a SpaceX egyik alkalmazottja, sikeresen végrehajtották a feladatot, és körülbelül 20 percet töltöttek a világűrben, miközben az űrhajó létrájához voltak rögzítve, nem szabadon lebegtek.

A Polaris Dawn további különlegessége, hogy 1400 kilométerre repítette utasait a Földtől, ami rekord, mivel ilyen távolságra több mint 50 éve nem jutott ember a bolygótól. A misszió jelentős lépést jelent a magánűrutazások és a hosszabb távú űrexpedíciók fejlesztése szempontjából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.