Hirdetés

Őrült vagy zseniális ötlet? Így lehetne átmenteni a teljes földi életet a Holdra



|

A biológia diverzitást őriznék meg a földi fajok élő sejtmintáinak a bolygón túli tárolásával.

Hirdetés

"Jelenleg gyorsabb ütemben veszítünk el fajokat, mint a Föld bármelyik korábbi kihalási eseménye során. Valószínű, hogy egy újabb, súlyosabb tömeges kihalás első szakaszában vagyunk. Nem tudjuk megjósolni a fordulópontot, amely az ökoszisztémák teljes összeomlásához vezet, de ez elkerülhetetlen, ha nem fordítjuk vissza a biológiai sokféleség csökkenését."

Dr. Yuangeng Huang

Bolygónk ökoszisztémája egy érzékeny egyensúlyban van a fajok sokféleségének tekintetében. Ugyan napjainkban is rendszeresen halnak ki egyes csiga-, kagyló- és halfajok, ám ezek önmagukban nem veszélyeztetik érdemben a földi sokszínűséget, hiszen az egyensúlyt a ragadozók és zsákmányállatok aránya tartja fenn. Amíg van faj és annak kellő számú egyede, ami betölti ezeket a szerepeket, nincs nagy baj.

Mivel azonban jelenleg is fajok tömkelegét veszélyezteti a kihalás, tudósok egy csoportja rendhagyó fajmentési tervet dolgozott ki, melynek keretében a Holdra vinnék a földi élet szempontjából kulcsfontosságú élőlények génmintáit, hogy minden eshetőségre felkészülve megőrizzék azokat. Ezeket egy páncélteremben tárolnák azért, hogy klónozással bármikor "feltámaszthatók" legyenek

Az ötlet nem teljesen új, hiszen a sarkkörön létezik már egy vetőmagtároló az élelmiszer növényeink magjaival, de - mint arra az elmúlt évek klímát érintő epizódjai rámutattak - sajnos a helyválasztással adódhatnak problémák a jövőben. Azonban a holdi körülmények között tárolt génminták valóban segíthetnek, ha beüt a baj és fontos fajok fennmaradása válik veszélyeztetetté.

Hirdetés

Egy, a témában született publikáció rámutat arra, hogy a Hold valóban jó választás lehet a tároló létrehozására, hiszen természetes módon fagyos viszonyai miatt a minták egész évben fagyasztva maradnának emberi beavatkozás és energiaforrás nélkül, valamint a kráterek mélyén napfény sem érné őket. Ahhoz hogy ezek klónozásra alkalmasak legyenek folyamatos -196 Celsius-fokra van szükség, ami a Hold felszínén adott.

A kihalás közvetlen veszélyétől reálisan fenyegetett fajok mellett a javasolt tároló a környezetükben és a táplálékhálózatban fontos, jelentős szerepet betöltő fajokat helyezné előtérbe. Gondos kiválasztás révén az elhelyezett génmintákat fel lehetne használni egy kihalófélben lévő populáció újbóli létrehozására a Földön, vagy akár egy másik bolygó lakhatóvá tételére.

Mivel a tervezett objektum költségei, és a létesítésével járó kihívások, egyesek szerint túlnőnek a lehetőségeinken, a program kritikusai szerint elsősorban a fajok megőrzésére kellene összpontosítanunk, mielőtt azok kihalnak. A fajmentő projekt támogatói szerint azonban a kettő nem zárja ki egymást, és tovább folytatják a tervezési munkálatokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.