Hirdetés

Olyan bejelentést tett a Microsoft a Windows 11 rettegett Recall funkciója kapcsán, aminek sokan fognak örülni



|

A korábban hangoztatottnál több beleszólást kapnak a felhasználók a képernyőfotókat készítő Recall működésébe.

Hirdetés

A mesterséges intelligenciára épülő fejlesztésekre milliárdokat áldozó Microsoft a Copilot+ PC-k bemutatkozásával párhuzamosan leplezte le azt a Recall néven ismert funkciót, amelynek segítségével minden korábbi tevékenységünket vissza lehetne keresni a számítógépünkön az aktiválás pillanatáig. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a Recall pár másodpercenként képernyőmentéseket készít, a mesterséges intelligencia felismeri a rajtuk szereplő szövegeket, az így kinyert adatokat egy SQLite adatbázisba menti, és ezáltal kereshetővé teszi.

Számos szakértő azonnal megkongatta a vészharangot, mondván a redmondiak elképzelése adatvédelmi szempontból valóságos rémálom, de a privát szférájuk megsértése miatt aggódó felhasználók körében sem csapódott le túl jól a Recall terve. Mindennek hatására a Microsoft még ha csak átmenetileg is, de visszavonulót fújt.

Hirdetés

Az azóta eltelt hónapokat a fejlesztők arra fordították a vállalat állítása szerint, hogy biztonságosabbá tegyék a funkció használatát, amelynek visszatérésére októberben számíthatunk, első körben még csak tesztjelleggel. Ekkor röppent fel a hír, hogy a Recallt bárki könnyedén eltávolíthatja majd a Windows 11-et futtató Copilot+ PC-jéről, ám akkor a redmondiak cáfolták ezt, mondván, hogy a Windows 11 24H2 előzetes KB5041865-ös számú csomagja által tartalmazott beállítás nem feature, hanem bug.

Ebből logikusan arra a következtetésre juthattunk, hogy a Recall megkerülhetetlen, azaz a felhasználók kénytelenek lesznek megbarátkozni a gondolattal, hogy bármit is csinálnak a gépükön, arról képernyőmentés készül. Úgy fest azonban, hogy időközben változott a Microsoft álláspontja, mert egy szeptember 27-ei blogbejegyzésben a vállalat tisztázta, hogy a Recall bevezetése során elsődleges szempontként kezeli a biztonságot és a felhasználó döntési szabadságát, ezért lehetőséget ad arra, hogy aki nem kér a funkcióból, az egyszerűen ne kapcsolja be (értsd: a Recallt nem élesíti alapból a Microsoft), sőt mi több, akár teljesen el is távolíthatja azt.

Aki mégis a Recall használatát választja, annak a Microsoft szerint nem kell aggódnia az adatai biztonsága miatt, mivel azokat titkosítják és a gép platformmegbízhatósági moduljához (TPM) kötik, az adatokhoz való hozzáférés pedig kihasználja majd a Windows Hello Enhanced Sign-in Security biometrikus rendszer előnyeit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.