Hirdetés

Megtiltaná a kormány a diákoknak a mobilhasználatot az iskolákban



|

A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet alapján szeptember elsejétől lépne életbe a korlátozás.

Hirdetés

Még nem voltak okosak a telefonok, csupán hordozhatók, amikor már elkezdődött az a máig tartó vita, amelynek igazságot kellene tennie a kérdésben, hogy ezek a készülékek gátolják-e a tanulást, vagy épp ellenkezőleg, hasznos segédeszközök. A válasz nyilván attól is függ, hogy kit kérdezünk, de az oktatási intézmények fenntartói és a tanárok, tanítók zöme alighanem a tiltás vagy a korlátozás pártjára helyezkedne.

Miután több külföldi példát is láttunk az iskolai mobilhasználat szigorúbb szabályozására (a britek még csak ösztönöznék a tiltást, a szlovákok már el is rendelték), csupán idő kérdése volt, hogy Magyarországon is sor kerüljön hasonló lépésre. Egy, a kormány által társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet alapján szeptember elsejétől új szelek fújnak majd a hazai közoktatásban.

Hirdetés

Csütörtök óta elérhető, és egy hétig véleményezhető a kormany.hu oldalon a Tiltott és használatban korlátozott tárgyak köznevelési intézményben című rendelet tervezete, amely egyértelművé teszi, hogy mit tilos bevinni az iskolába (a 18 éven aluliaknak nem értékesíthető holmik és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök tartoznak ebbe a körbe, valamint minden más, aminek a birtoklása büntetendő) és mi az, aminek csak a használatát korlátozzák. Az utóbbiak közé sorolják a törvényalkotók "a telekommunikációs eszközöket - különösen a mobiltelefonokat -, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközöket és az internet elérésre alkalmas okoseszközöket." A tervezet nem tesz különbséget az általános iskolák 1-8. évfolyamán, a gimnáziumokban 5-12. évfolyamán vagy a szakgimnáziumok 9-13. évfolyamán tanulók között, mindenkire egyformán vonatkozik a korlátozás.

Ezeknek a tárgyaknak a tárolásáról az intézménynek kell gondoskodnia elzárt helyen, a házirendben meghatározott módon. A szabályok betartatása érdekében a pedagógusok jogosultak felszólítani a tanulókat a tiltás vagy korlátozás alá eső tárgyak átadására, illetve annak igazolására, hogy nincs ilyesmi a birtokukban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.