Hirdetés

Már az ókori Egyiptomban is megpróbálhatták műtétileg gyógyítani az agytumort



|

A Nílus menti birodalom népe sokkal előrébb járhatott a rák megértésében, mint eddig gondoltuk.

Hirdetés

Habár az elmúlt évtizedekben lényeges előrelépések történtek a különböző rákos megbetegedések szűrésében és kezelésében, világszerte még így is ez a korai elhalálozások második leggyakoribb oka, minden évben 10 millió ember életét véve el. A daganatok elleni harcot tehát még közel sem nyertük meg, egy új felfedezés pedig azt látszik bizonyítani, hogy már évezredek óta tart ez az elkeseredett küzdelem.

Egy friss kutatás ugyanis óegyiptomi koponyákat szemügyre véve arra jutott, hogy a helyi orvosok nemcsak a tumorok mibenlétével voltak tisztában, hanem műtéti úton is megpróbálhatták eltávolítani őket.

Spanyol, brit és német kutatók csoportja két koponyát vizsgált meg a Cambridge-i Egyetem Duckworth-gyűjteményéből. A 236-os számú lelet egy harmincas éveiben járó férfihoz tartozott, aki valamikor időszámításunk előtt 2687 és 2345 között élt, míg az E270-es koponyát egy ötven év feletti nőnek tulajdonítják a Kr.e. 663 és 343 közé eső időszakból.

Hirdetés

Mikroszkóp segítségével mindkét alanyon nagy méretű rákos elváltozásokat figyeltek meg, kiterjedt szövetkárosodásokkal. Az előrehaladott, áttétes megbetegedés jelet mutató 236-os koponyán ugyanakkor apró vágásnyomokat is találtak, ami arra utal, hogy a férfi orvosa, vagy orvosai megpróbálták sebészeti úton eltávolítani a tumorokat.

Forrás: Frontiers
Forrás: Frontiers

A Gizmodónak nyilatkozva Edgard Camarós, a felfedezésről beszámoló tanulmány társszerzője elmondta, hogy kezdetben szkeptikusak voltak a vágásnyomok kapcsán, ám tüzetesebb vizsgálatot követően arra jutottak, hogy egy orvostudományi mérföldkő bizonyítékára bukkantak. Korábbi kutatásoknak ugyanis csak azt sikerült bizonyítaniuk, hogy az egyiptomi orvosok pontosan leírták a rák bizonyos típusait, hasonló sebészeti kezelésekről viszont eddig nem tudtunk.

A tapasztalatait a Frontiers című tudományos folyóiratban publikáló csapat hosszabb távú célja annak megértése, hogy az emberiség milyen kapcsolatban állt a daganatos megbetegedésekkel az evolúció és a történelem különböző szakaszaiban, teljessé téve a "rák életrajzát".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.