Hirdetés

Már arra is létezik honlap, ha hiányzik a Windows 98 töredezettségmentesítése



|

Csak azért nem kell felrakni a Microsoft régi operációs rendszerét, hogy hallhassuk.

Hirdetés

A Microsoft folyamatosan noszogatja a felhasználókat (eleinte finomabban, majd nyomulósabban), hogy váltsanak mindig a következő operációs rendszerre, most éppen a Windows 10 kapta meg az utolsó frissítését, ami jelzésértékkel bír, miszerint ideje átváltani Windows 11-re. Persze biztonsági frissítések még érkeznek a rendszerhez, és ha 2025 októberében az is megszűnik, akkor is van rá mód, hogy évekig támogatott legyen a Windows 10 - már csak azért is fontos ez, mert a statisztikák szerint a felhasználók 66,1 százaléka még kitart mellette. 

Valószínűleg számos olyan ember él hazánkban, akinek még a Windows 10 is új, hiszen nem váltott a korábbi operációs rendszerekről, például a kultikus Windows XP-ről, de gyaníthatóan elég csekély azon PC-tulajok száma, akiknek a  gépén a mér régebbi Windows 98 fut. Azonban aki kellemes emlékeket ápol erről az éráról, vagy csak kíváncsi, hogy milyen volt, annak készült egy honlap. 

Hirdetés

Manapság már hang nélkül történnek a rendszerbeállítások és azon belüli machinációk, de a Windows 98 esetében még olyan kísérőzörejekkel járt a C meghajtó töredezettségmentesítése (vagy az angol neve után defragmentálása), amely olyan különleges pontokon csiklandozza meg az agy- és fültekervényeinket, amit ezen kívül csak a betárcsázós internet hangja vagy a legendás Nokia csengőhang tudott előidézni. A vizualizáció pedig csak rátesz minderre egy lapáttal, hiszen végtelenül kielégítő nézni, ahogy a kis kockák tengerészkékből égszínkékké változnak egymás után. 

Szerencsére ehhez nem kell újra feltelepítenetek a Windows 98-at, és nekiugrani a töredezettségmentesítésnek, a nosztalgiázáshoz, vagy éppen a múlt egy szeletkéjének megismeréséhez elég, ha meglátogatjátok azt a honlapot, amit Dennis Morello mérnök készített: a szakember ugyanis online újraalkotta az említett folyamatot, és bárki átélheti azt a böngészőjéből a hangokkal és a látvánnyal együtt, a Windows 98-as élmény csak egy kattintásnyira van

Morello írt egy blogbejegyzést is, amelyben elmeséli, hogyan alkotta meg ezt az egészet, és elmesél olyan részleteket, mint hogy attól függ a töredezettségmentesítés hossza, hogy milyen képzeletbeli meghajtót választunk ki C-től F-ig (a leghosszabb a becslések szerint mintegy 17 percig tart). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.