Hirdetés

Különleges videojáték segítségével nyertek kémiai Nobel-díjat a kutatók



|

A játékosok is hozzájárultak a kutatás sikerességéhez.

Hirdetés

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy AI-kutatók nyerték el idén a fizikai Nobel-díjat, egészen pontosan Geoffrey Hinton és John Hopfield, akik kidolgozták a mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiák felfuttatásában kulcsszerepet játszó modellt. Természetesen a kémiai Nobel-díj is gazdára talált: idén David Baker, Denis Hassabis és John M. Jumper vehette át a rangos elismerést, méghozzá a fehérjék szerkezetének megfejtéséért.

Az áttörésben kulcsszerepet játszott egy biokémiai videojáték, a Foldit, amelyet Baker a Washingtoni Egyetem Fehérjetervezési Intézetének támogatásával hozott létre. A programot úgy tervezte, hogy a játék során minden felhasználó aktív résztvevője legyen a meglévő fehérjék szerkezetének meghatározásában és tanulmányozásában.

Hirdetés

A projekt már 2008-ban elindult, de igazán nagy előrelépés 2019-ben történt, amikor a játékosok lehetőséget kaptak arra, hogy új, korábban nem létező fehérjéket is létrehozhassanak a Foldit segítségével. A játék minden eszközt biztosított ehhez, és amikor tényleges eredményre vezetett a kísérletezés, a tudósok maguk ellenőrizték a felhasználók munkáit.

"A tudósok 146, a Foldit játékosai által tervezett fehérjét teszteltek laboratóriumban, ezekből pedig 56 bizonyult stabilnak. Ez azt jelenti, hogy a játékosok valós fehérjéket állítottak elő. A kutatók négy ilyen új molekuláról gyűjtöttek elegendő adatot ahhoz, hogy kimutassák, a tervek átvették a kívánt szerkezeteket."

- közölte az intézmény korábban.

A játék - ezzel együtt pedig a munka - a jövőben is folytatódik. A felhasználók már aminosavakból álló láncokkal, valamint nem fehérje eredetű molekulákkal, például acetilszalicilsavval is kísérletezhetnek a programon keresztül.

A Foldit ingyenesen elérhető; böngészőből ezen a linken keresztül "játszható".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.